REEFLEX

New Construction

  • Building Type : Student residence
  • Construction Year : 2014
  • Delivery year : 2015
  • Address 1 - street : 59650 VILLENEUVE D'ASCQ, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 14 500 m2
  • Construction/refurbishment cost : 21 400 000 €
  • Cost/m2 : 1475.86 €/m2

Certifications :

  • Primary energy need :
    57 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

REEFLEX is a different international student residence that combines residence and hotel residence. This unique concept meets the housing needs short and medium stay (a few nights to months) of students, international students under exchange agreement and visiting scholars.

The residence is part of the policy of the University of Lille in environmental and energy transition and respect for the environment, politics embodied in the Covenant (Think, Act, Building for environmental and energy transition University Lille) and Zero Carbon goal in the regional context of the third industrial revolution in Nord-Pas-de-Calais (TRI).

REEFLEX meets the profile of certification Habitat & Environment.

Sustainable development approach of the project owner

The sustainable development approach Rabot Dutilleul Construction is in line with that of the group Rabot Dutilleul. All operations we work on, are eco-designed with an AFNOR-certified ecodesign tool.
Here the REEFLEX residence : a living place designed to educate its inoccupants :
→ The architectural choices are explicit: differentiation of facades after a bioclimatic thoughtful approach between AMO and architects
→ The measuring equipment and support to track behavior in favor of the environment (see Reeflex website)

Architectural description

The architectural peculiarity and innovation lie in the simplicity of the design and the fact that the project was designed as an educational tool. Absence of complex envelope elements allows a compacity that serves both thermal performance and maintenance as well as the aesthetics of the project.

If you had to do it again?

Rabot Dutilleul Construction builds and designs such buildings every day with the goal to contribute improving territories as much as possible. Improvement in the meaning of 3 sustainable development pillars.
Especially in the Nord Pas de Calais region, the will to go further in the performance of Third Industrial Revolution: Renewable energies production and storage onsite, circular economy for the structural work.

See more details about this project

 http://reeflex.univ-lille.fr/Etudiant-Telecom/Appartements/

Stakeholders

    Other consultancy agency

    SYMOE

    Victor Jumez

    BE ENVIRONMENT


    Construction company

    Rabot Dutilleul Construction

    Thomas Poughon

    Project director


    Designer

    Boyeldieu Dehaene Architectes

Contracting method

Other methods

 Conception Realisation

Energy consumption

  • 57,00 kWhep/m2.an
  • 94,00 kWhep/m2.an
  • RT 2012

    Heating: 19.2 kwhep / m² / year
    Cooling: 0 kwhep / m² / year
    Hot water: 30.5 kwhep / m² / year
    Lighting 3.2 kwhep / m² / year
    Auxiliaries 0.6 kwhep / m² / year
    Ventilation 5.1 kwhep / m² / year

Real final energy consumption

    53,00 kWhef/m2.an

Envelope performance

  • 0,53 W.m-2.K-1
  • Compositions of walls
    Walls with external insulation :
    16cm-thick concrete panel with external TH39 complement (11cm; foamed polystyrene) R ≥ 2,82 [m².K/W]

    Printd concrete wall with external insulation (only some parts of the groundfloor) :
    18cm-thick concrete panel with external TH39 complement (11cm; foamed polystyrene) and 7cm-thick printed concrete R ≥ 2,82 [m².K/W]

    Printed concrete wall with internal insulation (only in some parts of the groundfloor) :
    7cm-thick printed concrete wall, 18cm-thick concrete panel with 11cm-thick internal TH39 complement (foamed polystyrene). R ≥ 2,82 [m².K/W]

    Inner walls in non-heated rooms
    17cm-thick concrete panel with 8cm-thick TH34 complement (Calibel type or equivalent). R ≥ 2,35 [m².K/W]

    Low floor and low floor on terrace :
    20cm-thick reinforced concrete slab with 8cm-thick rigid TH34 insulation (foamed polystyrene). R ≥ 2,35 [m².K/W]

    Low floor in non-heated rooms or on the outside:
    20cm-thick reinforced concrete slab with 15cm-thick TH36 insulation under the slab (FibraXtherm type or equivalent). R ≥ 4,17 [m².K/W]

    Common roof
    20cm-thick reinforced concrete slab with 22cm-thick rigid TH34 external insulation (foamed polystyrene). R ≥ 6,47 [m².K/W]

    Steel trough roof (only on groundfloor)
    Steel trough with 22cm-thick mineral wool external insulation TH37 R ≥ 5,95 [m².K/W]

    Menuiseries aluminium à rupteurs de ponts thermiques intégrant un double vitrage (4/16/4 à remplissage Argon à 90%) pour les façades rideaux du rez de chaussée Uw = 1,6 [W/m².K]

