Social Reintegration and Hospitality Center Les Marronniers

Extension + refurbishment

  • Building Type : Collective housing < 50m
  • Construction Year : 2017
  • Delivery year : 2017
  • Address 1 - street : 02400 ESSOMES SUR MARNE, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 907 m2
  • Construction/refurbishment cost : 1 490 000 €
  • Cost/m2 : 1642.78 €/m2
  • Primary energy need :
    68 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

The Essomes-sur-Marne center for social reintegration and emergency reception is rehabilitated and expanded following a social, urban and environmental approach.

The aim of the rehabilitation and extension project is to improve the reception and comfort conditions of the dwellings.

The presence of the CHRS in the heart of the borough is an asset for the residents and for the host organization which can thus associate a heritage revaluation project with a social reintegration program.

The organization of the plan project reflects the life of the center with the preponderance of common spaces and the articulation of private spaces to collective services.

The Foyer was the winner of a regional call for projects for the use of regional wood species.

Rehabilitation and construction in poplar and oak / recycled cotton wadding insulation / regional pine joinery / mixed solar-gas / dual flow VMC heating

See more details about this project

 http://vivarchi.com/spip.php?article159
 https://www.bois-et-vous.fr/actualites/252-foyer-d-accueil-coallia-du-bois-de-notre-region-pour-la-rehabilitation-d-un-batiment-existant-et-la-construction-d-un-batiment-neuf

Data reliability

Self-declared

Contractor

    COALLIA

    HELOISE CARRE - Heloise.CARRE@coallia.org

Construction Manager

    VIVARCHI

    Yannick CHAMPAIN ou Patrick THOMAS - contact@vivarchi.com

Stakeholders

    Company

    SOGEA Picardie

    Yves.FRIADT@vinci-construction.fr

    General Enterprise

Contracting method

General Contractor

Owner approach of sustainability

"Coallia already has a social responsibility and today we have the ambition to go further to be fully involved in societal issues and to be recognized as a responsible company concerned by the major issues that concern both the society and its evolution as the future of the planet.Because our mission leads us every day to meet the needs of the poorest and weakest, thus contributing to the achievement of the objectives of a society based on the principles of solidarity, we We are naturally invited to deepen the question of our commitment and our social responsibility. "..."> The eco-responsible commitment of everyone An eco-responsible commitment of Coallia employees can also influence a collective awareness of residents for the improvement of the living environment, and the building The policy of maintenance of the housing stock must be optimized, in adequacy with the expected use, to maintain a high level of service, at reasonable cost, in a sustainable development approach and as part of a multi-year plan for the maintenance of heritage that allows a reading in the medium and long term. The professionalization of the teams and their involvement in a "Green Quality" approach play a key role in the development of the association, sustainable and united, which is in line with its values.In this perspective, the management of contracts with the different providers and suppliers are required to subscribe to a contractualized and planned approach, for a reasoned selection of suppliers. As part of a homogenization of the interventions on the different sites, framework agreements are set up, for a better follow-up of the good execution of the contracts, the maintenance and the duration of life of the equipments, in agreement with the quality approach pursued by Coallia. The association is already engaged in a sustainable development approach, particularly in the context of certified H & E (habitat and environment) operations aimed at the production of low-energy buildings (BBC). One more example of our social responsibility in action. "

If you had to do it again?

The Client realizes in the end that the prime contractor was right to propose a double-flow ventilation in all spaces, including in the existing building and would surely have fought the company more actively!

Energy consumption

  • 68,00 kWhep/m2.an
  • 118,00 kWhep/m2.an
  • RT 2012

  • 49,30 kWhef/m2.an
  • heating 15%, DHW Gas 38%, solar DHW 30% Lighting 7% Auxiliary 10%

  • 404,00 kWhep/m2.an

Envelope performance

  • 0,65 W.m-2.K-1
  • On the new part, the vertical walls are composed of exterior to interior: (coating, either oak cladding or mineral plaster, 60mm of dense wood fiber, in the poplar frame, 145mm of cotton wadding (Métis), a sealing membrane or vapor barrier with variable SD (intello +) and then a "vacuum" technical (rail + gypsum board) which also includes 40mm of cotton wadding (Métis) ...

  • 0,50
  • I4

  • 0,60
  • Heating systems are centrally managed for better control of uses and consumption. Comfort is provided in each accommodation and at the same time comfort temperatures are limited to avoid overconsumption. The technical sleeves of the individual bathrooms are accessible from the common traffic, which facilitates the maintenance. Users are satisfied with this operation.

Systems

    • Condensing gas boiler
    • Solar thermal
    • Solar Thermal
    • No cooling system
    • Humidity sensitive Air Handling Unit (Hygro B
    • Double flow heat exchanger
    • Solar Thermal
  • 30,00 %
  • Solar thermal: solar collectors total surfaces 15 m² Dietrisol.

    The flat solar collectors are positioned on the south-facing roof-railing sheltered from view, a necessary discretion in historic monument sector.

