Petite-Terre tourist information center

  • Building Type : Library, documentation center
  • Construction Year : 2021
  • Delivery year : 2022
  • Address 1 - street : Rue du Four à Chaux 97615 DZAOUDZI LABATTOIR, France
  • Climate zone : [Aw] Tropical Wet & Dry with dry winter.

  • Net Floor Area : 77 m2
  • Construction/refurbishment cost : 431 169 €
  • Cost/m2 : 5599.6 €/m2

Proposed by :

  • Primary energy need :
    25 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RTAA DOM 2016 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

" A tourism office ! That's another Mzoungou* thing! »

This is precisely what we wanted to avoid by proposing a building that extends over the public space. An information center which shines and which makes it possible to arouse the curiosity of all Mahorais, even those who are not used to visiting this type of place. The Petite Terre Tourist Office is designed as an interior-exterior. The reception area opens completely so that the Tourist Office extends into the public space.

The building unfolds on the outside with the help of successive doors that become information panels.

Associated with a map on the ground, they offer a first playful way to document themselves to all passers-by who will only have to enter if they want to learn more...

Strategically positioned at the main crossroads of Petite-Terre, the Tourist Office had to carve out a small place in an already busy urban development.

To give it the place it deserves, we have notably chosen to erase the existing and unrewarding public toilets by including them in the project.

This generates an architecture of boxes linked by a wooden frame and topped with a stretched canvas over-roof. This layout facilitates the cooling of interior spaces and the South-South-West and North-North-East orientation promotes natural ventilation .

Tourism being totally dependent on the quality of the territory it promotes, we had to offer an examplary building, respectful of its environment and energy efficient.

To go further in this goal, the project uses carefully chosen materials responding to an ecological and anti-waste ethic :

  • The cladding is made up of recycled plastic scales, a symbol of the recycling of waste that is unfortunately found in droves on the beaches of Mayotte;
  • A map of the island made of crushed stones makes it possible to revalorize the smallest fragments of stones.

We hope that the Petite-Terre Tourist Office will be able to promote the island and offer a positive and ambitious idea of what it can become.

*Mzoungou: Name given to whites in Mayotte

Building users opinion

From January to April, the climate is hot and humid with very little wind. Offices designed to be naturally ventilated remain a little too hot and the ceiling fans are unfortunately not sufficient for thermal comfort. Air conditioning will therefore be added.
In the reception area, which is much more open, the temperature is decent.

If you had to do it again?

We could possibly add ventilation transoms in the offices, but unfortunately it is very difficult to escape the air conditioning in the offices in Mayotte.

Photo credit

The photos and diagrams were produced by Tand'M Architectes which authorizes Construction21 France to use them.

Contractor

    Communauté de Commune de Petite Terre

    denis.chopin[a]cc-petiteterre.fr

Construction Manager

    Tand'M Architectes

    agence[a]tand-m-architectes.com

Stakeholders

    Company

    SMR BTP ALU

    Structural work + interior fittings


    Company

    Bioclimatik

    Framework-Covering-Cladding


    Company

    Batimetal

    Locksmith-Carpentry


    Company

    Colas Bois

    Interior furniture


    Company

    MT2C

    Plumbing


    Company

    EMI

    electricity

Energy consumption

  • 25,00 kWhep/m2.an
  • 165,00 kWhep/m2.an
  • RTAA DOM 2016

Systems

    • No heating system
    • No domestic hot water system
    • No cooling system
    • Natural ventilation
    • No renewable energy systems

Life Cycle Analysis

    The tiles used in cladding are produced and sold by an Amsterdam-based company called Pretty-Plastic.

    They come from the recycling of building waste. More specifically, joinery and downspouts.

    They are naturally gray and are available in 9 shades but can also be ordered in color if the addition of dyes is accepted during manufacture.

    On the Tourist Office, the lightest shade was chosen.

    Each scale is fixed with a single screw on wooden cleats spaced at 15 centimeters occurences.

    It is the overlapping of the scales on top of each other that makes the whole structure rigid.

    A scale can be cut like wood. Ideally, the offcuts are remelted and will form new scales for the following sites.

Resiliency

    • Inondation/Submersion marine,
    • Séisme
    • Vent / Cyclone

    Between two waters, those of the lagoon and those of the mudflat, the building benefits from remarkable views and spaces but cannot escape the marine submersions which appear during exceptional tides and which will be more and more frequent with the rise in water. To adapt, the low floor was raised by 50 cm. But, if the level of the oceans continues to rise, in a few years, certain tides will be brought into the building. The floor was therefore made of smooth concrete to accept being submerged for a short time. It will dry out quickly once the tide recedes.

