Aria, Mediatheque and Concert Hall in Cornebarrieu

  • Building Type : Concert or conference hall, theater
  • Construction Year : 2017
  • Delivery year : 2017
  • Address 1 - street : Rue du 11 Novembre 1918 31700 CORNEBARRIEU, France
  • Climate zone : [Cwa] Mild, dry winter, hot and wet summer.

  • Net Floor Area : 3 135 m2
  • Construction/refurbishment cost : 8 300 000 €
  • Cost/m2 : 2647.53 €/m2

Certifications :

  • Primary energy need :
    103 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2005 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

The building, taken off the ground to mark the wet nature, is part of the landscape along an existing dike.
The accessible and sloping roof wraps around the volumes and offers a panoramic reading garden.
The use of traditional materials of agricultural architecture, wood and mud, perfect its integration in the place.
Inside, the two programs are articulated by three halls, which can be combined in a single space of conviviality.
The natural hybrid ventilation provided by chimneys / sheds allows the natural lighting of the media library.
The backdrop of the village hall opens largely onto the landscape, which then becomes the backdrop.

Assisted Natural Controlled Ventilation and Double Flow in the room, Perf. Ener. Passive, Wood Boiler (natural die), Local materials (raw earth, terracotta).
First French use of structural raw earth brick (ATEX 2016)

See more details about this project

 https://www.atelierphilippemadec.fr/architecture/equipements/pole-culturel-_-qe-passif-et-vnac-_-bois-et-terre.html

Data reliability

Self-declared

Contractor

    Ville de Cornebarrieu

    JB. PEDINI, 05 62 13 43 03, jb.pedini@cornebarrieu.fr

Construction Manager

    atelierphilippemadec

    Catherine GOBILLOT, 01 48 04 95 03 , cgobillot@madec.net

Stakeholders

    Others

    Coloco

    F. DAVID, 01 40 02 09 05, colocofab@yahoo.fr

    Landscape


    Structures calculist

    C&E

    R. JASNIAK, 01 44 75 48 51, jasniak@ceingenierie.fr

    STRUCTURE


    Thermal consultancy agency

    INEX

    G. RHIT (PB/CVC), 01 49 88 81 53, guillaume.rhit@inex.fr

    Fluids & Environment


    Other consultancy agency

    SCENE

    D. BORLOT, 01 42 57 75 75, dominique.borlot@scene.fr

    scenography


    Structures calculist

    AAB

    F. ROMARY, 01 42 56 63 31, romary@aab-acoustic.com

    acoustic


    Company

    CLEMENT&FILS

    P. CLEMENT04 67 69 08 07clement.etfils@wanadoo.fr

    EQTS SCENIQUES


    Company

    DEMATHIEU&BARD

    P. GARDEIL05 34 46 08 80travaux.toulouse@demathieu-bard.fr

    GO


    Company

    ARBONIS (SATOB)

    R. RINFRAY05 61 88 78 51rrinfray@arbonis.com

    CHRP/BARD/MEXT


    Company

    GB AGENCEMENT

    N. LOUPIAS 06 84 33 40 81loupias@gbagencement.fr

    INTERNAL JOINERY


    Company

    COFELY AXIMA

    S. KOCIS 06 89 29 97 89steeve.kocis@cofelyaxima-gdfsuez.com

    HEAT. / VENTIL

Contracting method

Separate batches

Owner approach of sustainability

The contest was aimed at a BBC 2005 Effinergie consumption level. We have reached the Passive level for the Media Library.

Architectural description

The building, taken off the ground to mark the wet nature, is part of the landscape along an existing dike. The building then proposes a crossing hall. It is accessible from both sides, according to the two uses that it offers.

The building is a set of articulated volumes. The two programs housed inside the building generate different volumetrics, taking into account the dissimilar practical requirements. So that these differences do not produce two different buildings juxtaposed, we integrated them in a set which envelops and gives a unique character and compound: this device is the accessible roof whose regular adjustable slope comes to surround the differentiated volumes. A ribbon that wraps around the building gives rise to an architectural path and defines a fifteenth facade.

