Courcellor1

Extension + refurbishment

  • Building Type : High office tower > 28m
  • Construction Year : 2015
  • Delivery year : 2015
  • Address 1 - street : 28 rue d'Alsace 92300 LEVALLOIS-PERRET, France
  • Climate zone : [Cfc] Marine Cool Winter & summer- Mild with no dry season.

  • Net Floor Area : 45 327 m2
  • Construction/refurbishment cost : 106 127 586 €
  • Cost/m2 : 2341.38 €/m2

Certifications :

  • Primary energy need :
    61.2 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2005 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

After the demolition / cleaning, the project was aimed at the renovation / extension of an office high building built in the 1970s. Reinforcement of structures to match the tower's supporting systems with their new assignments. Elevation of the tower from the 11th to the 18th floor + technical terrace taking into account the constraints innate to this kind of high buildings. This complex operation transforms a 13-floor rectangular tower into a 18-level T-shaped tower, creating a basement with a movie theater complex and a parking. (Work from 2012 to 2015)

See more details about this project

 https://youtu.be/tI1vYPlWJr0

Stakeholders

  • UNIBAIL RODAMCO MANAGEMENT

    Marc Abitbol / Daniel Malivoir


  • BARTHELEMY et GRINO


  • DAUCHEZ PAYET

    Jérémie Pouponnot

    Environmental Consulting


  • ALTO Ingénierie

    Oriane Dugrosprez

    Assiatance of the developer for environmental issues, for HQE and BREEAM certifications

Owner approach of sustainability

To carry out a project of doubled scope certified BREEAM Excellent and HQE.
To participate in the rehabilitation of the tower by implementing environmental certifications to ensure the integration of the building in this new environment, but also high energy performance and comfort for future users. This project is part of the sustainable development policy carried out by the developer. To respond to the desire to combine profitability, social equity and respect for the environment in its development activities and projects.

Architectural description

The design of 20,000m² of façade is a first in France, because each element of the 6.60m high curtain wall, covers two floors. They meet high fire safety requirements. The fabric of the façades promotes visual integration in a residential area. In order to offer open tray spaces with great brightness, the architect designed a load-bearing structure in front with pole every 6m.

Energy consumption

  • 61 kWhep/m2.an
  • 134 kWhep/m2.an
  • 335 kWhep/m2.an

Envelope performance

  • 1 W.m-2.K-1
  • A ventilated double skin curtain wall with Uw = 1.8W / m²K; FS without protection = 0.39; FS with protection = 0.06; TL 75%
    Opaque walls: curtain wall composite complex solid concrete, rock wool with U = 0.1797W / m².K
    Curtain wall: aluminum sheet + rockwool with U = 0.206W / m²K

  • 2

Systems

    • Urban network
    • Heat pump
    • Other hot water system
    • Urban network
    • Chilled Beam
    • Double flow heat exchanger
    • Heat pump

Smart Building

    GTB-controlled energy supervision

Product

    COLD BEAM BDB 2004-RAL9016

    HALTON

    Agence Paris - IdF - Normandie 94-96, rue Victor Hugo 94200 Ivry-sur-Seine France Tél. + 33 (0)1 45 15 80 00 Fax + 33 (0)1 45 15 80 27 contacts.fr@halton.com

  • Génie climatique, électricité / Chauffage, eau chaude
  • The BDB beam is a passive beam assisted with a variable flow diffuser. This beam is equipped with a battery of 2 reversible tubes

    • A comfortable, quiet and constant environment for users
    • Recessed ceiling mounting with ventilation, heating and refreshment facilitated for installers
    • High energy efficiency
    • Easy installation in renovation

Urban environment

This project is located in the Eiffel district of Levallois-Perret, a dense and rapidly changing area. Situated between the city center and the ring road, the Eiffel district is an area of ​​140,000m². After this Pharaonic operation, the entrance to the city changed. The area now includes a 38,000m² shopping center, a Pathé multiplex, and public facilities.

Land plot area

5 951

Built-up area

5 951 0

Parking spaces

245 lots in basement -3 and -4

Building Environmental Quality

  • works (including waste management)
  • consultation - cooperation
  • acoustics
  • waste management (related to activity)
  • water management
  • energy efficiency
  • maintenance
  • integration in the land
  • building process

Contest

Green Solutions Awards 2017 - Bâtiments



Author of the page

  • Stephanie Le Polès

    Responsable communication

    Follow

  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2017 - Bâtiments