Head office Hemp'it

  • Building Type : Office building < 28m
  • Construction Year : 2019
  • Delivery year : 2020
  • Address 1 - street : 6 rue Louis Lumière 49250 BEAUFORT-EN-VALLEE, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 472 m2
  • Construction/refurbishment cost : 700 000 €
  • Cost/m2 : 1483.05 €/m2
  • Primary energy need :
    51.9 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

Hemp construction showcase

The building is intended to accommodate research and development activity around hemp. The hemp developed in this way is intended for sectors such as textiles, the food industry and even construction. In a development logic, the building must be an example of hemp construction and a showcase for this research center as for the sector. For this reason, hemp concrete walls were intentionally left raw. The energy performance as well as the comfort of use of the building are key criteria for the company.

Low-tech and biobased energy efficiency

The bioclimatic design of the building is based on proven and low-tech principles: sun screens on the facade, a central patio that allows natural ventilation, a layout of the premises according to the course of the sun and facades adapted in terms of opening. To this is added a reflection on the materials with an insulated wooden structure in hemp concrete and cellulose wadding chosen for their density favorable to summer comfort. In short, an energy efficient building with a low carbon impact based on simple principles and requiring little maintenance.

Technical description

The wooden post-beam structure is clad with a mantle wall in wood frame insulated in wood fiber and hemp concrete. The insulated cellulose wadding roof accommodates the photovoltaic solar panels. The exterior joinery is made of mixed materials interior wood and exterior aluminum. The wall finishes are treated with lime-hemp plaster and bio-based paint with very low VOC content. A double-flow ventilation allows the renewal of the air with preheating in winter and cooling during the night period in summer.

See more details about this project

 http://can-ia.fr/bureaux-laboratoires-sarthe/

Data reliability

Self-declared

Photo credit

Can-ia

Contractor

    Hemp'it

    c.fevrier[a]hemp-it.coop

Construction Manager

    CAN-ingénieurs architectes

    contact[a]can-ia.fr

Stakeholders

    Thermal consultancy agency

    AXENERGIE

    contact[a]axenergie.com

    BE Thermal


    Company

    JUSTEAU

    V.R.D. / Big work


    Company

    TRILLOT

    Timber frame / Roofing / Exterior walls


    Company

    LEVEQUE & CIE

    Sealing


    Company

    GAUBERT – BAZANTE

    Exterior wood furnishings


    Company

    LANGLOIS-SOBRETI

    Partitions / Linings / Ceilings / Interior joinery / Modular partitions


    Company

    GOUIN DECORATION

    Flooring and earthenware / Painting


    Company

    AJILIT

    Plasters


    Company

    EIB

    electricity


    Company

    MISSENARD

    Heating / Ventilation / Plumbing


    Company

    PHOTOVOLT

    Photovoltaic

Contracting method

Separate batches

Owner approach of sustainability

HEMP-it is an agricultural cooperative company for the production and marketing of hemp seeds for industries such as textiles, agribusiness and construction.

The building is intended to accommodate research and development activity around hemp. In a development logic, the building must be an example of hemp construction and a showcase for this research center as for the sector. For this reason, hemp concrete walls were intentionally left raw. The energy performance as well as the comfort of use of the building are key criteria for the company.

Architectural description

The bioclimatic design of the building is based on proven and low-tech principles: sun screens on the facade, a central patio that allows natural ventilation, a layout of the premises according to the course of the sun and facades adapted in terms of opening. To this is added a reflection on the materials with an insulated wooden structure in hemp concrete and cellulose wadding chosen for their density favorable to summer comfort. In short, an energy efficient building with a low carbon impact based on simple principles and requiring little maintenance.

The wooden post-beam structure is clad with a mantle wall in wood frame insulated in wood fiber and hemp concrete. The insulated cellulose wadding roof accommodates the photovoltaic solar panels. The exterior joinery is made of mixed materials interior wood and exterior aluminum. The wall finishes are treated with lime-hemp plaster and bio-based paint with very low VOC content. A double-flow ventilation allows the renewal of the air with preheating in winter and cooling during the night period in summer.

