The Danaides

  • Building Type : Collective housing > 50m
  • Construction Year : 2015
  • Delivery year : 2015
  • Address 1 - street : 13015 MARSEILLE, France
  • Climate zone : [Csb] Coastal Mediterranean - Mild with cool, dry summer.

  • Net Floor Area : 2 300 m2
  • Construction/refurbishment cost : 3 368 456 €
  • Cost/m2 : 1464.55 €/m2

Certifications :

  • Primary energy need :
    41.3 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

24 new social rented housing densification of an existing residence on awooded site: innovative use of forged thermal concrete processrequiring technical / partner engagement.

This project won the LowCarbon 1st Price in 2013.

 

For 10 years, HabitatMarseille Provence has been committed in urban renewal projects. The land ofHamadryads quarter of the 15th arrondissement of Marseille consists of 6 blocksto R + 4 staggered in a park, was deemed conducive to densification by addingan additional building, moreover expected during the construction of this setin 1972 but never realized. 24 collective housing, Habitat &Environment certified very economical option expense, were built. Avegetable stock has limited environmental impact by preserving the remarkabletrees.

Joined smoothly on itswebsite, the 4-storey project answers French regulation (RT2012), for the sake ofcontrolling construction costs (€ 1,600 HT / m² SDP which VRD), sustainabilityand use of the building. The semi-underground car park takes advantage of theslope of the land, children's games and a city-stadium are made freelyavailable to the entire residence. By the building configuration, the use ofquality materials, processing of external, ambition was also to take thisoperation to improve the quality of the site for all its inhabitants.

Sustainable development approach of the project owner

The environmental objectives of the owner in terms of sustainable development (embodied in the Habitat & Environment approach - option very efficient loading, and through participation in Price Low Carbon 2013) were:
- organizing an environmental management the operation,
- contributing to the reduction of greenhouse gas emissions and other pollution by the use of materials or technology chosen for their manufacturing and operational modes,
- organizing a clean site,
- controlling water consumption,
- preserving health and comfort of inhabitants and informing them.

For 10 years, Habitat Marseille Provence has been committed in urban renewal projects. The land of Hamadryads quarter of the 15th arrondissement of Marseille functioning well, consisting of 6 four-story blocks staggered in a park, was deemed conducive to densification by adding an additional building, moreover expected during the construction of this set in 1972 but never realized. 24 collective housing, certified H&E very economical option expense, were built. A vegetable stock has limited environmental impact by preserving the remarkable trees.

Joined smoothly on its website, the project R + 3 provides an answer to the RT2012, for the sake of controlling construction costs (€ 1,600 HT / m²SDP which VRD), sustainability and use of the building. The semi-underground car park takes advantage of the slope of the land, children’s games and a city stadium are made freely available to the entire residence. By the building configuration, the use of quality materials, processing of external, ambition was also to take advantage of the operation to improve the quality of the site. The project was awarded the First Price Low Carbon 2013.

Architectural description

The project involves the construction of 24 high environmental quality housing on the wooded site of the residence of Hamadryads: the new 4 -storey building, fits in smooth transition between the existing residence (6 storeys) and subdivision located south of the parcel, its implementation exploits the differences in levels of topography (semi-underground car park, access levels connected to existing paths).
The location of the residence below the building will generate less pollution for residents, firstly during the work (site occupied by the inhabitants of the existing residence), minimizing noise and safety issues, but also, at the end, by avoiding vis-à-vis the shadow induced reach and preserving green spaces and recreational quality.

The choice of materials, organization of housing, closed by their service gateways (buffer space treaty transparency on the landscape), the insertion of loggias, cutting the volume in accordance with the topography, repetitive architectural modules are projected in the desire to achieve a “sustainable” building, low consumer: compactness and simplicity of volumes, road network service minimized, optimization of common areas, through recesses oriented North / South, thermal concrete use forged kind Thermedia, planting roofing (5th façade) for thermal and retention, implementation of solar panels, location of wood in protected areas such as loggias, halls and corridors of access to housing, metal mesh in galvanized steel for railings and fences.

