60 st Albert condominium

  • Building Type : Collective housing < 50m
  • Construction Year : 1889
  • Delivery year : 2018
  • Address 1 - street : 75013 PARIS, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 1 462 m2
  • Construction/refurbishment cost : 434 575 €
  • Cost/m2 : 297.25 €/m2
  • Primary energy need :
    226 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT existant )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

In 2008, given the condition of its facades, the condominium of 60 rue Albert was approaching a time when a renovation was necessary. In addition, apart from its damaged facades, the building reacted badly to the summer (the apartments quickly became very hot) and cold (condensation dripped on the interior walls of some apartments), and the prices of energy were increasing steadily and strongly.

The union council, already aware of the issue of global warming and the interest of improving energy buildings, discovered, on the occasion of the "Parisian Days of Energy and Climate", the existence of the program " Condominium Objectif Climat "which had just been set up. He then proposed to the GA of the condominium not to embark on a simple remodeling, but to take advantage of this program to perform an energy audit beforehand.  

This event marked the beginning of the project:   

-in 2009, the launch of the energy audit was adopted (unanimously)   

-in 2010, the results were presented   

-in 2011, the condominium voted (unanimously) an envelope to appoint a master builder responsible for preparing a file for energy renovation 

-in 2012, a social study of the building was carried out (to launch adapted assistance files) and agreements were signed with the adjoining condominiums (to have their agreement to isolate the party walls)  

-in 2013, the works were voted (unanimously).   

-in 2014, work starts   

-in 2015, the works are received - with reservations (bearing fortunately on secondary aspects) which, alas, the treatment will spread over 3 years.


The works carried out consisted of:  

-isolate the entire building envelope (walls, attics, cellar ceilings, carpentry),  

-create a VMC,  

-switch to common economic lighting (LED),   

-improve the only heating system that is a common part (the guardian's lodge), as an example and source of inspiration for the other flats (with a view to a possible 2nd phase, consisting of the improvement of heating systems).

At the end of this 1st phase of work, the condominium divided by more than 2 its energy consumption, from 491 kWhep / m2.year is the label "G" to 226 kWhep / m2 / year or the label "D" ".

See more details about this project

 https://paris.coachcopro.com/media/download/5196
 https://paris.coachcopro.com/fiche-de-site/e3fbb9b8-6bbf-4d00-9e80-2448799192d7

Data reliability

Self-declared

Contractor

    Conseil Syndical de la copropriété 60 rue Albert 75013 Paris

    Eric Burgstahler, président du Conseil syndical, xeb (a) free.fr, 06 17 52 84 89

Construction Manager

    Paziaud (groupe Nepsen), 20 rue Félix Faure 94300 Vincennes

    Bruno Camelot, bruno.camelot (a) paziaud.fr, 06 17 61 53 61, 01 49 80 10 83

Stakeholders

    Thermal consultancy agency

    ENERA Conseil

    Olivier Perchet, olivier.perchet (a) enera-conseil.com, 06 63 42 67 04

    Energy audit


    Company

    SRC Bâtiment Dumez

    General building company

Owner approach of sustainability

One of the motivations was to contribute to the fight against global warming by reducing the energy consumption of the building, and by improving the comfort of the occupants.For this, relying on a complete energy diagnosis, the condominium launched wholesale work aimed primarily at isolating the building envelope:

-insulation of the facades from the outside (rockwool R = 3.7)    

-attic insulation lost (cellulose wadding R = 7) 

-insulation of cellar ceilings (projected wool R = 3)     

-replacement of joinery of all the voluntary co-owners (Uw w 1,3 / Sw> 0,3)

These insulation works were completed by the installation of a VMC simple self-adjusting flow. In addition, the lighting of the common areas have been replaced by LED lighting. The heating and hot water of the building being individual, they could not be treated (the opportunity to move to a collective system was nevertheless studied, but proved too complex and too expensive - at least for a first phase). Nevertheless, in order to serve as an example and to encourage the co-owners to switch to efficient individual systems, the housing equipment belonging to the co-ownership (the lodge of the guardian) has been reviewed: the convectors and the electric ball have been replaced by a system based on a gas condensing boiler.

Architectural description

The building of the condominium, dating from the late 19th century, consists of 2 buildings embracing an inner courtyard, and giving the back on a garden. It is built of terracotta bricks. The 2 buildings rise on 6 levels: a basement composed of cellars, a ground floor, and 5 floors. In each building, each floor has 4 studio or 2-room apartments, ranging in size from 26 to 37 m², and former common floor-level WCs. The main façades with carpentry are oriented West-South-West (street, courtyard) and East-North-East (rear facade, courtyard). Two unhooked and the connection between the two buildings has a North-North-West orientation. The architectural modifications (improvements) made during the energy improvement works were defined by exchanging with the Architects of Buildings of France, because the project is located in a perimeter of protection of the historical monuments. They consisted of:

-The re-creation of ribbons on the street facade, and the maintenance of the moldings

-The harmonization of joinery by adopting a unique model - with, on the street facade, the choice of wood joinery incorporating small decorative wood, and the installation of decorative profiles to recreate the projecting window sills

-The color of the street and interior façades in beige sediment, and the brick-back facade (so as to harmonize with neighboring buildings)

-Moving the guardrails of the street facade due to the addition of thickness of ITE

-Masking downspouts and downspouts

-The alignment of the upper limits of the storefronts of the two shops overlooking the street

 

If you had to do it again?