An outdoor landscaped space is proposed on the roof: "Building feet in the water, head to the sun" or how we move from wet gardens to the treatment of landscaped areas on the roof referring to the pioneer dry environment. It is the panoramic reading garden.

In the North, the media library is open to the ground floor to accommodate. On the floor, it is in mezzanine on the hall. It is lit by chimneys / sheds, which animate the volumetric vertically and participate in the definition of different places of consultation.

The double-height crossing hall is articulated by the raw earth volume of the auditorium.

In the South the Salle de Spectacles is flexible. The various mobile stands and the elevating pit allow multiple configurations.

The back of the stage is open on the garden. The landscape can then become scenery.

An outdoor amphitheater is drawn, depicting the building and management of rainwater. It offers seating in the form of gabions. It also allows the presentation of shows for an audience installed outside.

 

The specific design of the building by its orientation, the implementation of bio-sourced materials and the treatment of the efficient envelope, allows an efficient management of energy needs and to provide spaces that best meet the various uses provided for in program. The different spaces are oriented according to their specific uses. The media library to the North and East, enjoys a soft natural light conducive to concentration. The West façade set back or protected by shutters also helps prevent overheating and glare at the end of the day. The South Hall almost completely blind protects the hall from overheating summer. The open stage is lit but protected by a roof overhang.

A high-performance envelope isolates all volumetrics from the outside, minimizing thermal bridging and reducing the need for technical systems.

The choice to implement bio-sourced and local materials, such as wood brings a maximum of environmental qualities: low gray energy, carbon stock, durability, reduced maintenance, clean site, etc. but also to all sensible qualities: warmth, gentleness, etc.

The raw earth also allows a hygrometric regulation and an inertia which makes it possible to store the calories and the frigories allowing a passive regulation of the temperature of the spaces (ATEX, wall BTC, First in France).

Heating requirements are below 15KWh / m2.year. The building is therefore said to be passive.

The building is heated by a pellet boiler. The use of wood energy helps to reduce CO2 emissions.

The design of the ventilation is adapted to the two different programs and uses, in order to minimize the systems. The ventilation of the room is performed by a central dual flow to minimize lost calories. The media library and the hall are naturally ventilated by a system of chimneys / sheds which allows the night refreshment for the summer comfort but also the natural lighting and to propose a ubiquitous natural light.

Finally, the rainwater of the building and the plot are managed by a system of valleys that regulates the flow and also participates in the landscaped treatment of the surroundings of the building and the site revealing its wet nature.

If you had to do it again?

Natural ventilation devices are not understood by the safety commission preventing optimal operation of the building. Fortunately we were able to count on the involvement of its users.

Building users opinion

Very satisfied with the building.

Energy consumption

  • 103,00 kWhep/m2.an
  • 214,00 kWhep/m2.an
  • RT 2005

  • 193,00 kWhef/m2.an
  • the RT2012 was not at the time of the project applicable to halls and media libraries

Envelope performance

  • 0,33 W.m-2.K-1
  • Part media library: wood frame wall (24 cm insulator - Up = 0.21) and roofing KLH panels (13 cm insulator - Up = 0.14).
    Party room: ITE concrete wall (20 cm insulating - Up = 0.19) and vegetated concrete roof (16 cm insulating - Up = 0.15)
    Joinery wood double glazing Uw <1.5 W / m².K

  • 0,34
  • I4

  • 1,70

Real final energy consumption

    2 018

Systems

    • Low temperature floor heating
    • Wood boiler
    • No domestic hot water system
    • Water chiller
    • Floor cooling
    • Natural ventilation
    • Free-cooling
    • Double flow heat exchanger
    https://www.construction21.org/france/data/sources/users/2826/12020---pro---ventilation-et-traitement-climatique-de-la-mediatheque.docx
    • Wood boiler
  • 30,00 %
  • The innovation of this project is based largely on its assisted natural ventilation system (VNAC), which avoids a mechanical ventilation dual flow costly gray energy and energy use.

