Citizen Eco-Project

  • Building Type : Preschool, kindergarten, nursery
  • Construction Year : 2012
  • Delivery year : 2013
  • Address 1 - street : 04860 PIERREVERT, France
  • Climate zone :

  • Net Floor Area : 1 190 m2
  • Construction/refurbishment cost : 4 165 000 €
  • Cost/m2 : 3500 €/m2

Certifications :

  • Primary energy need :
    95 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2005 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

The eco-citizen project cuts across different services areas to population:

  • Catering (early childhood, school and elderly)
  • Childcare facilities to childhood and early childhood (nursery and leisure centre for after-school activities)
  • and practice of cultural activities and sports by the construction of a multi-activity building for local associations and schools.

This project takes place in a bioclimatic building connecting outdoor spaces with a quality educational garden and many public spaces.

Special care is given to the integration into the site, by the choice of materials as well as proportions of its different components, without neglecting the aesthetic transition with surrounding elements, especially the ancient village.

See more details about this project

 http://www.enviroboite.net/scolaire-projet-eco-citoyen-pierrevert-04

Data reliability

3rd part certified

Stakeholders

    Contractor

    Commune de Pierrevert

    info@mairie-pierrevert.fr


    Other consultancy agency

    DOMENE

    Charles Delaunay / 04 90 55 92 89 / c.delaunay[a]domenescop.fr

    BET QEB


    Designer

    R+4 ARCHITECTES

    04 92 75 70 70 / architectes@rplus4.com


    Thermal consultancy agency

    ADRET

    04 92 43 10 29


    Structures calculist

    Renault & Brot

    04 92 72 18 72 / renault.brot[a]wanadoo.fr

    BET concrete


    Structures calculist

    E. Tech. Bois

    04 92 62 05 52 / etechbois[a]polebois04.com

    Wood BET


    Environmental consultancy

    Sarl NOEL Daniel

    04 92 51 39 84

    Economist

Owner approach of sustainability

The eco-citizen project Pierrevert is a multi-use public building, in time as in functions. The client wanted a new kitchen suitable for the preparation of fresh local products coming from organic agriculture. In addition, a new nursery was built close to the city center and the school.

Architectural description

The project has integrated an environmental approach to control the project management from the conceptual design phase. It was inspired by the "Environmental Quality of Buildings", a regional (PACA) charter, known as CodeBaQuE. The architects agency has responded to the program, while integrating the constraints and challenges of the site. The bioclimatic architecture, renewable energies and a strong presence of vegetation largely contribute to the definition of a Mediterranean and sustainable construction.

Building users opinion

Excerpts words:
-"I have never been that hurry to come back from vacation! kindergarten director, Emmanuelle Hollender in Marseillaise
-" We are close to paradise! " At the opening ceremony, Ms. Dominique Bertinotti, Family Minister
-"The cafeteria is great! There is color everywhere, blue, purple, yellow ... so I find it really beautiful!" Gaston 4 years

Energy consumption

  • 95,00 kWhep/m2.an
  • 190,00 kWhep/m2.an
  • RT 2005

    Restaurant / building actvities, CEP: 95 kWh / m².year Heating: 15 kWh / m².year Hot water: 57 kWh / m².year lighting: 20 kWh / m².year Auxilliaire: 3 kWh / m².year Crèche: CEP 74.42 kWh / m².year heating: 21 kWh / m².year Hot water: 24 kWh / m².year lighting: 26 kWh / m².year Auxiliary: 4 kWh / m².year

    The figures given above are those of the school cafeteria and multi-activity room. The nursery has in turn a CEP of 74.42 kWh / m².year and U bat of 0.28 W / (m².K)

Envelope performance

  • 0,39 W.m-2.K-1
  • - Walls multi-activity room: Concrete (200 mm) + black glass wool Isofaçade 32R (145mm) + mineral type panel Eternit - Walls + Restore Crèche: Plates fermacell + wood frame + tissue paper (140 mm) + wool wood (80 mm) + mineral type Eternit panel

    I4

  • 0,87

Systems

    • Boiler fuel
    • Low temperature floor heating
    • Wood boiler
    • Solar Thermal
    • Wood boiler
    • Others
    • Tape
    • Nocturnal Over ventilation
    • Free-cooling
    • Double flow heat exchanger
    • Solar photovoltaic
    • Solar Thermal
    • Wood boiler

    - Photovoltaic Production: 108,000 kWh or 270 640 kWhEp elec
    - Solar collectors production: 9 000kWh / year or 50% of total energy demand for hot water production.
    - A photovoltaic modules surface of 643 m², generating about 87 kWp eligible power, southern orientation and a gradient of less than 12%.
    - Solar thermal system (14 m² of tubular panels)

Life Cycle Analysis

    - Mixed Concrete Frame / Wood - Wood Joinery - Painting bio - ground natural rubber - Wood decking - wood wool insulation - green roof - local wood heating

Health & Comfort

    The use of bio-based materials to create a very healthy environment for children with low emissive materials. The design of the building has created an outwardly strong link with constant views of the landscape and child-friendly, but also accessible gardens and terraces where children can eat. It thus captures both the views and natural light thanks to generous glazing as well as sunscreens systems that help maintain a qualitative summer comfort. In a building with high performance envelope , natural ventilation or double flow systems and air blowers optimize quality and renewal of healthy air.

Product

    YGE 60 cell 40 mm SERIES

    YINGLI SOLAR

    04 78 79 87 10

    Second œuvre / Equipements électriques (courants forts/faibles)

    polycrystalline solar cells high efficiency combined with high transmission textured glass Comments: production on a surface of 600 m²: 108 000 or 270 640 KWh elec kWhep

    The modules are perfectly integrated into the roof and fit into the contemporary architecture of the project while remaining discreet with the landscape and patrimony. These panels ensure the tightness of the buildings and contribute to the educational purpose of this eco-citizen space.

Construction and exploitation costs

  • 211 418,00
  • 4 165 000
  • 2 858 063

Urban environment

The building surrounds the town center, next to the existing school group. The land has a steep slope greater than 11% northeast oriented. It was already occupied by a two-way service road and a parking area for about 40 cars. The newly created buildings are located in the high part of the land which required significant infilling works.

Green space

6 000,00

Building Environmental Quality

  • indoor air quality and health
  • biodiversity
  • works (including waste management)
  • consultation - cooperation
  • acoustics
  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • waste management (related to activity)
  • water management
  • energy efficiency
  • renewable energies
  • maintenance
  • integration in the land
  • mobility
  • building process
  • products and materials
By participating in the program "Acting for energy" of the PACA region, the project aims to develop comfort to users while providing the more sustainable possible architecture. Thus, the sustainable approach has gone through a design consultation with residents and users, the use of renewable energies and bio-based materials, with particular attention given to outdoor spaces up organic meals served in the school cafeteria developed thanks to the production of local farmers.It is therefore a global thinking which helped to build a positive energy building respectful of its environment, but above all of its users: an eco- citizen project. The project got the Gold level of “Mediterranean sustainable buildings approach” (BDM).

Contest categories

Matériaux bio-sourcés et recyclés

Matériaux bio-sourcés et recyclés

Energies renouvelables

Energies renouvelables

Bâtiment zéro énergie

Bâtiment zéro énergie

Santé et confort

Santé et confort

Green Building Solutions Awards 2015


Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Building Solutions Awards 2015