Therefore, the project has opted for the implementation of an innovative concrete, high thermal performance light developed by Lafarge, the Thermedia. Its traditional concrete lower thermal conductivity reduces thermal bridges and meet regulations. Insulation can be managed from the inside, leaving the exterior walls of concrete (stamped on the floors smooth underbody) a more sustainable cladding or coating of insulation, cheaper than a double wall. A spatial approach on housing and its service from public to private was conducted.

Constructive rationality, private outdoor extensions were privileged. All accommodations are through, oriented North / South, with loggias South. Underfloor heating frees the interior. The roofs are vegetated with retention, product Nidaroof. The hot water is provided by solar panels. Implicitly the project, using wood siding CTBX Okume on loggias and passageways. During the inauguration, where the inhabitants were associated, a Time Capsule (souvenirs, photographs, architectural drawings, site photos) has been positioned on the site in anticipation of its opening in 30 years.

Building users opinion

Feedback transcribed: the quality of habitability of new housing and operation of the residence is satisfactory: the north-south orientation is favourable for heat, the cross organization of all housing allows for the flow of air and ensure proper air quality, sun protection is adequate (deep loggias, shading fixed on the gateways to homes, ...) and the sound is good, but also between housing compared to outdoor activities (near the North Hospital in particular). The views of Marseille from the loggias are pleasant outdoor areas (planted areas, city-stage and children’s games) promote exchanges between riparian population (old and new tenants Hamadryads Danaïdes). The stairwells serving only 2 units per level intimize access to housing, and are perceived as semi-private spaces.

If you had to do it again?

A stronger participatory approach with residents would be welcomed: in fact, the operation of the Danaides is in a process of densification of existing Hamadryads the city, with all the disruption site and the arrival of new residents on residence could generate.
Obviously it is always difficult to “consult”, it takes time, and requires coordination and a major investment for all stakeholders, including the Client. At the Danaïdes, fortunately, some project presentation sessions and explanation of the site of the course helped to inform residents of Hamadryads. Moreover, during the inauguration, burial of a Time Capsule was the opportunity to share all: this action where everyone could express themselves (residents, technical stakeholders, Client, managers ...), helped mark the new dynamics initiated by the funded project.

See more details about this project

 http://www.leteissier-corriol.fr/projet/24-logements-sociaux-collectifs-les-danaides-marseille-13/
 http://www.leteissier-corriol.fr/actualites/

Stakeholders

    Contractor

    Habitat Marseille Provence (HMP)

    Gaëtan LAZZARA, Directeur d'EDP

    Holder and financier of the project


    Construction Manager

    LETEISSIER CORRIOL Architecture & Urbanisme

    Elisabeth LETEISSIER

    Design and implementation of the project as a representative of the Master Work team


    Company

    Société BESIMA

    Alan SGORLON, co-gérant

    Business all trades


    Manufacturer

    LAFARGE BETONS France

    Lenka Valentova

    Responsible prescription


    Thermal consultancy agency

    AGENCE CONSEIL PACA (ACP)

    Cyril CHIAIA, responsable

    Thermal Studies / Dynamic Thermal Simulation


    Other consultancy agency

    IGETEC : 2, boulevard des Alisiers 13009 Marseille

    Audrey TRAMINI - T : 04 91 82 13 72 - Mail : [email protected]

    Acoustic


Contracting method

General Contractor

Energy consumption

  • 41,30 kWhep/m2.an
  • 46,00 kWhep/m2.an
  • RT 2012

Envelope performance

  • 0,61 W.m-2.K-1
  • The envelope is made of thermal Thermedia kind of Lafarge concrete, the roof is vegetated which further improves thermal insulation. The insulation is made from the inside, because the Thermedia replaces the switches of thermal bridges. The inertia of the building is so qualitative. See contest Low Carbon 2013 dossier submitted for numerical values.

    Easy to use. The solar panel management is centralized and therefore does not directly concern the people of these social housing: it is the manager of HMP (Habitat Marseille Provence) who hand on this maintenance / monitoring of the system.

Systems

    • Condensing gas boiler
    • Condensing gas boiler
    • No cooling system
    • Humidity sensitive Air Handling Unit (Hygro B
    • Solar Thermal

Product

    THERMEDIA

    LAFARGE BETONS France - Adresse : 43, rue Alfred Curtel 13010 Marseille - Tél : 04 91 80 83 54

    [email protected]

    Gros œuvre / Structure, maçonnerie, façade

    Ready-mixed concrete structural employment and "insulation" λ thermal conductivity useful = 0.54 W / mK
    Reduced waste of 35% at the thermal bridges.

