Lycée Costebelle Gymnasium

New Construction

  • Building Type : Indoor gymnasium, sports hall, stadium
  • Construction Year : 2014
  • Delivery year : 2016
  • Address 1 - street : rue du Vélodrome 83400 HYèRES, France
  • Climate zone : [Csa] Interior Mediterranean - Mild with dry, hot summer.

  • Net Floor Area : 2 080 m2
  • Construction/refurbishment cost : 3 179 768 €
  • Cost/m2 : 1528.73 €/m2

Certifications :

  • Primary energy need :
    58 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

Sustainable development approach of the project owner

The Costebelle gymnasium, which is part of the sustainable building approach to the Mediterranean, displays a deliberately stripped architecture.
The project is based on three principles: the sobriety of use, the austerity of technical means and the affirmation of raw material.
The use value and the consideration of people and their environment are instinctive principles that guided the insertion of the project. Sharing with neighboring facilities makes possible to promote the reconstruction of the site.

Our approach to bioclimatic design is based on the reduction of consumption of the building and its ease of maintenance. An environmental logbook was given at each phase to clarify the answers proposed for each BDM label.
A specialized design office has accompanied the companies in the construction phase on the air-tightness of the building.

Architectural description

The gymnasium is in the form of a compact composition, consisting of a hall in structure and wood facing near which two volumes of raw concrete are inserted: changing rooms and depots.

The geometric net developed from the basic figure of the triangle dynamically plays with the light and allows to open the sports hall on a forest of cork oaks to the south and the Costebelle stadium in the North which offers a wide clearance on the landscape .
No cladding or skin added, Larricio Pin (local resource) is left apparent holding the role of exostructure, curtain wall and sun protection.
The immaculate whiteness of the room contrasts with the shady color of the pre-shaded rafters in order to be confused with the trunks of the surrounding trees.

Building users opinion

The occupants are very satisfied

If you had to do it again?

We have a regret about the external facilities that were not realized according to the master plan drawn up by our team.

See more details about this project

 https://www.dropbox.com/s/j52vfow4tpm4ygo/2016_07_26_ARCHI54_BOOK_A4_COSTEBELLE_DP.pdf?dl=1
 http://www.envirobat-med.net/spip/retour-en-images-visite-du-gymnase-de-costebelle-a-hyeres
 http://www.prixnational-boisconstruction.org/panorama-des-realisations-en-bois/item/8900-gymnase-du-lycee-costebelle

Stakeholders

    Contractor

    REGION PROVENCE ALPES CÔTE D'AZUR


    Contractor representative

    AREA PACA

    Serge Sanchiz


    Designer

    Architecture 54 Thierry Lombardi et Pascale Bartoli

    Thierry LOMBARDI - [email protected]


    Assistance to the Contracting Authority

    Domene

    Gabrielle Raynal


Contracting method

Separate batches

Energy consumption

  • 58,00 kWhep/m2.an
  • 200,00 kWhep/m2.an
  • RT 2012

Real final energy consumption

    2 016

Envelope performance

  • 0,25 W.m-2.K-1
  • 0,22
  • 1,12

Systems

    • Water radiator
    • Wood boiler
    • Solar Thermal
    • No cooling system
    • Double flow heat exchanger
    • Solar photovoltaic
    • Solar Thermal
    • Wood boiler

    Facteur lumière du jour 4 % en tout point

Smart Building

    Night-time overvoltage / motorized shutters connected to weather station

Biodiversity approach

  • 2 272,00 %
  • 10 000,00
  • Sports shelter located in a residential and forest area

Product

    Pin Laricio

    Scierie Albertacce

    [email protected]

    Building structure

    The project required a very large quantity of class 4 wood with large sections. This volume required a reasoned approach because few sawmillers usually have such a stock, and the tender for the carpentry lot included a "Bilan Carbone" criterion in order to give priority to local timber in the choice of supplies the company. Laricio pine from Calacuccia (Corsica) being still little known stocks were available and the Carbon balance excellent.

Construction and exploitation costs

  • 438 000
  • 4 033 500

Water management

  • 425,00 m3

Comfort

    All parts are illuminated naturally FLJ 4% at any point. Acoustic comfort Enhancement of the view on the outside. Landscape treatment of adjacent outdoor spaces Wooden netting used as a solar breeze

    Etude thermique dynamique : la température dépasse 28 ° pendant 19h / an

Building candidate in the category

Energie & Climats Tempérés

Energie & Climats Tempérés

Coup de Cœur des Internautes

Coup de Cœur des Internautes

Green Solutions Awards 2017 - Bâtiments


Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2017 - Bâtiments