Mysterra - Labyrinth Park and Guest House in Montendre (Charente-Maritime)

  • Building Type : Other building
  • Construction Year : 2017
  • Delivery year : 2018
  • Address 1 - street : La Taulette 17130 MONTENDRE, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 525 m2
  • Construction/refurbishment cost : 1 522 500 €
  • Cost/m2 : 2900 €/m2
  • Primary energy need :
    31.2 kWhep/m2.an
    (Calculation method : Other )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

MAJOR PROGRAM COMPONENTS:

- 10ha labyrinth park

- reception, shop, entertainment room, interpretation room, snack bar, walkways of 100 and 50m, sanitary shelters in the park

- Wood boiler, Natural Ventilation Assisted and Controlled (NVAC) in all rooms including public toilets, dry toilets, solar hot water production, all-wood building: structure, envelope, insulation,

- local stone mantilla without doorkeeper with a height of 8m on a square plan of 8x8m

SITE CONSRAINTS : (URBAN LOCATION OR, CLIMATE, ORIENTATION, DIMENSION, SLOPE ...)

The Labyrinth Park of Montendre project is part of the continuity of the existing leisure base, in a desire to promote the site respectful of the environment . The presence of protected areas in the immediate vicinity of the park calls for a particular expectation on the landscape integration of the park supported by an ambitious architectural and environmental approach. The project aims to take advantage of forest amenities while benefiting the site and limiting impacts on the natural environment .

- Oceanic climate / multiple orientations / integration with topographic surveys, slopes and existing landscape lines / 10ha park cut by a municipal road.

See more details about this project

 https://www.atelierphilippemadec.fr/architecture/equipements-culturels/mysterra-_-maison-du-parc-des-labyrinthes-_-qe-vnac-_-bois-et-pierre.html

Data reliability

Self-declared

Photo credit

Pierre-Yves BRUNAUD

Contractor

    Communauté de Communes de la haute - Saintonge

    Patrick GIRAUDEAU : Mairie de Montendre : 05 46 49 36 42

Construction Manager

    atelierphilippemadec

    Yann LEMETAYER

Stakeholders

    Other consultancy agency

    IGREC INGENIERIE

    01 53 94 73 73

    bet tce + economy


    Other consultancy agency

    TRIBU

    Hélène Michelson : 01 43 49 55 75

    bet environment


    Structures calculist

    C&E INGENIERIE

    Jean-Marc Weill

    bet structures


    Company

    ACTION BOIS CONSTRUCTION

    Paul Leveau : chef de projet : paul.leveau@actionbois.fr

    company los bois


    Construction Manager

    guliver design

    Bruno TAINTURIER 01 46 59 14 11

    scenography and furniture


    Construction Manager

    AGENCE BERTRANT PAULET

    Bertrand PAULET : 01 42 64 42 67

    landscape

Owner approach of sustainability

The proximity of the Natura 2000 zones implies a particular design, sensitive to the environment of the park and its constructions. The project takes advantage of forest amenities by limiting the impact on the natural environment. The following points are particularly developed: - Local wood supply boiler - Fully natural ventilation (Natural Assisted and Controlled Ventialtion), sanitary included - All-wood building : structure, insulation, cladding- Dry toilets for the park- Solar hot water - Local materials: maritime pine and avy stone

Architectural description

The Labyrinth Park of Montendre project is part of the continuity of the existing leisure base, in a desire to promote the site, respectful of the environment. The presence of protected areas in the immediate vicinity of the park calls for a particular expectation on the landscape integration of the park supported by an ambitious architectural and environmental approach. The project aims to take advantage of forest amenities while benefiting the site and limiting impacts on the natural environment. The House of Mysterra is the key to a gradual journey that embraces various points of view to capture on site. It is an overhanging moment, a landscape architecture, belvedere, which articulates the place where it takes place. The bridges link the lake and the park, the open part to the bonded part. On the floor, the reception shop receives the visitor, who enters the park at the turn of the interpretation room. In the lower part are the activities with an outdoor extension: the meeting rooms and the café and a large covered area in the shadow of the building.

