La Mondiale Headquarters

  • Building Type : Office building < 28m
  • Construction Year : 2011
  • Delivery year : 2012
  • Address 1 - street : 59370 MONS-EN-BARœUL, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 4 000 m2
  • Construction/refurbishment cost : 6 900 000 €
  • Cost/m2 : 1725 €/m2

Certifications :

  • Primary energy need :
    34 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2005 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

Built as part of the extension of the head office of the insurance group La Mondiale, this Passive® building can accommodate up to 250 employees.

The building is 5 storeys high with a basement, for a total of 5400 m² of built area. The building has a pole / beam structure and the facades are made of timber. On this building site, wooden life bases were also set up. The building is certified passivhaus, HQE and BBC.

See more details about this project

 http://passivhausprojekte.de/index.php?lang=en#d_2768

Data reliability

3rd part certified

Stakeholders

    Construction company

    Rabot Dutilleul Construction

    Julien Barcet

    General contractor


    Designer

    Frédérique Moguez

    03 20 89 03 11


    Contractor

    AG2R La Mondiale

    Véronique Poncin


    Other consultancy agency

    ETR ingénierie

    03 28 55 28 40


    Assistance to the Contracting Authority

    TRIBU

    Marc Toutin

    Environment Council

Contracting method

Macro packages

Owner approach of sustainability

The construction of a Passive® Building is part of the overall approach to sustainable development of the La Mondiale Group (signatory of the UN World Pact since 2003), at the occasion of the reunion of the variouscompetence centers in one site. This is a great experiment that is fully integrated in the Corporate Social Responsibility approach the Group AG2R La Mondiale, especially for the scale of the Mons-en-Baroeul site, the first establishment of the group and headquarters of the group.

We wanted to go beyond mere compliance with thermal regulations, by experimenting more efficient and environmentally friendly buildings. And a challenge: to associate employees and neighbors to the project, from design to delivery, so that the installation goes smoothly.

Architectural description

Timber and masonry construction, facade with large weatherboarding, wood wool insulation, high vegetated roof holding rainwater, concrete slab, reinforced air tightness in the entrance hall.

If you had to do it again?

Passivhaus demands extreme care during the designing stage but also during construction. The skills of engineers, technicians and companions from Rabot Dutilleul Construction find all their meaning. We would be happy to work on similar other projects of such energy and environmental performance.

Building users opinion

"The building is beautiful, it immediately found its place among the other buildings on the site. However, the technical teams needed a little time to tame it, especially its heating control system which requires a fine setting. The first months have therefore not always been easy. People were sometimes too hot or too cold, depending on the floors and the seasons.

In addition, we made the finding of a slight difference between technical expertise and experienced users. In these cases, dialogue is necessary and everyone must do part of the way: put blinds if employees express that they do not see well their screens, for example .

Once the settings done, the building presented a good level of comfort. We are proud and wish to build on this experience to further develop our environmental policy at the site, making sure to articulate with quality of life at work and the necessary economic performance that characterize AG2R La Mondiale."
Brigitte Villette, Director of Site

Energy consumption

  • 34,00 kWhep/m2.an
  • 96,00 kWhep/m2.an
  • RT 2005

  • 118,00 kWhef/m2.an
  • Heating: 2kwhep / m².year
    Cooling: 0
    Hot Water: 0
    Ventilation: 13
    Lighting: 19

    Important work done in partnership with the occupants on reducing electricity consumption: light clients, low consumption lighting, printers, photocopiers, coffee machines in small number and shared. This allows to pass below the threshold of 120 kWh/m².year) of final energy consumption

Envelope performance

  • 0,40 W.m-2.K-1
  • - Roofing concrete frame floor terraces
    - Main facades in timber frame for office floors with integrated blown cellulose insulation and inner complement in wood wool
    - Fixed solar protections of South and East facades in Trespa and anodized aluminium blades
    - Fixed solar protections on glass bays, Trespa blades
    - External insulation of concrete walls with glass wool layers beneath two crossed white "crumpled" concrete siding
    - Mixed outdoor wood and aluminum joinery
    - Triple glazing with argon gas
    - Openings for natural ventilation and maintenance
    - Fixed glass aprons
    - Fixed Protections on the South facade against sunshine (summer overheating and glare)
    - Aluminium curtain facade on wood frame for the connecting gallery
    - Maintenance gateway with metal grating supporting sun breakers
    - Roof external insulation in polyurethane

    n50

  • 0,59

Systems

    • Condensing gas boiler
    • Water radiator
    • Individual electric boiler
    • No cooling system
    • Double flow heat exchanger
    • No renewable energy systems

    Hot water directly on sinks (reduction of losses). No solar thermal.

