Maurice Blanchard Apartment

Renovation

  • Building Type : Collective housing < 50m
  • Construction Year : 1963
  • Delivery year : 2021
  • Address 1 - street : 11 square Maurice Blanchard 49000 ANGERS, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 75 m2
  • Construction/refurbishment cost : 28 800 €
  • Cost/m2 : 384 €/m2
  • Primary energy need :
    100 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

This is the renovation of a 4-room apartment in a 4-storey residence from the 1960s.

The adaptation of this apartment to the family who lives there involves the installation of custom-made furniture and an almost complete renovation of the place.

- The elements deposited were all reused, either in situ or elsewhere via donations (with the exception of the flexible floors which were glued).

- Most of the electrical equipment has been preserved (dismantled, put back in use and put back in place). The custom-made furniture is almost exclusively made from re-used wood, this search for second-life wood makes it possible to limit the exploitation of wood which is accelerating with the development (in France in particular) of the construction with bone other wood, but it also makes it possible to offer very noble species at a reasonable cost.

- The new materials required have all been selected according to ecological criteria (biobased, local, unprocessed).

This project has not implemented an improvement in the energy performance of the apartment for several reasons: to begin with, the current thermal comfort was good, moreover the heating networks are collective and it is almost impossible to intervene on them (the entire circuit must be cut and purged), which prevents intervention behind the cast iron radiators. In addition, the carpentry was changed less than 5 years ago, its performance is good and they all have integrated natural air intakes. Finally, this small apartment like its neighbors presents "minimal" surfaces and cannot suffer from an insulated interior lining without descending under the regulatory living surfaces. Thus, the reduction of the energy consumption of the residence will have to go through a thermal insulation from the outside which is not planned yet.

Regarding the indoor air, one of the rooms showed traces of humidity, it turned out that a roller shutter box was applied in front of the joinery, blocking the natural air intake. It was decided by the clients to adapt their operation to this reality: leave the tilt-and-turn window open as soon as the weather allows it (and when this is not the case ventilate the room generously) in order to ensure natural ventilation. As for the room which serves as bedroom and office, facing north-north-west, it is healthy and properly ventilated. The bathrooms all have a window to the outside and the apartment's crossing status mechanically generates circulation and renewal of the indoor air.

Sustainable development approach of the project owner

From the outset, the building owners wanted the use of raw and healthy materials for their durability and aesthetics. This family lives and operates on a decreasing model with few processions, durable furniture, lots of rentals / exchanges, especially for children whose desires and needs often change.

Architectural description

Response to needs through proposals for ecological materials, tailor-made furniture.

Building users opinion

"We did not think we could have such a beautiful apartment. Our project has both gained momentum over the course of our discussions with you and at the same time the work budget has not increased. Without you the rooms would not be not as practical and pleasant. "

Bio-based materials provide significant sound and tactile comfort.

See more details about this project

Photo credit

Atelier de rien du tout - architecture

Contractor

    Privé - Particulier

Construction Manager

    l'Atelier de rien du tout - Architecture

    Atelier[a]atelierderiendutout.fr

Stakeholders

    Artipeintre

    contact[a]artipeintre.fr

    Removal / Demolition / Partitioning / Painting + Wall cladding / Floor covering /

    Vélectricité

    velectricite49[a]gmail.com

    electricity

    les Grands Bois

    contact[a]les-grands-bois.fr

    Custom furniture

Contracting method

Separate batches

Energy consumption

  • 100,00 kWhep/m2.an
  • 100,00 kWhep/m2.an
  • RT 2012

  • 100,00 kWhep/m2.an

Real final energy consumption

    100,00 kWhef/m2.an

Systems

    • Water radiator
    • Gas boiler
    • No cooling system
    • Double flow
    • No renewable energy systems

Urban environment

The Maurice Blanchard square is located in the city center, a few minutes walk from Angers train station, with Paris at 1h40 by TGC, Tours and Nantes at 45 min, but also close to the tram and many bus lines in the agglomeration. For the owners who have chosen the bicycle and do not have a car, this proximity is a guarantee of living comfort. In addition, this crossing apartment has the chance to have a view on the beautiful green space of the residence, which is rare in the city.

The owners have therefore decided to improve this property so that it best meets their needs rather than moving out.

Building Environmental Quality

  • Building flexibility
  • indoor air quality and health
  • acoustics
  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • products and materials

Reuse : same function or different function

    • Indoor joineries
    • Floorings
    • Electricity
    • others...

    Moe: design integrating reuse and its particularities.

    Demolition / careful removal:

    • all small equipment (electrical / door handles ..)

    Painting - plastering:

    • painting: bottoms of pots reused on other sites

    Electricity :

    • electric chutes.
    • switch and socket covers
    • sockets and inter
    • floor coverings: existing floating parquet deposited and given for a second life elsewhere (56m²)

    Custom furniture:

    • re-used wood
    • Lacquers and paints

    Demolition:

    • all small equipment (inter / door handles ..): 80% (one handle and 2 damaged socket covers)
      • 5% of the lot

    Painting - plastering:

    • painting: black painting for finishes / details (5m²)
      • 5% of the lot

    Electricity :

    • electric chutes: 100% (22 mL)
    • switch and socket covers: 50% (18 Units)
    • sockets and interruptions: 50% (18 Units)
      • 60% of the lot

    Custom furniture:

    • 90% re-used wood (50m²)
    • Lacquers and paints 50% (6m²)
      • 85% of the lot

    Direct reuse in situ (electricity package) and external (painting)

    The diverted reuse: in the furniture of the doors deposited then stored by the cabinetmaker are implemented as panel

    Upcycling: supplying the cabinetmaker to a local company that recreates boards from old wood joinery.