Energy consumption

  • 31,20 kWhep/m2.an
  • Other

  • 31,20 kWhef/m2.an
  • local woodplate heater

Envelope performance

    wood frame walls with: plasterboard / wood wool insulation 18 + 8cm / wood cladding
    wood frame roof: plasterboard / wood fiber insulation 30cm / wood cladding on steel tray
    Low floor on solid ground with 10cm insulation and rubber floor
    floor top on exterior: CLT wood slab / 30cm wood fiber insulation / wood cladding
    exterior woodwork and external blinds on exposed façades with reinforced double glazing

Systems

    • Wood boiler
    • Solar Thermal
    • Natural ventilation
     ventilation naturelle Assiste et controle / compris sanitaires
    • Solar Thermal
    • Wood boiler

    - Wood boiler fueled by wood chips from woods less than 10km
    - DHW production by solar panel for the bar part
    - recharging park phones with autonomous photovoltaic charging stations

    sun protection by external blinds on the exposed faces / perforator thermal envelope / air baffles

Product

    natural ventilation turret EDMONS

    EDMONS

    Génie climatique, électricité / Ventilation, rafraîchissement

    Natural ventilation turrets

    ras

     RAS

    self-adjusting air inlet

    duco

    françois laurent +32-(0)58/33 00 66

    Génie climatique, électricité / Ventilation, rafraîchissement

    self-adjusting air inlet: ZR and Twin model installation (with integrated external awning)

    ras

     RAS

    RISCH AEROPLAN ECO

    Génie climatique, électricité / Ventilation, rafraîchissement

    air brewers

    very well accepted in this contemporary volume

Construction and exploitation costs

  • 3 140 000,00
  • 0,12
  • 557 350
  • 3 697 350
  • Competition amount:

    building cost: € 1,384,500
    amount works landscape and VRD: 650 000 €
    walkway and belvedere: 250 000 €
    course animations design: 650 000 €
    sceno support equipment: 88 000 €
    furniture and small signage: 72 500 €
    signage of the site: 45 000 €
    TOTAL: 3,140,000 €
    Reference rate: 0.11623
    complexity rate: 1.39
    % remuneration: 17.75
    remuneration: 557,350

    Amount after works and after MOA requests:

    building cost: 1,652,008.92
    gateways cost: 371 966.02
    cost and park: 2 301 927,77
    shelter cost of the park: 167 626.12


Urban environment

The labyrinth park is part of a territorial strategy that makes it an equipment departmental and regional radiation. The project is located near Lake Baron-Desqueroux and is part of the pine forest surrounding it, on a regional scale facing the labyrinths park it also proposes the articulation of uses at the local level open to walkers and the regulars of the lake.

The park house is an overhanging moment, belvedere on both the lake and the park, a landscape architecture that articulates the different levels of the place and the project. In the upper part it hosts the ticket office of the park, a tourist information area, a shop, an interpretation area. In the lower part are set up the entertainment rooms and a space of conviviality which benefits from external prolongations, as well as a large covered space inspired by the balettes of the vernacular architecture.

Land plot area

100 000,00 m2

Built-up area

1,00 %

Green space

98,00

Parking spaces

1000

Building Environmental Quality

  • biodiversity
  • energy efficiency
  • renewable energies
  • integration in the land
  • building process
  • products and materials

The project is located in Montendre, south of the Charente Maritime, which has a oceanic and temperate climate.
Its implementation depends on the site: on one side the lake and the view, on the other the forest and games and the topography of the place, slightly overhanging the lake, it follows the curves of the natural terrain to lead the entrance to the site and open to visitors.

The bioclimatic design also presides over its design : efficient envelope (and biosourced), crossing building, limited openings to the North, solar protection in the South and on the large gable in the East, natural lighting in all rooms. On the ground floor shutters in the same wood as the cladding form a sunscreen at the same time as they allow night ventilation while avoiding intrusion.

The building is frugal, ventilation is natural : self-adjusting air inlets facades and turrets of natural ventilation regulated on CO2 probe or presence detection. The hot water production of the snack is ensured by thermal solar panels. Heating by a woodblock boiler . The cooling is assured by air brewers that limit the sensation of heat. Consumption is limited thanks to the bioclimatic design and the use of "passive" architectural devices mentioned above . The unique non-biobased consumptions serve the lighting (limited thanks to the consideration of the luminous contribution in the design) and the power supply of the computer equipment.

Contest categories

Prix tertiaire & industriel

Prix tertiaire & industriel

Trophées Bâtiments Résilients 2020


Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Trophées Bâtiments Résilients 2020