    Double-glazed PVC joinery (4/16/4 Argon-filled 90%) and PVC roller shutters according to the architect's blueprints (in all bedrooms).
    Uw = 1,4 [W/m².K]
    U (roller shutters casings) = 2 [W/m².K]

    I4

  • 0,75

Systems

    • Urban network
    • Water radiator
    • Urban network
    • No cooling system
    • humidity sensitive Air Handling Unit (hygro A
    • No renewable energy systems

GHG emissions

  • 21,00 KgCO2/m2/an

Life Cycle Analysis

Indoor Air quality

    Aqueous solvent-free paints were systematically used with heavy-metal-free mineral pigments. European Ecolabel was demanded, except in case it was impossible for the type of paint. Values ​​2010 European Directive 2004/42 / EC 4 on the limitation of VOC (Volatile Organic Compounds) are consistently met.

    We banned even labeled:
    - The products containing more than 2.5% of organic solvent and / or a VOC (volatile organic compounds) greater than 1.5 g / l of product.
    - Products containing pigments based on heavy metals (lead, cadmium, chromium).
    - Products containing glycol ethers classified as reprotoxic class II.

    Floor coverings:
    The falls have been recovered and stored in big bags and collected by the supplier specifically with recovery certificate. PVC flooring
    proposed must contain a minimum of 25% recycled material. Other types of soils were subjected to validation E. VOC and formaldehyde emission rate of these products are known and communicated to BE HQE. Flooring manufacturing factory certified ISO 14001.

    Indeed, for the housing of the residence, the floor is PVC-type category UP4 (recycled and natural) with zero tolerance vis-à-vis the emissions of volatile organic compounds. For commonplaces (movements, in living areas, ...), the majority of soil is tiled so no VOC emissions.

    "Our childcare center: a healthy space, a space of life"

    The coating of the crib will be without emission of volatile organic compounds and artificial green spaces are antibacterial certified to ensure good health of children who occupy it. These supports are specially designed for use in a nursery. Artificial grass is fire resistant, tear and easy to clean.

    The murals are also certified VOC.

Product


    Poplar wood siding openwork retified

    Retiwood

    contact commercial

    Gros œuvre / Structure, maçonnerie, façade

    Elegant and designed, openwork wood cladding permits various effects. Retification allows for Poplar, traditionally highly putrescible, to become a perfectly suitable essence for cladding. RETIwood Poplar, like other essences, is the subject of a specific supply mainly French.

    No problem

    https://www.construction21.org/france/data/sources/users/4713/4-bardage-peuplier-retifie.doc

Construction and exploitation costs

  • 1 170 000
  • 21 400 000

Urban environment

5 minutes walk to the metro; the residence is located at the heart of the Lille University Campus.

Land plot area

28 150,00 m2

Built-up area

4 300,00 %

Green space

20 600,00

Parking spaces

82 outside parking lots
810 m² theoretical bike space. Metro and bike sharing stations nearby.

Building Environmental Quality

  • indoor air quality and health
  • works (including waste management)
  • acoustics
  • water management
  • products and materials

Reasons for participating in the competition(s)

The REEFLEX residence : a living place designed to educate its inoccupants :

  • Architectural choices (distinct façades) were made from bio-climatic principles
  • Monitoring equipments give the possibility of an environmentally-friendly behaviour.

Environnemental orientations

  • East/West orientation of the façades facilitates sunlight inputs
  • Compacity and 11cm-thick wall insulation allow a 20% greater performance than the RT2012 levels (French Thermal regulation) matching the Effinergie+ label.
  • Large window bays boost the Daylight factor and permit the inoccupant to live without articificial lighting 50% of the time.
  • Light input is controlled by roller shutters.
  • Choice of low environmental impact materials (wooden façade, non-polluting materials, matériaux non-polluants, PVC floorings)

Life inside the residence

  • Circulations with natural light offer an atmosphere of great quality.
  • Effective acoustic work in the common areas and in the housings in accordance with themtics AI and AE of the "Habitat & Environnement" referential.
  • The building is fully accessible to people with disabilities and reduced mobility, according to the Accessibility thematic of the"Habitat & Environnement" referential.
  • Outisde areas offer humid zones contributing to summer comfort.

Controlled global consumptions

  • Consumptions reduced by 10% compared to RT2012 (60% vs the RT2005) or 10,000€/year (50,000€/year for RT2005).
  • The processes implemanted to control the power consumptions (switches with badges) generate 5,000€/year savings.

Building candidate in the category

Matériaux bio-sourcés et recyclés

Matériaux bio-sourcés et recyclés

Bâtiment zéro énergie

Bâtiment zéro énergie

Santé et confort

Santé et confort

Green Building Solutions Awards 2015


Author of the page

  • Rodolphe Deborre

    Directeur Innovation et Développement Durable

    Follow

  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Building Solutions Awards 2015