    The acceptance of the product results in different solutions to Client phase studies, highlighting price / implementation / environmental benefit / sustainability of the solution. The will of the Client Habitat Marseille Provence to conduct its environmental approach eventually allowed to opt for Thermedia solution, not more expensive than the ITE but innovative and ensuring both the strength of the building while bringing a tailored thermal response. The insulating concrete Thermedia was manufactured low carbon cement and allowed to save 30% of CO2 compared to traditional concrete formulation. The highly qualitative realization of this thermal stamped concrete by the Company Besima reinforced that choice. The work performed requires no further intervention finishing (coating, painting, siding, ...), the concrete will age and patina, without requiring any maintenance. It is an advantage for building maintenance. Users seem convinced by the qualitative aspect of the stamped concrete any height (most of the thermal concrete with natural granulas composing it, has a lighter color, softer than traditional concrete). The image of the new building is so personal and identifiable, allowing better appropriation by its inhabitants.

Construction and exploitation costs

  • 33 519,00
  • 310 210
  • 4 000 000
  • 935 388

Urban environment

The operation is located in the 15th arrondissement of Marseille, close to the Northern Hospital. It is a habitat area, served by a bus network. And suburban housing estates are juxtaposed in a geography that looks at the sea, with a marked relief and significant tree cover. The presence of the real North Pole Metropolitan Hospital is an asset for the development of the sector (employment, trade, shops, ...). For the Client, it was to use the remaining building rights on the plot of the existing residence of Hamadryads and thus densify the site. The new building plate of land registered mainly in the location of a “stage” and a no man’s land of the residence, located in the southern part of the plot. The sports area is returned as part of the operation partly East. The layout of the building was done in order to preserve the environmental quality and amenity of existing spaces, valued tenants as the team in charge of managing the site. A plant assessment was drawn up by the landscape to assess the limits of intervention to preserve maximum quality gasolines. This context has reinforced the Client to insert the new operation in harmony with its urban environment, natural and social, and thus be part of a process called high sustainability.

Land plot area

19 210,00 m2

Built-up area

4,10 %

Green space

2 480,00

Parking spaces

Parking is in the slope: it is semi-underground, avoiding excessive earthworks. It hosts 16 car seats, parking two motorized wheels with 12 seats and a bike room of 48m². Outside, 9 parking spaces of which 2 reserved for the disabled, are located along the access road to the Danaides. Furthermore, a 19m² bins shelter is positioned property line at the entrance of the site.

Building Environmental Quality

  • works (including waste management)
  • consultation - cooperation
  • acoustics
  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • energy efficiency
  • renewable energies
  • integration in the land
  • building process
  • products and materials

Reasons for participating in the competition(s)

​The project has opted for the implementation of an innovative concrete, high thermal performance light developed by Lafarge, the Thermedia. Its traditional concrete lower thermal conductivity reduces thermal bridges and meet regulations. Insulation can be managed from the inside, leaving the exterior walls of concrete (stamped on the floors smooth underbody) a more sustainable cladding or coating of insulation, cheaper than a double wall. A spatial approach on housing and its service from public to private was conducted. Constructive rationality, private outdoor extensions were privileged. All accommodations are through, oriented North / South, with loggias South. Underfloor heating frees the interior. The roofs are vegetated with retention, product Nidaroof. The hot water is provided by solar panels.

Implicitly, the project, using wood siding CTBX Okume on loggias and passageways. During the inauguration, where the inhabitants were associated, a Time Capsule (souvenirs, photographs, architectural drawings, site photos) has been positioned on the site in anticipation of its opening in 30 years.

Building candidate in the category

Bas Carbone

Bas Carbone

Coup de Coeur des Internautes

Coup de Coeur des Internautes

Green Building Solutions Awards 2016


Author of the page

  • Elisabeth LETEISSIER

    Architecte dplg co-gérante SARL

    Follow

  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Building Solutions Awards 2016