The ephemeral and circular resource center for the Salvation Army Foundation

  • Building Type : Museum
  • Construction Year : 1994
  • Delivery year : 2021
  • Address 1 - street : 23, allée de la 2ème DB 75015 PARIS, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 300 m2
  • Construction/refurbishment cost : 60 000 €
  • Cost/m2 : 200 €/m2
  • Primary energy need :
    0 kWhep/m2.an
    (Calculation method : Other )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

REI Habitat and Sem PariSeine, winners of the second Réinventer Paris competition with their Oasis project located in the former Liberation Museum located in the Jardin de l'Atlantique, welcomes, in a transitional urban planning approach, the Salvation Army to open an ephemeral resource center. The multidisciplinary architecture agency WAO proudly designed this pragmatic and circular interior design project. Committed to the process of reducing waste and virtuous design, it wanted to make the most of the existing and its opportunities.

The project was carried out with 94% of the materials from reuse. It is first of all by keeping the interior layout as much as possible that WAO has diverted the museography to accommodate the new use. The picture rails were transformed into a sorting table and the display cases into shelves and support to separate the different areas.

Then it is by working with a company and craftsmen convinced of the approach that the materials for the fitting-out were partly sourced on site and the complements from deposits in Île de France.

Finally, the furniture and partitions were designed to have a third life after the dismantling of the resource center.

Sustainable development approach of the project owner

As part of the Oasis project led by REI Habitat and Sem PariSeine, winners of the second Réinventer Paris competition, the former Liberation Museum located in the Jardin de l'Atlantique will soon experience new mixed uses.

It is quite naturally, in a transitional urban planning approach which increasingly guides our cities and our lives, that the Salvation Army occupies the ground floor of the west wing with an ephemeral resource center. The multidisciplinary architecture agency WAO proudly designed this pragmatic and circular interior design project. Committed to this process of reducing waste and virtuous design, it wanted to make the most of the existing and its opportunities.

The stake of this project lies in its short time frame, pushing the agency to an opportunistic approach: to ensure the re-employability of materials and fittings.

Architectural description

Reuse and reversibility were at the heart of the project. The first intention was to reuse the existing as much as possible, taking advantage of the museum installations. It is the latter that divides the project, with a space for the public in the center and a sorting space around it. The transparency of these showcases allows visitors to be able to appreciate the work of the staff.

The stake of this project lies in its short time frame, pushing us to adopt an opportunistic approach: to ensure the re-employability of the materials and fittings that we design.

  • All the shop windows in the boutique area were fitted with shelves, racks and storage boxes which later became benches and seats;
  • The dividing partitions between the showcases were designed to be tables when they are dismantled, including the feet and the screws;
  • The counters have been designed as a module in order to be able to adapt to all configurations when it is reintegrated into a future hotel project.

Commitment to reuse

The WAO agency, committed to the creation and implementation of reuse channels, has thus positioned itself as a facilitator. This circular approach led by the agency is twofold:

  • In the design phase: we design elements in compliance with the standards and specifications of the project owner, while keeping a certain flexibility in the nature of the materials and assemblies.
  • In the construction phase: this involves adapting to the supply constraints of materials and the nature of the deposits, and determining with the companies the assemblies suitable for a second life (absence of screws on the future table tops by example). We also divided the carpentry batch in two to match the production capacities and deposits of Re-Store (Remake + Jocko) and Extramuros. One became the making of a few panels from butted wood, the other produced a large number of boxes.

Building users opinion

The Salvation Army is delighted, praising the efficiency and aesthetics of the project.

See more details about this project

 https://wao.paris/portfolio/tertiaire-projets/ressourcerie-ephemere-et-circulaire/

Photo credit

Aurelien Chen

Contractor

    PariSeine

    sanaa.oulkadda[a]pariseine.fr

Construction Manager

    WAO

    M. Minh Man NGUYEN, minh[a]wao.paris, 0668995665

Stakeholders

    Environmental consultancy

    Extramuros

    maxime[a]extramuros.org

    Realization of furniture from reused wood deposits


    Environmental consultancy

    REMAKE

    tchedeville[a]remake.paris

    Realization of furniture from reused wood deposits


    Contractor

    REI habitat

    Caustruy[a]reihabitat.com

    Project manager


    Site manager

    L'Armée du Salut

    cperrine[a]armeedusalut.fr

    Occupants


    Company

    BRB

    sarlbrb[a]orange.fr

    Works manager


    Other consultancy agency

    Risk Control

    georges.wehbe[a]risk-control.fr

    Operation manager


    Environmental consultancy

    re-store

    M. Minh Man NGUYEN, minh[a]wao.paris, 0668995665

    Storage of reclaimed wood

Contracting method

Separate batches

Energy consumption

  • Other

Systems

    • Electric heater
    • No domestic hot water system
    • No cooling system
    • Natural ventilation
    • No renewable energy systems

Construction and exploitation costs

  • 60 000,00
  • 10 000
  • 70 000

Urban environment

The ephemeral resource center is located on the slab of the Montparnasse station, on the Atlantic garden surrounded by housing. More precisely in the old Museum of the Liberation which will become in the future the OASIS project of the atelier Georges.