    VNAC (no ventilation consumption) and natural ventilation in summer (no air conditioning media library)

Smart Building

    The technical installations are controlled by a centralized GTB

GHG emissions

  • 3,00 KgCO2/m2/an
  • Calculation RT2005

Life Cycle Analysis

    No LCA performed on the construction phase

    To reinforce the general volumetry and to help the insertion in the place, the selected materials do their services. These are natural materials, already present locally, which therefore use local techniques and materials, carriers of identity:

    • The general structure is made of wood, with reference to the large frameworks of the farms and for the ecological qualities of this material. The wood gives its main appearance to the project: decking on the roof, unifying peripheral structure that one comes to live, vertical agricultural cladding of the village hall, pleated horizontal cladding of the media library;
    • The raw earth gives its identity to the project. The independent volumes around the village hall and the auditorium are in mud, like the bricks of raw land present in elevation of the local farms; their straw-yellow color gives its softness to the facade, whose material is always protected by modenature and the overhangs of the roof; thus the earth defines with the wood the relation of the building both to the outside and within reach, to the interior; First in France, in a public establishment, the mud brick is structural inside (ATEX 2016).
    • In the same spirit, terracotta walls (like Toulouse walls), also present on local farms, complete some volumes around the village hall and especially the ticket office;
    • Last material, concrete has a technical and environmental function: it constitutes the platform of the isolated base, on stilts, to rise from the ground and avoid the water, to protect the earth from the capillary lifts and to support the garden on the roof. The two main cores make it possible to contravene the wood frame. It is also used to provide the essential mass for the acoustic quality of the village hall and thermal quality for summer comfort; finally concrete is implemented for the safety of technical spaces.

    The selected materials are natural, local, identity carriers.

    The general structure is in wood, with reference to the large frames of the farms. It is also decking on the roof, vertical agricultural siding of the room, horizontal cladding "plisse" of the media library.

    The raw earth is the identity of the project. It is the appropriation of a local technique. Straw yellow, it brings its sweetness to the facade. The material is protected by moldings and overhangs of roofing. First in France, in an ERP, it is structural for the indoor auditorium (ATEX 2016).

    Concrete is the platform on stilts, to lift off the ground and avoid water. The two main cores make it possible to counter the frame. It is also used to provide the essential mass for the acoustic quality of the village hall and thermal quality for summer comfort.

Water management

    The EPs of the building and the plot are managed by landscaped valleys that regulate flows.

Indoor Air quality

    The woods used are labeled FSC or PEFC. If a wood treatment was necessary, the natural treatments were favored (at least CTB-P + certification of the products used).

    The floor coverings, adhesives and gaskets used are class A + and have ECI class VOC emissions according to EMICODE.

    The paints used are class A + with VOC levels below 15 g / l for the most part.

Health & Comfort

    The raw earth participates in the hygrometric regulation and the inertia allowing a passive regulation of the temperature of the spaces.

    The ventilation of the room is double flow. The media library and the hall are naturally ventilated which allows night refreshment for summer comfort. Natural lighting is omnipresent.

    STDs were carried out in design to evaluate the impact of these provisions on thermal comfort.

    non évalué

    non mesuré

    greater than 28 ° C for 100h on average with a maximum of 30 ° C (by 34 ° C outside)

    between 23 ° C and 27 ° C at noon by 31 ° C outside (measured on 18/07/2017)

Product

    Hybrid ventilation turret

    EDMONDS

    sales@edmonds.com.au

    Génie climatique, électricité / Ventilation, rafraîchissement

    Hybrid ventilation turrets can take advantage of the thermal draft to create a natural air movement in the building (between air in facades and extraction by the turret). A micro-fan, associated with a damper and an air quality sensor, can be triggered if the air velocities are insufficient. So we talk about assisted ventilation.

