AUDEG (Agency of Urbanism and Development of Guyana)

  • Building Type : Office building < 28m
  • Construction Year : 1985
  • Delivery year : 2018
  • Address 1 - street : Rond point mirza 97300 CAYENNE, France
  • Climate zone : [Aw] Tropical Wet & Dry with dry winter.

  • Net Floor Area : 467 m2
  • Construction/refurbishment cost : 360 000 €
  • Cost/m2 : 770.88 €/m2
  • Primary energy need :
    60 kWhep/m2.an
    (Calculation method : )

Rehabilitation of the building of the headquarters of the Urbanism and Development Agency of Guyana (AUDEG)

This project has two main objectives:

1- Review the interior distribution of the building to increase the surface area of the Audeg offices by recovering the now empty rental spaces.

2- Improve the thermal protection of the building and the efficiency of the equipment in order to limit the electricity consumption.

Concerning the interior distribution, openings were created between offices and circulations in order to offer transparencies and perspectives on the different spaces.

Data reliability

Assessor

Contractor

    Agence d'Urbanisme et de Développement de la Guyane (AUDeG)

    Juliette Guirado (Directrice)

Construction Manager

    Boa Architecture

    Jérémy Fernandez Bilbao

Stakeholders

    Other consultancy agency

    ATTA

    Olivier Tuaud

    Fluid lot (high current and low current electricity, plumbing and air conditioning


    Thermal consultancy agency

    Ingeko

    Pierre Perrot

    Energy diagnosis and prescription

Contracting method

Separate batches

Owner approach of sustainability

Approach "Environmental Quality Amazonian" (Ademe Guyana)

An energy diagnostic financed by Ademe and carried out by Ingeko has shown the weakness of the building and make improvements to ensure good thermal protection.

Architectural description

Originally, the building was already exemplary in the use of local materials (bricks fired on the front wall and wooden shingles on the roof and awning, and it also had numerous openings in the façades and its plan allowed for through spaces.

The project focused on the envelope to improve solar protection and insulation, and on indoor distribution. The awning in damaged shingle was replaced by a broad horizontal sun breeze. Insulation was installed in the attic. The joinery has been replaced by more watertight ones with antelio glazing. At the indoor level, high-performance electrical equipment has replaced the old ones, with efficient air-conditioning and air brewers. Glazed windows between offices and circulations have been created to increase the impression of space and to open up perspectives. on the outside.

If you had to do it again?

The energetic renovation being a major stake for the fight against global warming, these projects are indispensable and must be multiplied.

Building users opinion

The occupants are very satisfied with the rehabilitation which has brought them more comfort at the same time thermal but also acoustic and visual

Energy consumption

  • 60,00 kWhep/m2.an
  • 400,00 kWhep/m2.an
  • 30,00 kWhef/m2.an
  • 90,00 kWhep/m2.an

Product

    Air brewer

    Fanelite

    Génie climatique, électricité / Ventilation, rafraîchissement

    DC air blower with led lighting included, more efficient and quieter

    Allows reversibility by removing air conditioning and opening windows.
    Lowers the air conditioning when operating with the air blower.

Construction and exploitation costs

  • 35 650
  • 400 000
  • 3 136

Urban environment

The project is located in a relatively dense neighborhood with many collective dwellings and shops.

The building is located at an angle overlooking two major roads and a roundabout.

Land plot area

290,00 m2

Built-up area

198,00 %

Green space

92,00

Parking spaces

No parking is provided on the plot, that space for 2 wheels is provided in the green courtyard.
The parking lots are located on a public space in front of the building

Building Environmental Quality

  • acoustics
  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • energy efficiency

The thermal protection has been improved thanks to the renovation of the facades and their modification (replacement of the awning of Wapa shingle by an aluminum solar breeze, displacement and protection of the air conditioners by a local wooden mesh, replacement of windows by glazing antelio, addition of a tin canopy on the gable floor to the west, addition of a vertical wooden sunshade on the entrance). In addition, insulation has been laid under the wooden floors to ensure better thermal and acoustic comfort. A ++ air conditioners have replaced older, less efficient appliances and air blowers have been installed in all offices to allow for reversibility of the premises.

Contest categories

Energie & Climats Chauds

Energie & Climats Chauds

Prix du public

Prix du public

Prix des Etudiants

Prix des Etudiants

Green Solutions Awards 2019 - Bâtiments France


Author of the page

  • Jérémy FERNANDEZ-BILBAO

    Architecte Co-gérant

    Follow

  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2019 - Bâtiments France