Javelin

  • Building Type : Other building
  • Construction Year : 1977
  • Delivery year : 2021
  • Address 1 - street : Rue du Javelot 75013 PARIS, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 400 m2
  • Construction/refurbishment cost : 688 000 €
  • Cost/m2 : 1720 €/m2
  • Primary energy need :
    kWhep/m2.an
    (Calculation method : )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

For this project to renovate a slab pagoda of the "Olympiades" and its transformation into a district management and Brico-theque, the circular economy and the reuse of physical and spatial resources were at the heart of our architectural approach.

First of all, the simple rehabilitation of old buildings by definition questions the ability of existing structures and spaces to reinvent themselves in order to accommodate new uses. This building, originally built by the architect Michel Holley, has been in turn a restaurant, a tea room, and today a bricothèque (collaborative manufacturing workshop), ERP and a room for diverse associations. Thanks to the support of the RIVP, the Javelin project has also made it possible to put into practice the transitional programming of changing spaces, a real challenge for contemporary cities. Indeed, in the summer interstice between the end of studies and the start of construction work, the pagoda has been transformed into an ephemeral cultural space by hosting the works of two painters and sculptors.

Finally, the reuse of materials was at the center of architectural thinking from the first design phases. This reuse is deployed on site along three lines:

  1. Ex-situ reuse: a metal staircase was disassembled, packaged and reassembled on another site.
  2. In-situ reuse: the existing glazing of the building has become interior glass partitions.
  3. Out-sourced reuse: the cladding of the project is made with parquet slats from another site under deconstruction.

See more details about this project

 https://wao.paris/portfolio/tertiaire-projets/javelot/

Photo credit

Christophe Demonfaucon

Contractor

    Régie Immobilière de la Ville de Paris

    FrancoisJerome.LeNoel[a]rivp.fr

Construction Manager

    WAO

    Clément DUROSELLE, clement[a]wao.paris, 01 88 32 63 34

Stakeholders

    Structures calculist

    OTCI

    Christophe LEPREUX

    Structural, thermal and fluid design office


    Company

    CARE BTP

    Jonathan RENAUX

    Group of companies in charge of the realization of all the lots


    Environmental consultancy

    RISK CONROLE

    Georges WEHBE

    Technical control office


    Environmental consultancy

    QUALICONSULT

    Dominique LAROCHE

    Safety and Health Protection Coordination


    Site manager

    TELA 13

    Muriel CLEREL

    Future users of the place

Contracting method

General Contractor

Systems

    • Heat pump
    • Individual electric boiler
    • Reversible heat pump

Urban environment

The project is located in the Olympiades district, Paris 13th, built in the mid-1970s by architect Michel Holley. It represents a rare example in Paris of Dalle town planning, driven by modern thinking. The "rue du Javelot", which gives its name to the project, is in fact never visible, located under the project and disappears into the slab. The district is also very particular within the capital in terms of its architectural diversity and the many modernist achievements it presents.

Despite their historical quality, large housing estates are often decried, in particular by the omnipresence of concrete and the loss of the human scale. The "rue du Javelot" renovation project thus seeks to contrast with this mineral urban context through the use of a visible bio-sourced material and the detail of a non-standard slatted cladding.

Land plot area

7 981,00 m2

Built-up area

2,40 %

Building Environmental Quality

  • Building flexibility
  • works (including waste management)
  • consultation - cooperation
  • energy efficiency
  • integration in the land
  • building process
  • products and materials

Reuse : same function or different function

    • Facades
    • Locksmithing-Metalwork
    • Outdoor joineries
    • Partitions

    • Facade insulating glass frames: 34 m²
    • Softwood flooring: 1088 mL
    • Curved steel roof frames: 7 units

    • Insulating glazed facade frames reused on site as interior glazed partitions,
    • Resinous wood parquet from a Parisian site transformed into facade cladding and filling of railings,
    • Curved steel roof frames suitable for integration of new insulating glazing.