The project thus brings new mixed uses on the slab, benefiting local residents as well as walkers.

Reuse : same function or different function

    • Locksmithing-Metalwork
    • Indoor joineries
    • Partitions
    • Suspended ceilings
    • Electricity
    • others...

    Reuse of spaces and adaptation to new uses

    Reuse and reversibility were at the heart of the project. The first intention was to reuse the existing as much as possible, taking advantage of museum installations and minimizing unnecessary actions. It was a question of adapting the design by taking into account the particular context as one would do with a topography or an urban fabric but at the scale of the scenography. There were very few demolitions and the items deposited were reused on site:

    • All 10 metal display cases sealed to the ground have been preserved in order to clearly delimit the shop open to the public and the sorting space. The pre-existing glazing allows transparency highlighting the reuse and work of the Salvation Army;
    • The false ceilings of the site were removed to be reattached to the metal exhibition supports on the outskirts of the museum in order to constitute the sorting tables;
    • The lights from the old museum, which were integrated into the exhibition supports, have been repaired and reused in order to illuminate the entire visitor and sorting area. The 60 fluorescent tubes were suspended and arranged to mark vanishing lines on the technical ceiling of the room. This creates visual continuity between the public space and the work space;
    • Old cupboards recovered by the Salvation Army were laid down and put on wheels to make sorting bins; in some cases they served as an anchoring point for the partitions.
    • The furniture and fittings were made from reclaimed wood, some additions were made in OSB.

Sustainable design

  • 94 %
  •  

     

     

    The stake of this project lies in its short time frame, pushing us to an opportunistic approach: to ensure the re-employability of the materials and fittings that we design.
    - All the shop windows have been fitted with shelves, racks and storage boxes
    which will later become benches and foundations;
    - The dividing walls between the showcases were designed to be tables when dismantled
    including now the feet and screws;
    - The counters have been designed as a module in order to be able to adapt to all configurations during its
    reintegration into the future hotel project.

    New
    OSB supplement Planning 92 New purchase 12 1104
    Gate Planning 2 U New purchase 30 60
    Cables and electrical equipment Installation 1 Set New purchase 100 100
    Total 1264

Environmental assessment

    On this project, the reuse of materials* made it possible to avoid:

    • Emission of 9.3 tonnes eqCO2
    • The use of 999m3 of water
    • The production of 8.4 tonnes of waste

    The impact calculations were carried out using environmental data from the INIES database.

    * (Excluding steel structure sorting table)

Reproductibility and Innovation

    For this project, innovation is not technological, it is based on the combination of the processes implemented to achieve 94% reuse, of which 96% in situ.

    The reuse of the museography and of certain elements allowed the success of the project from a circular point of view: how to use the existing to accommodate a program of a different nature; and especially the financial one: reduce costs by avoiding depositing everything to fit out everything.

    By applying a frugal strategy in the interventions, we were able to save money to invest in fittings, such as the arrangement of tables in dividing partitions and the shelves which are made up of seats and benches. This represents an additional expense greater than simple partitions and shelves but which enhances the space and which represents an investment because these elements will be used for the final project at the end of the temporary occupation.

    This approach can be replicated and this will demonstrate the interest of reuse.

    For the site, the BRB company took care of the cleaning and the work. And the companies REMAKE and EXTRAMUROS took care of the furniture made from reused materials.

    The in situ materials were stored on site. The rest of the materials were stored in inventory at Re-Store.

Social economy

    Extramuros is a united, ecological and social joinery. Its core business is the reuse of materials, particularly wood. They make resources out of waste to build various collective equipment: street furniture, planters, cabins, modular furniture, the possibilities are endless! Their achievements are made within the framework of workshops and educational projects, intended for audiences excluded from employment and training.

Reasons for participating in the competition(s)

Reuse of spaces and adaptation to new uses

Construction of the layout mainly from recovered materials

Temporality and anticipated end of life

Building candidate in the category

Bâtiments Tertiaires / prix de la rénovation

Bâtiments Tertiaires / prix de la rénovation

Trophées Bâtiments Circulaires

 resource center
 ephemeral
 reuse
 Trophées Bâtiments Circulaires
 circular economy

Author of the page

  • minh man nguyen

    Associé fondateur

    Follow

  • Other case studies

    More

    Contest

    Trophées Bâtiments Circulaires