MECO – Mouvement Écologique Centre

  • Tipo de proyecto : Nueva construcción
  • Tipo de edificio : Edificio de oficinas de altura <28m
  • Año de la construcción : 2011
  • Años de entrega : 2014
  • Zona climática : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.
  • Superficie útil : 1 070 m2
  • Coste de la construcción : 5 251 245 €
  • Número de unidades funcionales : 31 Puestos de trabajo
  • Coste/m2 : 4 908 €/m2
  • Coste/Puestos de trabajo : 169 395 €/Puestos de trabajo


Moderado por : Violaine Giaux

Estudios de caso similares

Nueva sede Naturgas, Bilbao

UNA CAJA DENTRO DE UNA CAJA El proyecto se integra en un edificio catalogado y protegido por el Plan Urbanístico, resaltando el valor de sus fachadas racionalistas como elementos representativos de la memoria histórica de la ciudad (...)

ESPAIZERO

El proyecto EspaiZero nace de la voluntad de crear una sede energéticamente autosuficiente para las oficinas de WATTIA INNOVA,S.L. Con él se pretende demostrar que con la aplicación de una serie de medidas de ahorro energético, fuente (...)

IDOM-ACXT Sede de Madrid

Descripción: La nueva sede de IDOM-ACXT en Madrid, es un edificio de oficinas de unos 10.000 m2 sobre rasante y unos 7.000 m2 bajo rasante. Ha sido diseñado íntegramente por IDOM-ACXT siguiendo las habituales señas de identidad de (...)


  • Publicado 07 julio 15
    por Nicolas Clarys|Luxembourg
    Visto 8273 veces


  • Concurso

    Green Building Solutions Awards 2015

    Matériaux bio-sourcés et recyclés
    Smart Buildings
    Bâtiment zéro énergie
    Santé et confort


    ​With regard to comfort and health, it can be said that from the very outset when the building was being designed both were taken into consideration. The commitment to design an exemplary building, use high-performing, mostly natural and eco-friendly materials and install systems to regulate the building (automatic ventilation and sun protection systems, etc.), but first and foremost the commitment to design ergonomic, high-quality architecture provide proof that this project has given great consideration to the well-being of the people using the building.

    As for spatial quality, particular attention has been paid to the direction in which the rooms face, the views and the amount of natural light in the rooms. Indeed, given that the building is sited at the bottom of a valley with buildings adjacent to it, the light and outlooks available tended to be somewhat limited.

    So a first step towards managing the natural light more efficiently and the energy it could contribute was to ensure that the functions in the building were arranged so as to provide the most favourable orientations and openings. The size of the openings is proportionate to the light needed for the functions and fits with the light and outside views available. Day light is visible everywhere without any areas being felt to be dark, whether people move around or stay put for an extended period. The openings are positioned so as to best frame the outdoor views which they allow to freely flow into the building.

    The commitment to comply with passive-building criteria meant that particular attention was paid to ways of managing air quality and temperature inside the building, in particular through the building’s inertia, the windows and the ventilation, night cooling and sun protection systems. These systems run automatically so that the occupants do not have to get involved with the building’s technical functioning. Their working environment is healthy and comfortable all year round.


    Sistema/s de certificación


    Localización

    6, rue Vauban , L-2663 Luxembourg- Pfaffenthal Luxembourg

    CARACTERÍSTICAS TECNICAS