Sustainable design

    • Insulating glazed facade frames reused on site as interior glazed partitions:


    • Resinous wood parquet from a Parisian site transformed into facade cladding and filling of railings:


    • Metal staircase given for reassembly and reuse ex-situ:


    • Curved steel roof frames suitable for integration of new insulating glazing:


    From the outset, this building on slab was thought to be reversible. It has a free structural plan, consisting of six posts, containing the downspouts, carrying the floor beams and peripheral brackets. This offers perfect adaptability of facades and interior fillings.

    The renovation project wanted to take this fact into account by implementing a reversible facade filling thanks to the use of a wood frame construction system and cladding.

    All the facades created were made of wooden frame walls covered with cladding. (The cladding is replaced at the limit of thirds by coated mineral panels in order to guarantee regulatory fire resistance).

Environmental assessment

    The reuse operation saved the equivalent of 30,154 kilometers traveled by a small car, or 34 Paris-Nice, 6,202 rectangular bathtubs filled with water and 5 years of household waste for a Frenchman.

Reproductibility and Innovation

    In order for the re-employment to be understood as a fundamental data of the project, it has been integrated into the base in the consultation file of the companies. The latter nevertheless had the right to cost solutions in new materials but in the form of an option.

    The CCTP described in great detail the materials that could be reused on site, invited companies to offer external deposits at their disposal, and detailed a methodology to remove existing structures for IN or EX Situ re-use.

    • Ephemeral and transitional programming:
      In the interstice between the end of studies and the start of construction, the project site has become an ephemeral exhibition space. To do so, a temporary occupancy agreement was developed with the lawyers of the RIVP and signed with the two artists. In the context of dense cities such as Paris, we believe that this question of transitional programming should be generalized to renovation projects.

     

    • Facade insulating glass frames
      The difficulty in using insulating glazing indoors was to know their structural performance and their rebate dimension. The control office required the presentation of a technical sheet to accept this reuse. Fortunately, by studying the glazing precisely and deciphering the glazing insert, we were able to identify the original supplier (RIOU GLASS) and obtain from them a composition document giving a technical sheet.
    • Softwood parquet:
      In the current normative context, it is often complex to implement reused materials without being able to qualify their technical performance. This is all the more true for the structural elements and those participating in the enclosure of the building. As part of the Javelin project, a long discussion took place with the Technical Controller to allow the use of an old parquet floor (without technical data sheet) as cladding for the openwork facade. Its use was made possible thanks to three arguments: it does not participate in the sealing of the building (and a UV-resistant rain barrier is put in place); its thickness is more than 20mm; it is largely protected (ratio greater than 1/2.5) thanks to roof overhangs.

    • Metal staircase:
      The implementation of circular dynamics requires studying the regulatory, legal and administrative constraints. Thus, with the participation of RIVP lawyers, a donation agreement was drawn up so that the metal staircase could be transferred to individuals for EX Situ reassembly.

    The CARE BTP company has the particularity of describing itself as: masons, carpenters and demolishers.

    Thus, based on the recommendations of the CCTP and in dialogue with the MOE and the CSPS, the company proposed an effective methodology to take into account the need to carefully remove the works, to condition some of them for external reuse, and to organize on-site storage areas, moving according to the construction phases.

    1 metal staircase was thus donated for ex-situ reassembly and reuse,

Economic assessment

  • 98 216
  • 10 %
  • -35 000

Building candidate in the category

Bâtiments tertiaires / prix de la rénovation

Bâtiments tertiaires / prix de la rénovation

Trophées Bâtiments Circulaires 2022

 renovation
 building
 reuse
 wood
 materials and solutions
 circular economy
 waste
 energy
 tertiary building
 Circular Building Trophies

Author of the page

  • minh man nguyen

    Associé fondateur

    Follow

  • Other case studies

    More

    Contest

    Trophées Bâtiments Circulaires 2022