    Being so close to the lagoon, the building is also exposed to strong winds. Without obstacles, these can reach more than 100km/h. The Tourist Office has therefore been designed to meet these constraints. The over-roof is in microperforated canvas. It stops the solar radiation to limit the overheating of the building but lets the air pass, thus avoiding any tearing in cyclonic period. The recycled plastic tile cladding, used for the first time in Mayotte, had to undergo special tests to check its resistance to the wind under a force of 30 meters per second.

    The birth of an underwater volcano 50km from the project site also made the project more complex. Mayotte is classified in seismic zone 3 and, although on one level, the Tourist Office had to be sized to withstand earthquakes. The wooden frame, highlighted in this project, reveals the bracing constraints in an explicit way.

Indoor Air quality

    The building being considered as an interior/exterior, the air is constantly renewed.

    The location of the building between the sea and the lagoon lets you imagine that the air is of excellent quality.

Product

    Ferrari shade

    Serge Ferrari

    Gros œuvre / Charpente, couverture, étanchéité

    We had to cover several volumes (one existing and one created) with a large over-roof to unify the project and protect it from the sun. The cyclonic constraints led us to this light and microperforated material.

    This solution was very quickly accepted by the Project Owner.
    Today, in addition to the technical expectations, the product offers us beautiful plays of light on the building.


    Recycled plastic tiles

    Pretty Plastic

    Gros œuvre / Structure, maçonnerie, façade

    We chose to use this recycled plastic material to show what we could manage to do with all the plastic waste that is in our bins and on our beaches.

    We discovered the material after the contracts were awarded. This forced us to convince the company to lay the Pretty Plastic scales rather than Reynobon type plates as originally planned.
    Not knowing the product, the company was particularly reluctant to accept this idea.
    The problem was not so much a question of money since Reynobon is a more expensive product. The company did not want to commit to installing a product on which it had no feedback. This negotiation was ultimately the most complicated test in the project.
    The contracting authority, for its part, placed its full trust in us. They appreciated the symbol of the Tourist Office which enhances its territory by cleaning it, but they are above all proud to build the first recycled plastic building in Mayotte.

Construction and exploitation costs

  • 21 513
  • 431 169

Urban environment

Strategically positioned at the main crossroads of Petite-Terre, the Tourist Office had to carve out a small place in an already busy urban development.

To give it the importance it deserves, we have notably chosen to erase the existing and unrewarding public toilets by wrapping them in the project.

Today the building is located between a playground for children, the lagoon, a car park, a snack bar and the lagoon.

Very open to the outside, the Tourist Office extends over the public space by staging a map of Mayotte on the ground. The remarkable points of Petite-Terre are identified there and are reported on large information panels which detail everything that can be discovered there. It is a playful proposal to quickly learn the secrets of the territory.

Land plot area

251,00 m2

Built-up area

41,00 %

Green space

40,00

Parking spaces

Existing car park

Building Environmental Quality

  • Building flexibility
  • indoor air quality and health
  • integration in the land
  • building process
  • products and materials

Reuse : same function or different function

    • Facades

    The cladding of the building is exclusively made of Pretty Plastic tile. They come from the recycling of building waste. More specifically, joinery and downspouts.

    This represents an area of 130m² of cladding, i.e. 3172 kg of recycled plastic.

    The plastic is collected and recycled in Amsterdam.

Sustainable design

    Supplier: Pretty Plastic (Amsterdam)

    Installer: Bioclimatik (Mayotte)

     

    The product :

    The tiles come from the recycling of building waste. More specifically, joinery and downspouts.

    They are naturally gray and are available in 9 shades but can also be ordered in color if the addition of dyes is accepted during manufacture.

    On the Tourist Office, the lightest shade was chosen.

    Each scale is fixed with a single screw on wooden cleats spaced at 15 centimeters occurences.

    It is the overlapping of the scales on top of each other that makes the whole rigid.

    A scale can be cut like wood. Ideally, the offcuts are remelted and will form new scales for the following sites.

     

    Technical constraints :

    Pretty plastic has carried out fire, UV and wind resistance tests for its scales.

    The fire and UV results were already sufficient to meet the normative constraints of Europe and Mayotte.

    As the wind tests were not sufficient (27m/s), we had to carry out a new series of tests and were able to verify and guarantee that the product held up well for winds of up to 30m/s.

    Our Veritas Technical Controller was thus able to validate the use of scales for our project.

     

    Human constraints:

    We discovered the material after the contracts were awarded. This forced us to convince the company to lay the Pretty Plastic scales rather than Reynobon type plates as originally planned.

    Not knowing the product, the company was particularly reluctant to accept this idea.

    The problem was not so much a question of money since Reynobon is a more expensive product. The company did not want to commit to installing a product on which it had no feedback. This negotiation was ultimately the most complicated test in the project.

    The contracting authority, for its part, placed its full trust in us. They appreciate the symbol of the Tourist Office which enhances its territory by cleaning it, but they are above all proud to build the first recycled plastic building in Mayotte.

