Sainte Agathe School Group

New Construction

  • Building Type : Preschool, kindergarten, nursery
  • Construction Year : 2012
  • Delivery year : 2012
  • Address 1 - street : 97355 MACOURIA, GUYANE, France
  • Climate zone : [Af] Tropical Wet. No dry season.

  • Net Floor Area : 3 064 m2
  • Construction/refurbishment cost : 4 000 000 €
  • Cost/m2 : 1305.48 €/m2
  • Primary energy need :
    46 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RTAA DOM 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

  

Data reliability

Self-declared

Stakeholders

    Designer

    Boa Architecture

    Jérémy Fernandez

    Co-contracting architect


    Designer

    AB Architecture

    André Barrat

    Architect

Contracting method

Separate batches

Owner approach of sustainability

QEA Approach

Architectural description

Construction of a school group of 16 classes

Energy consumption

  • 46,00 kWhep/m2.an
  • 76,00 kWhep/m2.an
  • RTAA DOM 2012

  • 24,00 kWhef/m2.an
  • Air conditioning 6%
    Water Solar Hot Water Solar: 3%
    Ventilation: 0%
    Interior lighting: 14%
    Outdoor lighting: 39%
    Air Brewers: 18%
    Meal preparation: 11%
    Computing: 2%
    Other: 8%

Envelope performance

    Solar Factor
    Roofing: 2.4%
    Walls: 2.6% - 4.9%
    Opening: 25%

Systems

    • No heating system
    • Solar Thermal
    • Others
    • Natural ventilation
    • Solar Thermal
  • 9,00 %
  • 2 splits

GHG emissions

  • 28 000,00 KgCO2/m2/an

Life Cycle Analysis

    PEFC certified local wood

Product

    Wood of Guyana

    CBE

    sec.cbe973@wanadoo.fr

    Gros œuvre / Charpente, couverture, étanchéité

    Realization of all the frameworks. Guyana wood is PEFC certified and several species are naturally sustainable, including the Angelica used on this project.

    Guyana wood is a high-quality, locally produced material.

Urban environment

The school group is located in the neighborhood of saint agathe in Macouria, it is located in a subdivision composed of single houses in rez of road and bordered by a pripri.

Building Environmental Quality

  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • energy efficiency
  • renewable energies
  • integration in the land

Contest categories

Energie & Climats Chauds

Energie & Climats Chauds

Coup de Cœur des Internautes

Coup de Cœur des Internautes

Green Solutions Awards 2017 - Bâtiments


Author of the page

  • Jérémy FERNANDEZ-BILBAO

    Architecte Co-gérant

    Follow

  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2017 - Bâtiments