The octuple of Pont de Salars commune

  • Building Type : Historic castle, other freaky buildings,…
  • Construction Year : 2019
  • Delivery year : 2019
  • Address 1 - street : centre de vacances Anse du lac, route du Vibal, base nautique l'anse du lac 12290 PONT DE SALARS, France
  • Climate zone : [Dfb] Humid Continental Mild Summer, Wet All Year

  • Net Floor Area : 184 m2
  • Construction/refurbishment cost : 125 000 €
  • Cost/m2 : 679.35 €/m2
  • Primary energy need :
    0 kWhep/m2.an
    (Calculation method : )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

These are 8 cottages that have come replaced the furnished canvas bungalows aging and without insulation.
They required the implementation of nearly 800 pallets. The pallets are called "white" that is to say they were removed from the logistics after a few transits, and were sourced from a Occitan recycler. The bracing is made from 15mm OSB 3 Hydro slabs used as interior facing.
The insulation of the floor and ceiling is achieved by the implementation of blown cellulose wadding boxed in OSB 3 22mm.
The walls are insulated from the outside via compressed wood wool panels that carry the function of a rain screen. The frame is made from I-type Swelite I220 beam which provides a slight slope towards the rear of the building.
The cladding is composed of a raw larch veneer from a local supply-short cycle, sawmill Bois du Rouergue being located less than a kilometer.Il is mounted in clear, 12cm vertical blades wide being covered by other 15cm blades.
They were made by an international team of 8 people (consisting of a Chilean, a Belgian, a Moroccan and French) in 19 days only with unclean weather (rain, hail and snow).
Intended to host green classes in the league of education of Aveyron, these chalets were equipped with ten beds and cupboards each.The electric octopus is composed of 4 catches, two lighting with comings and goings, of wiring for the installation of a radiator, and a reserve for the emergency block.

See more details about this project

 https://sylcat.eu  
 https://rescooz.com

Data reliability

Self-declared

Photo credit

Sofrinnov

Contractor

    Ligue de l'enseignement de l'Aveyron

    Laurent Garot

Construction Manager

    SOFRINNOV

    Jean-Claude ESCRIVA

Stakeholders

    Designer

    Marti

    Jean-Claude et Didier'MARTI

    Building permit


    Construction company

    SOFRINNOV

    Jean-Claude ESCRIVA

    Realization and management


    Company

    SOLINSTALL

    Jean-Marc MARTI

    subcontractor

Contracting method

Lump-sum turnkey

Owner approach of sustainability

The objective was to replace 8 furnished bungalows of 25m² that can only work in the summer months with wooden structures to accommodate 3 seasons. The holiday center is composed of wooden chalets and a few mobile homes A first mobilhome that served as a bungalow animation was replaced last year (2018) by a pallet structure that gives complete satisfaction.

Compared to other constructions, the difference is in the time of realization between the order and the commissioning. The benefit of a dry site avoided having a dirty site and allowed to continue operating the center during the works.

Architectural description

The structure came to rest on existing concrete slabs of 5m x 5m, so it was important to be adapted to the dimensions of the slab. The Anse du Lac Holiday Center is installed at an altitude of 800m and wishing not to have to perform maintenance on the cladding, the choice of larch has naturally imposed itself. The "rough sawing" finish was chosen for aesthetic reasons and a desire to keep a "roots" spirit. Two particular demands were made on the roof with the principle of a roof overhang on the front of 70cm and a slight slope towards the back. The chosen materials had to be as "natural" as possible and the choice of wood wool and cellulose wadding for insulation suited the expectations.

If you had to do it again?

A concrete slab of 70m ² was planned for a new installation on the edge of lake object of the other elements of architectural description.

Building users opinion

favorable reception, feeling of well-being

Energy consumption

  • not known to date

Real final energy consumption

    75,00 kWhef/m2.an

Systems

    • Electric radiator
    • No domestic hot water system
    • No cooling system
    • Natural ventilation
    • No renewable energy systems

Product

    SYLCAT

    SOFRINNOV

    Jean-Claude ESCRIVA

    Gros œuvre / Structure, maçonnerie, façade

    pallet assembly

    simplicity of implementation


    Cellulose wadding

    Univercell

    Floor with 15cm bulk insulation of cellulose wadding blown.
    Ceiling with 22cm bulk insulation of cellulose wadding blown.
    Steico wood wool panels 35mm on the walls

    Asked by the client

Construction and exploitation costs

  • 1 200,00
  • 10 000
  • 116 000
  • the buildings were commissioned on April 26. No experience feedback on energy consumption.

Building Environmental Quality

  • works (including waste management)
  • acoustics
  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • waste management (related to activity)
  • building end of life management
  • building process
  • products and materials

Reuse : same function or different function

    • Structural works
    • Facades
    • Partitions
    • Isulation
    • Raised floors

Sustainable design

  • 66 %

Economic assessment

  • 20 000
  • 16 %
  • 60 000

The speed of execution was one of the strengths of this construction whose commissioning was to be less than a month. These 8 cottages were realized in 19 days of work with a light team of 8 people on average and without specific tools or heavy means (no crane or scaffolding). The desire to join a recycling scheme was also a strong point of the customer and the revaluation of the pallets to build the frame was discriminant. The implementation of short circuits and to make work local businesses was also a point strong, with a sawmill less than a kilometer we were able to entrust the supply of Larch cladding to them and supply other materials in the Occitan Region.
Being a dry site, the site did not disrupt the life of the holiday center in the environment and generated very little waste, the latter having been upgraded within the local wood industry (wood pellets). heating for certain products and nest boxes for larch falls). The team was trained in the constructive technique during the first week, for the trainer to make sure of the good understanding of the SYLCAT technique based on pallets.

Contest categories

Bâtiments résidentiels / prix de la construction neuve

Bâtiments résidentiels / prix de la construction neuve

Trophées Bâtiments Circulaires


Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Trophées Bâtiments Circulaires