     

    The installation :

    The installation is done by the company Bioclimatik.

    The principle is the same as that of the bardos but with larger elements.

    Today we are very satisfied with the result and have received good feedback from the company, which was pleasantly surprised by this product.

    When the building is at the end of its life, the tiles can be recovered, cleaned, crushed, melted down and recycled into other building materials. By then, the recycling sector will be in place on Mayotte and the material will be transformed directly on the island to be reused in local buildings.

    The building was built with a limited budget but an area is reserved for its extension. Indeed, a bicycle room is intended to accommodate another office in the future. This enlargement can therefore be done simply in the shelter of the existing roof and between the facades already in place.

Environmental assessment

    The reuse operation saved the equivalent of 536,408 kilometers traveled by a small car, i.e. 610 Paris-Nice journeys, 2447 rectangular bathtubs filled with water and 31 years of household waste from a Frenchperson.

    In reality, the elements used to make the scales of recycled plastic that make up the cladding of the Petite Terre Tourist Office are PVC joinery, gutters and downspouts from demolished buildings.

    These elements not appearing in the table provided we took what seemed the closest, namely; plastic planters. We have thus filled in the table for an equivalent of 3,172 kg of recycled and reused plastic.

Reproductibility and Innovation

    PVC plastic from carpentry, downspouts and gutters is collected, washed, crushed and processed by our supplier Pretty Plastic. We then buy the siding scales directly and reuse them like any type of conventional siding.

    The difference is that we had to convince the company Bioclimatik to install this new material and our Technical Inspector to validate its use.

    For this we had to carry out additional tests to meet European standards and the constraints of Mayotte. In particular, we did wind tests at 30m/s.

    All cladding offcuts produced on site can be reground, remelted and reused for new cladding.

    Similarly, when the Tourist Office needs to be renovated, the cladding can be reused directly or retransformed into a recycled plastic product.

Economic assessment

  • 11 570
  • 3 %

Reasons for participating in the competition(s)

The construction of the Tourist Office responds to several major issues.

It is established in a magnificently restrictive territory which imposes a particular design and which today allows it to find its place in the competition for the Resilient Buildings 2022 and Circular Buildings 2022 trophies.

 

Climate constraints:

Between two waters, those of the lagoon and those of the mudflat, the building benefits from remarkable views and spaces but cannot escape the marine submersions which occur during exceptional tides and which will be more and more frequent with the rise in water. To adapt, the low floor was raised by 50 cm. But, if the level of the oceans continues to rise, in a few years, certain tides will be brought into the building. The floor was therefore made of smooth concrete to accept being submerged for a short time. It will dry out quickly once the tide recedes.

Being so close to the lagoon, the building is also exposed to the strongest winds. Without obstacles, these can reach more than 100km/h. The Tourist Office has therefore been designed to meet these constraints. The over-roof is in microperforated canvas . It stops solar radiation to limit overheating of the building but allows air to pass through, thus avoiding any uprooting during cyclonic periods. The recycled plastic tile cladding, used for the first time in Mayotte, had to undergo special tests to check its resistance to the wind under a force of 30 meters per second .

The birth of an underwater volcano 50km from the project site also made the project more complex. Mayotte is classified in seismic zone 3 and, although at level one, the Tourist Office had to be conceived to withstand earthquakes. The wooden frame, highlighted in this project, reveals the bracing constraints in an explicit way.

 

Territorial constraints:

Mayotte is a small and precious territory. There are very few material resources to build a building but many challenges to preserve nature.

The Petite Terre Tourist Office was designed in the spirit of a “prototype” for the island. The idea is to offer recycled plastic as a new local material.

Before creating a recycling channel, it was necessary to test and convince. Here, recycled plastic is staged by a cladding of gray plastic tiles created in Amsterdam from plastics from downspouts and carpentry from demolished buildings.

Today users are seduced by this material both on the aesthetic and practical sides. The proofs are made, the recycling sector can therefore start. The steps are underway and the first recycled plastic materials in Mayotte will be produced by the end of 2022.

This innovation, which makes sense all over the planet, is particularly interesting on a territory of 375 km² since there are not enough resources to produce building materials and too little space to store plastic waste. The recycling of these plastics into construction materials on site will limit the export of waste to Europe and the import of new materials on the island, thus really reducing the embodied energy of our buildings.

The Petite Terre Tourist Office is the first step towards this progress.

Building candidate in the category

Bâtiments tertiaires / prix de la construction neuve

Bâtiments tertiaires / prix de la construction neuve

Trophées Bâtiments Circulaires 2022

 renovation
 building
 materials and solutions
 eco-materials
 wood
 circular economy
 waste
 recycling
 reuse
 bioclimatism
 energy
 Resilient Buildings Trophies 2022
 Circular Buildings Trophies 2022
 biosourced
 resilience

Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Trophées Bâtiments Circulaires 2022