Energy consumption

  • 51,90 kWhep/m2.an
  • 70,00 kWhep/m2.an
  • RT 2012

Envelope performance

    The envelope is composed of a wooden frame wall with hemp concrete infill, which allows better inertia. The exterior walls are composed as follows: lime plaster 20 mm (or wood cladding), insulating rain screen and plaster support in 80 mm wood fiber, hemp concrete 240 mm, interior lime-hemp plaster 20 mm . The roof is insulated with 300mm cellulose wadding between uprights and 75mm outside to cut thermal bridges.

  • 0,88

Systems

    • Electric radiator
    • Aerotherm Heater
    • Individual electric boiler
    • No cooling system
    • Natural ventilation
    • Nocturnal Over ventilation
    • Double flow heat exchanger
    • Solar photovoltaic
  • 115,00 %

GHG emissions

  • 2,00 KgCO2/m2/an
  • Calculations carried out with the ThBCE2012 engine designed by CSTB

Life Cycle Analysis

    Hemp concrete is one of the first building materials to have had a life cycle analysis. What is more, environmentally friendly: 48 kg of CO2 / m² stored (ACVINRA 2005 on TRADICAL 70 with chènevotte and wooden frame)

    The rest of the bio-based materials (wood, wood fiber, cellulose wadding) also have a very low environmental impact.

Indoor Air quality

    The use of hemp concrete for the walls induces an absence of organo-volatile compounds, and contributes to the sanitary quality of buildings by passively regulating the humidity in the premises. It reduces the problems of condensation and mold on the walls, common in conventional buildings. Hemp concrete does not emit VOCs: the manufacturers who sell the products certify that their hemp concrete has A + sanitary labeling.

Health & Comfort

    The friendly spaces open to the terrace under pergolas or the patio ensure a certain level of comfort in all seasons. The orientations in connection with the course of the sun and the patio guarantee a natural solar contribution in each workspace and circulation, while protecting oneself from the summer thermal input by console sunshades on the southern facades and Where is.

    The materials used for the construction are healthy and the hemp ensures hygrometric regulation for the benefit of ambient comfort, summer and winter. The surface temperature of the walls is balanced, making it possible to avoid cold wall phenomena. Hempcrete acts as a natural air conditioner all year round thanks to the latent heats of state changes that clip indoor temperatures.

    Hemp concrete has a sound absorption coefficient of 0.8.

    De 65 à 100% pour les bureaux et accueil

Construction and exploitation costs

  • 700 000

Urban environment

The building is located in a rural area, at the entrance of a ZAC. The colors of the natural materials - wood cladding and light mineral plasters - allow better integration into the site. A Hemp'it factory is currently under construction north of the footbridge.

Land plot area

42 000,00 m2

Built-up area

1,10 %

Parking spaces

50 seats + 1 PMR

Building Environmental Quality

  • indoor air quality and health
  • works (including waste management)
  • acoustics
  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • energy efficiency
  • renewable energies
  • integration in the land
  • building process
  • products and materials

The bioclimatic design of the building is based on proven and low-tech principles: sun screens on the facade, a central patio that allows natural ventilation, a layout of the premises according to the course of the sun and facades adapted in terms of opening. To this is added a reflection on the materials with an insulated wooden structure in hemp concrete and cellulose wadding chosen for their density favorable to summer comfort. In short, an energy efficient building with a low carbon impact based on simple principles and requiring little maintenance.

The wooden post-beam structure is clad with a mantle wall in wood frame insulated in wood fiber and hemp concrete. The insulated cellulose wadding roof accommodates the photovoltaic solar panels. The exterior joinery is made of mixed materials interior wood and exterior aluminum. The wall finishes are treated with lime-hemp plaster and bio-based paint with very low VOC content. A double-flow ventilation allows the renewal of the air with preheating in winter and cooling during the night period in summer.

Contest categories

Santé & Confort

Santé & Confort

Green Solutions Awards 2020-2021 / France

 hemp
 wood
 can-ia
 offices
 HIC
 Hemp'it
 low carbon
 biosourced
 bioclimatism

Author of the page

  • Margaux PETILLON

    Architecte & Ingénieure

    Follow

  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2020-2021 / France