GHG emissions

  • 9,00 KgCO2/m2/an
  • u48win calculation

  • 83,00 KgCO2 /m2

Life Cycle Analysis

    The rehabilitation and extension of the social residence were made with ecological and healthy materials from a local economy and solidarity. The insulation is made of recycled cotton wadding, Métisse product, regional manufacture. It is completed by wood wool panels in thermal and acoustic. The structural woods are of regional species. Exterior wooden cladding is not treated. The walls are designed to allow hydric balance (perspirance) with vapor barrier membranes on the inside. See the typical details chart for wall compositions (VIVARCHI details).

Water management

    Rainwater is directed to an existing pond in the property's garden to allow watering of landscaping.

Indoor Air quality

    The comfort of indoor air for users is ensured by various devices: double and single flow ventilation (vmc dual high performance flux with filters), the quality of facing materials (paints and coatings), the perspirance of the walls participating in hygrometric equilibrium with a low moisture content, the distribution of rooms from common central circulation spaces or in the open air.

Health & Comfort

    The dwellings were studied for the comfort of the users: importance of the natural light, proximity with the outside (park on the property), acoustic insulation between the houses and between floors (multilayer alternating different densities and absorbing materials such as the wadding of cotton and wood wool), thermal insulation without thermal bridges, excellent airtightness, quality of facing materials and furniture. The emergency housing units all have individual bathrooms, some of which are accessible to people with reduced mobility. The bathrooms are prefabricated models allowing easy maintenance and maintenance from common areas.

    In terms of natural light and proximity to the outdoors, the bays of the rehabilitated building are designed with large splayings and seating in front of the windows. This allows both the diffusion of natural light in the room and also a direct view on the outside. The rooms located on the roof and having fewer areas of outer bays are also lit by tubular skylights.

    cf onglet thermique

    Acoustic insulation between houses and between floors: double walls between dwellings (wood frame and gypsum board of different thicknesses with insulation in recycled cotton wadding) / multi-layer floor floors (insulation in the thickness of the joist, resilient surface wool, drywall made of gypsum boards, linoleum floors, suspended ceilings made of drywall).

Product

    Metisse

    Le Relais

    Stéphane BAILLY Technico-commercial Métisse® EBS Le Relais Métisse Z.I Artois Flandres - 422 boulevard de l'Est - 62138 Billy Berclau Tél: 03 21 69 40 77 / 06 71 84 30 42/ Fax : 03 21 74 23 88

    Second œuvre / Cloisons, isolation

    Métisse® is a range of thermal & acoustic insulation in recycled cotton for the building industry. It insulates against cold and heat, but also noise. It has exceptional acoustic properties thanks to the cotton that composes it.

    Everyone, especially those who had to install it were enthusiastic ...
    The number of "eh, but it does not scratch like glass wool" that we heard ...


    Wood of regional essences

    scieries des Hauts de France

    0320913249

    Gros œuvre / Charpente, couverture, étanchéité

    wood products of regional essence for structure, cladding, decking, flooring, joinery, cabinet making. Available species, non-exhaustive list: poplar, oak, alder, ash, douglas, beech.

    The products come from regional forests, transformed into the Hauts de France region and implemented by local companies. The FIBOIS interprofession covers all professions related to wood and forest from forest management to the 2nd transformation.

Construction and exploitation costs

  • 35 000,00
  • 150 000
  • 1 800 000

Urban environment

The site is in the heart of town, 2 steps from bus stops to go to Chateau-Thierry (5 minutes).

It is thus served in services (town hall, the post office etc ...) and local shops without having recourse to displacements other than on foot or by bus. The site is in the heart of the area of ​​protection of the inheritance and in immediate vicinity of the abbey of Essômes-sur-Marne, historical monument. It is also concerned by two flood risk prevention plans for mudslide and overflow of ru. The site is dense with semi-detached. The extension was carried out in joint ownership. The patrimonial character of the site induced the restoration of the main body in the respect of the style and the traditional techniques as well as the realization of a facade on street with traditional techniques to allow the insertion of the project in this historical context.

Land plot area

6 327,00 m2

Built-up area

8,00 %

Green space

5 000,00

Parking spaces

10 places on the plot including 2 places accessible pmr

Building Environmental Quality

  • indoor air quality and health
  • works (including waste management)
  • acoustics
  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • integration in the land
  • building process
  • products and materials

The existing building and its extension both made of local wood species (frames, floors, frames and cladding) achieves a high level of energy performance, while reducing the carbon footprint of the whole because the materials used come from either local production (wood) or recycling (insulation in recycled cotton wadding) .The choice of these materials was also motivated by their low impact on the health of those who carried out the work, as well as that of the workers. occupants places.We go through this book, comfort (thermal, acoustic, lighting etc ...) and the good health of users and the environment.

Contest categories

Santé & Confort

Santé & Confort

Coup de Cœur des Internautes

Coup de Cœur des Internautes

Prix des Etudiants

Prix des Etudiants

Green Solutions Awards 2018 - Bâtiments


Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2018 - Bâtiments