    After tuning, the comfort brought by the super-ventilation in summer is appreciated by the users.

Construction and exploitation costs

  • 8 300 000,00
  • 8 300 000,00
  • 140 000,00
  • 7 300 000
  • 8 300 000

Energy bill

  • 9 700,00

Land plot area

8 100,00 m2

Built-up area

2 000,00 %

Green space

3 600,00

Parking spaces

2500, half of which is grassed

Building Environmental Quality

  • Building flexibility
  • indoor air quality and health
  • biodiversity
  • works (including waste management)
  • consultation - cooperation
  • acoustics
  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • water management
  • energy efficiency
  • renewable energies
  • maintenance
  • integration in the land
  • building process
  • products and materials

The building, taken off the ground to mark the wet nature, is part of the landscape along an existing dike. The building then proposes a crossing hall. It is accessible from both sides, according to the two uses that it offers.
The building is a set of articulated volumes. The two programs hosted inside the building generate different volumetrics, given the dissimilar practical requirements. So that these differences do not produce two different buildings juxtaposed, we integrated them in a set that envelops and gives a unique and composed character: this device is the accessible roof whose accessible regular slope surrounds the differentiated volumes. A ribbon that wraps around the building gives rise to an architectural path and defines a fifth facade.
An outdoor landscaped space is proposed on the roof: "A building with your feet in the water, your head in the sun" or how you go from gardens in a humid environment to the treatment of landscaped areas on the roof referring to the pioneer dry environment. It is the panoramic reading garden.
In the North, the media library is open to the ground floor to accommodate. On the floor, it is in mezzanine on the hall. It is lit by chimneys / sheds, which animate the volumetric vertically and participate in the definition of different places of consultation.
The double-height crossing hall is articulated by the raw earth volume of the auditorium.
In the South the Salle de Spectacles is flexible. The various mobile stands and the elevating pit allow multiple configurations.
The back of the stage is open on the garden. The landscape can then become scenery.
An outdoor amphitheater is drawn, depicting the building and management of rainwater. It offers seating in the form of gabions. It also allows the presentation of shows for an audience installed outside.

The specific design of the building by its orientation, the implementation of bio-sourced materials and the treatment of the efficient envelope, allows an efficient management of energy needs and to propose spaces answering the best, to the different uses envisaged in program. The different spaces are oriented according to their specific uses. The media library to the North and East, enjoys a soft natural light conducive to concentration. The West façade set back or protected by shutters also helps prevent overheating and glare at the end of the day. The South Hall almost totally blind protects the hall from overheating
summer. The open stage is lit but protected by a roof overhang.

A powerful envelope isolates all volumetrics from the outside to minimize the bridges
and reduce the use of technical systems.
The choice to use bio-sourced and local materials, such as wood brings a maximum of qualities
environmental: low gray energy, carbon stock, sustainability, reduced maintenance, clean yard, etc. but
also to all sensible qualities: heat, softness, etc.
The raw earth also allows a hygrometric regulation and an inertia which makes it possible to store the calories and the
frigories allowing a passive regulation of the temperature of the spaces (ATEX, wall BTC, First in
La France).
Heating requirements are below 15KWh / m2.year. The building is therefore said to be passive.
The building is heated by a pellet boiler. The use of wood energy helps to
reduce CO2 emissions.
The design of the ventilation is adapted to the two different programs and uses, in order to minimize the systems. The ventilation of the room is performed by a central dual flow to minimize lost calories. The media library and the hall are naturally ventilated by a system of chimneys / sheds which allows the night refreshment for the summer comfort but also the natural lighting and to propose a ubiquitous natural light.
Finally, the rainwater of the building and the plot are managed by a system of valleys that regulates the flow and also participates in the landscaped treatment of the surroundings of the building and the site revealing its wet nature.

Contest categories

Prix tertiaire & industriel

Prix tertiaire & industriel

Trophées Bâtiments Résilients 2020


Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Trophées Bâtiments Résilients 2020