Jules Carteret Campus

New Construction

  • Building Type : Office building < 28m
  • Construction Year : 2015
  • Delivery year : 2015
  • Address 1 - street : 69007 LYON, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 35 091 m2
  • Construction/refurbishment cost : 85 000 000 €
  • Cost/m2 : 2422.27 €/m2

Certifications :

  • Primary energy need :
    52 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

The property complex is composed of:

  • 4 Office buildings
  • A service building including restaurants, meeting rooms, nursery and auditorium
  • A common parking lot on two parking levels in the basement with access in each building
  • A landscaped garden largely  composed of native species and a carpet formed by infiltration tunnels to infiltrate rainwater and ensure a zero leakage rate.

Data reliability

3rd part certified

Stakeholders

    Contractor

    Compagnie Plastic Omnium


    Assistance to the Contracting Authority

    CBRE Project


    Designer

    ROBELIN Architecte


    Thermal consultancy agency

    SQUARE


    Other consultancy agency

    WATT&KA

    In charge of environmental certification of the building


    Company

    PITANCE - LAMY

Contracting method

General Contractor

Owner approach of sustainability

The project aims to be the communication vehicle of PLASTIC OMNIUM values. It reflects the commitment of the company as local and responsible player in daily community activities (as management of waste, recycling etc) as well as international contractor with strong proposals and “Green” innovative solutions. The project responds to PLASTIC OMNIUM ambitions in relation with future users, local partners (City of Lyon, ADEME ...) and also within the company itself. Creating sustainable and lasting partnerships between employees.

The operation aims a triple environmental certification:
HQE - Out-standing
BREEAM - Very Good
LEED - Silver

The main objective of contracting authorities is offer to users, healthy and comfortable buildings, consuming low energy, using innovative systems and holding high environmental quality regardless the topic (water management, waste, integration of the building into the context, ect.)
In sustainability, the project manager wanted to build a project according to 2050' technical requirements and regulations.

Architectural description

The property complex is composed of:

• 4 Office buildings
• A service building including restaurants, meeting rooms, nursery and auditorium
• A common parking lot on two parking levels in the basement with access in each building
• A landscaped garden largely composed of native species and a carpet formed by infiltration tunnels to infiltrate rainwater and ensure a zero leakage rate.

Building users opinion

As part of building' environmental certifications, a seasonal commissioning mission will be conducted and will track occupant satisfaction after their relocation.

Energy consumption

  • 52,00 kWhep/m2.an
  • 110,00 kWhep/m2.an
  • RT 2012

  • 49,00 kWhef/m2.an
  • Heating: 9.41% Cooling: ECS 4.57%: 4.28% Auxiliary: 11.12% Internal lighting: 13.86% Outdoor lighting: 0.40% car lighting: 4% Office: Air conditioning 22.24% LT Transform: 17.68% Elevator: 12.44%

Envelope performance

  • 0,72 W.m-2.K-1
  • The features that helped limit energy consumption and ensure good thermal comfort to the occupants:

    - Argon-filled double glazing (performance aluminum joinery: 1.4 W: m².K)
    - Careful Airtightness to obtain the following results:

    Bldg A: 1 (m3 / h) / m² to 4Pa
    Bldg B: 0.39 (m3 / h) / m² to 4Pa
    Bldg C: 0.62 (m3 / h) / m² to 4 Pa
    Bldg D: 0.87 (m3 / h) / m² to 4 Pa

    - The sun breakers on exposed facades manage based solar gain complemented by caps in lighters.
    - A large area of glass walls allows enjoying of natural light and free solar gain in winter. In this way, significant savings on lighting and heating are carried out. To make this architectural choice profitable, double glazing performances are different depending on buildings directions.
    - High level of insulation (between 12 and 16cm insulating in walls, the roof 16 and floor 16).
    - The plan trees on the south create a plant screen in summer and take advantage of solar gain in winter
    - Very compact buildings limiting walls with heat losses.

  • 0,26
  • I4

  • 0,79

Systems

    • Geothermal heat pump
    • Individual electric boiler
    • Geothermal heat pump
    • Chilled Beam
    • Nocturnal Over ventilation
    • Double flow heat exchanger
    • Solar photovoltaic
    • Heat pump (geothermal)
  • 22,00 %
  • The thermofrigopompes (TFP) water type / underground water simultaneously feed on heating and cooling buildings.