GHG emissions

  • 4,00 KgCO2/m2/an
  • Thermal study of the consulting engineers agency (Tribe)

    See the HQE Notice of the Tribe consulting engineers agency

Life Cycle Analysis

Water management

    - Partial recovery of rainwater in an underground tank to use for watering, maintenance and flushing of the building
    - Rainwater retention in an infiltration ditch planted and a pool fostering biodiversity
    - Maximum infiltration of rainwater on the land by treating green areas and parking: parking lots with permeable grassed slabs, pavements, roads in stabilized sand, ditches ...

Health & Comfort

    There is a clear goal to achieve real performances and ensure the well being of employees. This therefore requires a mastery of use of equipment settings through simple user interface and a capacity to accompany building users.

    See the HQE Notice of the Tribe consulting engineers agency

Product

    AEROVAP SD18M

    SALOLA

    +33 (0)3 27 32 44 12

    Gros œuvre / Charpente, couverture, étanchéité

    Vapor barrier compatible with timber construction. Health label A +

    no problem


    Blue Kit

    BK Factory

    Nathan Nyong - +33 (0)6 14 90 82 68

    Génie climatique, électricité / Ventilation, rafraîchissement

    The installation of BlueKit® ensures hygienic ventilation and significant energy savings while respecting the obligation of ventilation and fire detection in elevator shafts and service ducts. Simultaneously, the ventilation of the elevator shaft is ensured in case of failure and during maintenance work to garantee the safety of passengers and maintenance personnel.

    no problem


    Steico Universal rain barrier

    Steico

    +33 3 88 11 25 70

    Gros œuvre / Structure, maçonnerie, façade

    Insulating panels rainscreen and windproof for roofs and walls. Wood fiber insulation panels compliant with NF EN 13171, EN 13986 and EN 622-4.

    no problem


    SYLVACTIS 40FX

    Wood fiber insulation panel WF-EN 13171-T3-TR1-MU2-AF5 compliant with EN 13171.

    no problem

Construction and exploitation costs

  • 8 000 000

Urban environment

100 m from the Metro station Mons. Urban area.

The principle of landscaping is based on the total overhaul of surfaces dedicated to traffic, with parking and green spaces, in a spirit of safeguarding biodiversity and infiltration of rainwater.
• Creation of parking lots, roads and footpaths
• Plantation of 98 high trees
• Plantation of hedges, massive and perennial
• Creation of planted infiltration ditches
• Creation of wooden pontoons
• Installing seat cubes
• Replacement of portals and gates
• Moving the recylcing and dumpster areas
• Resumption of underground networks
• Outdoor lighting in LED candelabra and terminals

Land plot area

3 000,00 m2

Built-up area

40,00 %

Green space

2 400,00

Parking spaces

Parking lots in grassed PVC plates
In the basement, 24 parking lots

Building Environmental Quality

  • indoor air quality and health
  • biodiversity
  • works (including waste management)
  • energy efficiency
  • maintenance
  • products and materials
​​​Bio-based and Recycled Materials : timber facade, wood fiber and cellulose wadding insulationZero Energy building : passivhaus certificationHealth & Comfort: passivhaus certification and HQE TP targets
Green building site with an ecodesigned life base
Third Industrial Revolution :- Energy Efficiency- Circular Economy

Contest categories

Matériaux bio-sourcés et recyclés

Matériaux bio-sourcés et recyclés

Bâtiment zéro énergie

Bâtiment zéro énergie

Santé et confort

Santé et confort

Green Building Solutions Awards 2015


Author of the page

  • Rodolphe Deborre

    Directeur Innovation et Développement Durable

    Follow

  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Building Solutions Awards 2015