We would do it again without hesitation. Nevertheless, we would try to better choose the company in charge of the works. Indeed, these lasted much longer than expected: 325 days late, to which must be added the lifting of the reserves (which fortunately only concerned minor points) which has spread over more than 3 years. We would try to be more convincing with the few co-owners with modest resources who did not dare ask for the replacement of their windows because they did not believe that the help would cover their costs (which proved to be the case for those who believed in these helps).

Building users opinion

The occupants are satisfied with the works, which have improved their living conditions, reduced their costs, and added value to their property, all at a favorable cost thanks to the aid that the project benefited from (the cost was almost nil for co-owners with very modest incomes (according to the Anah criteria), and of the same order of magnitude as a simple remodeling for others).

Energy consumption

  • 226,00 kWhep/m2.an
  • 204,00 kWhep/m2.an
  • RT existant

    Forecast final energy consumption (kWh):

    - Heating: 56,472 (- 66% vs situation before works)
    - ECS: 53,324 (- 16% vs situation before works)
    - Ventilation: 6101 (non-existent before works)
    - Auxiliary generation: 33 (- 72% vs situation before works)
    - Distribution auxiliary: 240 (- 46% vs situation before works)
    - Lighting: 4157 (- 0.96% vs situation before works)

  • 491,00 kWhep/m2.an

Envelope performance

  • 0,63 W.m-2.K-1
  • U-bat before works: 1,61 m².K / W

    ITE rockwool walls: R = 3.7m².K / W
    Cellar insulation: R = 3 m².K / W
    Attic insulation: R = 7 m².K / W
    Wooden windows on street and PVC on courtyard with Uw = 1.3W / m².K

Systems

    • Condensing gas boiler
    • Individual electric boiler
    • Individual gas boiler
    • Electric radiator
    • Electric heater
    • Condensing gas boiler
    • Individual electric boiler
    • Individual gas boiler
    • No cooling system
    • compensated Air Handling Unit
    • No renewable energy systems

GHG emissions

  • 18,55 KgCO2/m2/an

Product

    STO mineral board 036 Type I Ecorock

    Rockwool

    www.sto.fr

    Second œuvre / Cloisons, isolation

    Insulation panels, thickness 14 cm, R = 3.85

    This rather classic product (mineral wool) was favored by the master builder, who feared a refusal by the town hall of a biosourced insulation type wood wool pattern "wood = fire risk" ...


    Cellulose wadding

    Soprema Univercell

    https://www.soprema.fr/fr/contact

    Second œuvre / Cloisons, isolation

    R=7

    This product was ideal because the attics in which it was installed had irregular surfaces.


    Isotherm Eurisol

    Isotherm

    info (a) eurisol.net

    Second œuvre / Cloisons, isolation

    R=3

    The criterion that prevailed in the choice of this product was its insulating efficiency for a reduced thickness, which was necessary in view of the low ceiling height of the cellars in which it was projected.

Construction and exploitation costs

  • 15 241
  • 434 575
  • 206 544

Urban environment

The building is located on a one-way street in the 13th arrondissement of Paris.

Land plot area

576,00 m2

Parking spaces

No parking (except bicycle storage)

Building Environmental Quality

  • indoor air quality and health
  • consultation - cooperation
  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • energy efficiency

The thermal renovation carried out was ambitious and complete (floor - walls - roof - windows, VMC, lighting, and heating "witness / model" of the lodge of the guardian), especially as nearly a third of the co-owners have modest or very modest resources (according to Anah criteria). It was unanimously adopted.

Apart from improving the thermal characteristics of the building and thus reducing heating consumption during the cold period, the work has improved summer comfort, and eliminated the moisture problems that existed (condensation), while improving the aesthetics of the building.

At the end of the 1st phase of work the condominium divided by more than 2 its energy consumption, from 491 kWhep / m2.year is the label "G" to 226 kWhep / m2.year is the label "D" .

Contest categories

Santé & Confort

Santé & Confort

Prix du public

Prix du public

Prix des Etudiants

Prix des Etudiants

Green Solutions Awards 2019 - Bâtiments France


Author of the page

  • Eric Burgstahler

    Président du Conseil Syndical de la copropriété

    Follow

  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2019 - Bâtiments France