La Grande Halle

Extension + refurbishment

  • Building Type : Office building < 28m
  • Construction Year : 1880
  • Delivery year : 2017
  • Address 1 - street : 19 rue Pierre Bourdeix 69007 LYON, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 21 000 m2
  • Construction/refurbishment cost : 30 000 000 €
  • Cost/m2 : 1428.57 €/m2

Certifications :

  • Primary energy need :
    101 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

The program of "La Grande Halle" concerns the development of 20,000 m² of offices divided into 3 buildings in the form of a campus. La Grande Halle is part of a wider redevelopment project ("depollution") of a 2.7 ha industrial "brownfield" ("Gerland 75") developing 50,000 m² of housing, offices and businesses involved in the revitalization of the district Gerland in Lyon which will be delivered in 2020.

Designed by Reichen and Robert Associates, "La Grande Halle" integrates the restructuring of an existing hall. The building offers a range of services for employees, all resolutely oriented towards urban biodiversity with 900m² of landscaped gardens. This strategic axis of Gecina's patrimonial policy is the main focus of this program.



A versatile restaurant overlooking a private garden
Interior gardens and walkways planted, access roads between the various buildings, bringing to the upper floors a verdant panorama
Accessible terraces
Meeting rooms open to the interior gardens or terraces
Photo credit: Philippe Roguet

Sustainable development approach of the project owner

Winner of a competition organized by EDF to relocate the management of SEPTEN of EDF, we worked to make this building as durable as possible with materials such as wood and stone. The objectives: to obtain the HQE certification Excellent level and the certification BREEAM Very Good. This is not our first green building. The strong ambitions expressed in design allowed us to obtain in phase the realization of 2 new labels: Low Carbon Building and Biodivercity. La Grande Halle project is part of the dynamic reconstruction of the city on the city. The articulation between the preserved Halle (wall, piercings, and volume of the roof) and the new buildings allows the neighborhood to evolve in accordance with the existing fabric. The volumetry in R + 5, the composition in small assembled volumes, the work of inclination of the roofs make this project an urban building integrated.

Architectural description

The wood (70% of the wooden facades, 1700 m2 of wooden floor in the renovated hall, timber frame in the hall, insulation of wooden wool blankets, larch-stone terraces), stone (golden stone walls of The preserved hall, natural stone paving in the gardens). Creation of more than 900 m2 of gardens. Use of geothermal energy for the heating and cooling of the building. The project is a homogeneous and introverted whole. Patio buildings organize a succession of interior / exterior spaces that enrich the lives of users. In this way, it allows the concentration and the serenity of the future occupants.

Building users opinion

No feedback for the moment, the building will be occupied in November 2017

If you had to do it again?

Everything except geothermal energy (very complicated administrative authorization and very long, complex studies).

Stakeholders

    Designer

    Reichen et Robert / D3 Architectes

    Marc Warnery / Jacques Gelez


    Contractor

    Gecina

Contracting method

Other methods

Energy consumption

  • 101,00 kWhep/m2.an
  • 206,00 kWhep/m2.an
  • RT 2012

    Heating: 4,25 kWhef / m² / an Cooling: 4,65 kWhef / m² / year Ventilation: 8,20 kWhef / m² / year Lighting: 6.49 kWhef / m² / year Auxiliaries: 2.08 kWhef / m² / year DHW: 1.81 kWhef / m² / year

  • 101,00 kWhep/m2.an

Real final energy consumption

    55,00 kWhef/m2.an

Envelope performance

  • 0,45 W.m-2.K-1
  • Ubat of the hall: 0,450 W / m².K
    Bbio North Building: 64,20
    Bbio South Building: 65.80

    I4

  • 2,03

More information

Estimated actual consumption in design at 234 kWhep / m² / year (including office automation, restaurant, off-RT). The initial consumption can not be given because the building did not have the same use before renovation.

Systems

    • Heat pump
    • Individual electric boiler
    • Solar Thermal
    • Geothermal heat pump
    • Double flow heat exchanger
    • Solar photovoltaic
    • Heat pump (geothermal)
  • 50,00 %

Smart Building

    Given the specificity of the site, the safety network is separated from the GTB network. The GTB is responsible for monitoring and operating the building. As part of the large-scale operation, access was put on energy performance monitoring

    Training of the operator of the GTB on 2 sessions of 2 days. Delivery of a multifunction remote control operating card by office

Biodiversity approach

  • 8 319,00 m2
  • 96,00 %
  • 900,00
  • Metro station Place Jean Jaurès at 3mn, shops rue de Gerland at 100m, green spaces on rue de la Croix Barret

Product

    Thermofrigopompe

    Carrier

    http://www.carrier.fr/carrier/contact/remarques

    System for the production of hot water and chilled water simultaneously with exchange on geothermal water loop

Construction and exploitation costs

  • 706 000,00

Water management

  • 5 962,00 m3
  • 1 251,00 m3
  • Hypotheses taken into account:
    - Number of employees: 1580 people + 10% visitors
    - Attendance rate: 0.7
    - WC: 2L / 4,5L
    - Watering needs: 301 m3 / year
    - Restaurant requirements: 6.3 m3 / day
    - Sinks: 8 L / min
    - Washbasins: 2.5 L / min
    - Showers: 5 L / min
    Re-use of rain-water on 2050 m² of roofing, making it possible to recover 940 m3 / year

Indoor Air quality

    IAQ measures have not yet been implemented. Nevertheless, the objectives are: - Nitrogen dioxide (NO2) <40 μg / m3 - Benzene <2 μg / m3 - Formaldehyde <10 μg / m3 - COVT <300 μg / m3 - PM 10: <20 μg / m3 - PM 2.5: <10 μg / m3

GHG emissions

  • 94,00 KgCO2/m2/an
  • BBCA method, based on RT consumption

  • 566,00 KgCO2 /m2
  • 50,00 année(s)
  • 670,00 KgCO2 /m2
  • BBCA method, used in the search for the BBCA label

Life Cycle Analysis

    12.4

  • 49,30 kWhEP
  • The facades are made of framework and wood panels, part of the roofs is insulated by insulation glass wool. The hall has wooden floors and timber framing.

Building candidate in the category

Bas Carbone

Bas Carbone

Coup de Cœur des Internautes

Coup de Cœur des Internautes

Green Solutions Awards 2017 - Bâtiments


Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2017 - Bâtiments