Large-scale rehabilitation of 988 social housing units

Renovation

  • Building Type : Collective housing > 50m
  • Construction Year : 2019
  • Delivery year : 2021
  • Address 1 - street : 10-19 Chemin de la Ferme, 1 Chemin de la Grange, 1-2 Chemin du Puits, 20 à 22 Chemin de la Ferme, 1-7 Chemin du grand bois 69256 VAULX-EN-VELIN, France
  • Climate zone : [Csa] Interior Mediterranean - Mild with dry, hot summer.

  • Net Floor Area : 65 587 m2
  • Construction/refurbishment cost : 25 288 000 €
  • Cost/m2 : 385.56 €/m2

Certifications :

  • Primary energy need :
    90 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2005 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

This project used a process to rehabilitate large-scale, short-term housing in order to meet the city's objectives. This process makes it possible to industrialize the tailor-made thanks to BIM and therefore to massify and increase the number of rehabilitation.

EST METROPOLE HABITAT acquired in 2015 the following residences located in Vaulx-en-Velin in the Mas du Taureau district:
- Noirettes 2 (from LYON METROPOLE HABITAT),
- Noirettes 3 and Grand Bois (from GRAND LYON HABITAT).
EST METROPOLE HABITAT is undertaking within the framework of this program, and following this acquisition, an ambitious and innovative operation to rehabilitate buildings totaling 980 housing units.

Data reliability

Self-declared

Photo credit

Atelier 127

Contractor

    Est Métropole Habitat – Office public de l'Habitat - 53 avenue Paul Krüger - BP 45030

    Paul SACHOT p.sachot[a]est-metropole-habitat.fr 0674832264

Construction Manager

    L'ATELIER 127 - BBC & ASSOCIES - ITHAQUES - WRA

Stakeholders

    Environmental consultancy

    CITINEA

    https://www.citinea.fr/


    Other consultancy agency

    MATTE

    Structure, Fluids, Thermal


    Other consultancy agency

    MILIEU STUDIO

    Environment

Contracting method

General Contractor

Owner approach of sustainability

The objective is to reduce energy consumption and greenhouse gas emissions from the building. It is therefore necessary to carry out a rehabilitation to achieve this objective. But the gains obtained by the renovation must not be canceled out by the installation of materials whose production is greedy in energy and emitting greenhouse gases.

Architectural description

The objective is to break down the volumes and give a specific identity to the buildings by distinctly identifying each stairwell in order to give tenants the pride of living in their accommodation. This will make it possible to raise the image of social housing that large complexes of this type can carry, by choosing materials with a level of finish equivalent to what can be done in new construction and in private condominiums.

Energy consumption

  • 90,00 kWhep/m2.an
  • RT 2005

  • 215,00 kWhep/m2.an

Systems

    • Urban network
    • Urban network
    • No cooling system
    • Humidity sensitive Air Handling Unit (Hygro B
    • No renewable energy systems

Product

    Energy jump

    Arbonis

    34, Rue Antoine Primat CS 30249 69603 VILLEURBANNE Cédex Contact : arbonis.se[a]arbonis.com Tél. 04 72 78 36 60 - Fax : 04 72 78 12 55

    Second œuvre / Cloisons, isolation

    Insulating panels prefabricated in the factory following a 3D scan of all the existing facades using BIM. These wood-frame panels, whose insulation comes from recycled plastic bottles or wood fibers, are attached directly to the facade and require less handling than a more traditional process. This solution is therefore much faster and made it possible to carry out the work in 19 months instead of 6 years in normal times. The process also no longer needs fixed scaffolding, a cradle and / or a mobile crane are sufficient.

    This process considerably reduces the nuisance of construction sites: much less site waste since everything is manufactured in the factory, fewer holes to be made on the facade, less noise for tenants ...

Construction and exploitation costs

  • 24 000 000

Urban environment

The operation is located in a QPV sector with a lot of social housing (~ 90%) and a high unemployment rate. The will of the municipality is to include it in the NPNRU program with the creation of new roads, the arrival of the tram, the construction of a media library and to create social mix with private promoters who will create access. .

There is a real desire to move the building sector forward, without waiting for too slow legislative changes, by experimenting, innovating and sharing experiences, which is in part the role of the social landlord. The client used an innovative process for this operation and wishes to share this technique.

Contest categories

Energie & Climats Tempérés

Energie & Climats Tempérés

Green Solutions Awards 2020-2021 / France

 building
 renovation
 wood
 off-site


Other case studies

More

Contest

Green Solutions Awards 2020-2021 / France