Sustainable design

  • 50 %
  • https://drive.infomaniak.com/app/share/135879/47cf9b60-3935-4011-87a0-cb34fc922bbe

    Sharing of tools by craftsmen, in particular between the drywall painter and the electrician by bicycle whose tool movement is limited in volume

    Solicitation of the local association Matière Grise to find buyers for the flooring deposited.

    Wood: desk top: 98% recycled material (only the wood glue is new)

    The goal of the project was to adapt the apartment to the family who live there and telecommute there, offering everyone their own space, despite the relatively small surface area. The choice was made not to make very heavy modifications to the apartment itself (no partitions of rooms not corresponding to the standards of current housing...) so that future residents can in turn appropriate these "standard" spaces. The fine adaptation was made by the design of tailor-made furniture which allows to transform a room into a bedroom + double office and a bedroom into 2 tiny-bedrooms for 2 children, in the hallway the door frames removed are used to their maximum: re-partitioning on the living room side and fitting of custom shelves on the corridor side. All these pieces of furniture are made to measure but can be dismantled and removed as needed.

    The chosen cork was laid in a floating installation in order to make its removal and subsequent reuse possible.

    New materials that have been put in place:

    • Partitioning: Fermacell, for its environmental and sound qualities.
    • Paint: mineral, ecological. Healthy with very good rendering quality. Innostar paint from Keim.
    • Decorative brick facing: local terracotta.
    • Flooring: cork, bio-based, ecological. Which made it possible to meet the aesthetic desires and the appearance desired by the project owners, the use of an unprocessed and healthy material (also part of the program), as well as the improvement of acoustic comfort and thermal feeling. AMORIM WISE cork parquet, wise CORK, sprucewood model.
    • Electrical equipment: some cables had to be replaced (presence of many old and non-standard connections), the added sockets and switches are new. The living room lighting system (made by plug controlled until then) was designed to use stage bulbs recovered by the project owners and meet technical constraints (poured concrete slab, no integration possible) and customary (ceiling lighting in the dining room). Living room lighting: Créativ Cables, "spun" model.

Environmental assessment

    On this project, the reuse of materials * made it possible to avoid:

    The emission of 0.616 tonnes eqCO2

    The use of 143 m3 of water

    The production of 0.575 tonnes of waste

    The impact calculation was made from environmental data from the INIES database

    * excluding small elements (switch and socket covers)

Reproductibility and Innovation

    To facilitate the implementation of reuse, we have chosen to integrate it into our working methods as soon as possible. As reuse in itself involves many constraints (availability of the resource, storage, insurance issues, etc.), it always seems more laborious to add it to an ordinary project, which did not anticipate it.

    With reuse, we must both offer very precise technical solutions when we have the resource and its destination, but also accept a degree of vagueness in the project to integrate what will arise. And keep the essence of the project in sight.

    Reuse is integrated from the meeting between project management and project management.

    Information and awareness on this subject feed the fine programming of the project in parallel with the control of use.

    The design of spaces and atmospheres takes reuse as an intangible datum and the proposals systematically integrate it.

    The criteria for consulting companies and their selection make it a priority. Adjustments on site do not come at the expense of reuse which has become the basis of the project.

    Anticipation:

    • The collaboration of each and the adhesion to the project of each craftsman allows a harmonious result.

    • Installation as rigorous as with new: reuse is not DIY.

    Each speaker allowed this project to see the light of day as it is: proposal by the project management, enthusiasm of the project owner who took up the subject, concrete achievements by 2 companies sensitive to ecology and biobased but more new to reuse (Elec Lots, Demol, Painting, Plasterwork) and a company whose reuse is one of the bases (cabinetmaker and designer).

    The main obstacle was access to the deposits: for the decoration there was the installation of a brick facing wall, the bricks found in reuse (after demolition of industrial buildings) are from India or from Poland, we have therefore chosen to favor a new but local product.

    Integration, all stakeholders form a single team at the service of a project with its reuse DNA to which everyone adheres.

    In the electricity package: troughs and protruding equipment.

    On almost totality.

    Some materials deposited but not reused:

    • Underlay of floating parquet, sisal and old carpets (which served as an underlay): landfill
    • Rubble following the demolition of a cupboard and the decompartmentalization of a storage room: landfill
    • Floor coverings not reused on site but given for direct reuse on another site by individuals

Economic assessment

  • 8 646
  • 30 %

Social economy

    Matière Grise: association requested to establish links with buyers (floating floors deposited) belongs to the field of ESS as well as several other partners with whom we regularly exchange to advance the possibilities in this field of building reuse in Angers and surroundings.

    The intervening companies had interns during the construction period, who are thus trained in the search for good practices in the construction world.

Reasons for participating in the competition(s)

The owners contacted us before acquiring the property (of which they were then tenants) to ensure that this 3-bedroom apartment of 75m² was suitable in the medium-long term to continue to welcome the 5 members of their family.

Their initial idea was to think about healthy, local and sustainable materials. Ours to include reuse in this nice challenge. We immediately understood each other on the issues and the partners to be solicited for the realization of this project.

From the mastery of use, we questioned the removal / change needs of each material. With a systematic cross-reading: improvement of housing (sound, practical ...) / response to aesthetic desires / quality of replacement materials.

Building candidate in the category

Bâtiments résidentiels / prix de la rénovation

Bâtiments résidentiels / prix de la rénovation

Trophées Bâtiments Circulaires

 biobased
 reuse
 circular economy
 Trophées Bâtiments Circulaires

Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Trophées Bâtiments Circulaires