    The photovoltaic panels production is used directly in the building. Therefore, is no electricity resale. They are installed on roof railings and facing south. 240 m² of panels are installed, 150 high-performance modules (333 W / m²).

Smart Building

    The power meters are certified MID (Measuring Instruments Directive) and energy consumption data is stored and analyzed. Sub-counts provide access to consumption separately the following equipment:

Life Cycle Analysis

    wood frame

Water management

  • 7 473,00 m3
  • 1 840,00 m3
  • The drinking water consumption was limited by the choice of hydro-efficient equipment: flush: 3 / 6L Urinal: 1L / hunting tap: 3L / min. Watering green spaces in the ground floor is made from non-potable water aquifer. Water consumption of green space represents 14.3% of the rainwater seeped into the groundwater due to an infiltration carpet.

Indoor Air quality

    Air-handling filters are M5 and F9 type, which ensures a fine particle filtration (Int1 - High indoor air quality). In addition, the lining is a minimum of Class A for emissions of VOCs and formaldehyde. The wood used is treated with CTB P + products.

Health & Comfort

    Comfort: Chilled beams help to ensure a residual air speed below 0.15m / s (summer and winter) and heat treating office space. Remote controls are available on each tray to allow occupants to manage the set temperature, lighting (dimming) and blinds. Blinds are installed in the South, East and West and are managed by a weather station (depending on solar gains). This ensures good thermal comfort and avoid glare. Visual comfort is ensured through uniformity >0,7 et un UGR<19. The choice of interior finishes turned to light colors and glazing unit is large enough to ensure good natural light in offices. Acoustic comfort is provided by class B and carpets powerful walls. All the technical premises are located in basements, which limits the risk of noise nuisance. Health: All linings are at least Class A and treatment of the wooden structure is certified CTB + P. The integration of allergen species was limited on the landscape project which allows to create pleasant outdoor areas for sensitive groups. The ventilation rate in the offices of 45m3 / h / beam which ensures excellent air exchange and the filters are of type F5 + F9 (fine filtration ensuring good air quality). The filters were changed before delivery.

Product

    Rooms retention / infiltration

    StormTech

    +31 (0)10-299-6410

    Aménagement extérieurs / Gestion des eaux pluviales

    Infiltration mats compound tunnel structures to infiltrate the entire project rainwater and to provide a zero leakage rate.

    Meets environmental standards


    Monocrystalline Photovoltaic Solar Panel

    BenQ Solar

    +886-3-500-8899

    Gros œuvre / Charpente, couverture, étanchéité

    The production of photovoltaic panels is used directly in the building. There is no electricity resale. They are installed on roof railings and facing south. 240 m² of panels are installed, 150 high-performance modules (333 W / m²).

    Meets the environmental requirements of the operation


    xxx

    xxx

    xxx

Urban environment

The creation of Jules Carteret campus is part of the reconversion of the Gerland district, a neighborhood in deep transformation. The campus will serve as a foundation to the requalification of this district. Additional bike paths were created around campus to join the already existing track. Green spaces are visible from public roads and from neighboring buildings to enhance the views of residents.

Land plot area

17 238,00 m2

Built-up area

40,50 %

Green space

5 412,00

Parking spaces

Two parking levels are located in the basement. To limit the use of cars and encourage the use of public transport, 1 car space is planned for 4 users. In addition, places are reserved for people practicing carpooling. Electrical outlets are available to recharge the hybrid and electric cars.

Building Environmental Quality

  • indoor air quality and health
  • biodiversity
  • works (including waste management)
  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • waste management (related to activity)
  • water management
  • energy efficiency
  • renewable energies
  • maintenance
  • products and materials

The contracting authority requested to construct a project according to technical and regulatory requirements of 2050. This is therefore in our view, a practical and reproducible example of building that can be implemented to meet current environmental challenges.

The operation aims triple environmental certification:

  • HQE - Out-standing
  • BREEAM - Very Good
  • LEED - Silver

Contest categories

Energies renouvelables

Energies renouvelables

Smart Buildings

Smart Buildings

Bâtiment zéro énergie

Bâtiment zéro énergie

Santé et confort

Santé et confort

Green Building Solutions Awards 2015


Author of the page

  • ludovic chambe

    Directeur Développement Durable

    Follow

  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Building Solutions Awards 2015