REEFLEX

  • Tipo de proyecto : Nueva construcción
  • Tipo de edificio : Residencia de estudiantes
  • Año de la construcción : 2014
  • Años de entrega : 2015
  • Zona climática : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.
  • Superficie útil : 14 500 m2
  • Coste de la construcción : 21 400 000 €
  • Número de unidades funcionales : 539 Viviendas
  • Coste/m2 : 1 476 €/m2
  • Coste/Viviendas : 39 703 €/Viviendas


Moderado por : Energie Carbone

Estudios de caso similares

Residencia en el Campus Universitari de Manresa

Se trata de un edificio construido mediante módulosintegrales de gran formato. La actuación consiste en la creación de 67 viviendasdotacionales de protección oficial para la comunidad universitaria. El edificio,que está situado justo (...)

Residencia Universitaria en el Campus Montilivi de Girona

Se trata de una residencia de estudiantesconstituida por 70 viviendas modulares fabricadas con el sistema eMii(Edificación Modular Industrial Integral) de Compacthabit. Los módulos sefabricaron en 14 semanas y se consiguió apilarlos (...)

Viviendas universitarias en el campus ETSAV de Sant Cugat del Vallès

Actuación de 57 viviendas dotacionales de protección oficial para la comunidad universitaria de la Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV). El edificio, situado en la misma manzana que la escuela de arquitectura, (...)


  • Publicado 21 mayo 15
    por Rodolphe Deborre|France
    Visto 15451 veces


  • Concurso

    Green Building Solutions Awards 2015

    Matériaux bio-sourcés et recyclés
    Bâtiment zéro énergie
    Santé et confort


    The REEFLEX residence : a living place designed to educate its inoccupants :

    • Architectural choices (distinct façades) were made from bio-climatic principles
    • Monitoring equipments give the possibility of an environmentally-friendly behaviour.

    Environnemental orientations

    • East/West orientation of the façades facilitates sunlight inputs
    • Compacity and 11cm-thick wall insulation allow a 20% greater performance than the RT2012 levels (French Thermal regulation) matching the Effinergie+ label.
    • Large window bays boost the Daylight factor and permit the inoccupant to live without articificial lighting 50% of the time.
    • Light input is controlled by roller shutters.
    • Choice of low environmental impact materials (wooden façade, non-polluting materials, matériaux non-polluants, PVC floorings)

    Life inside the residence

    • Circulations with natural light offer an atmosphere of great quality.
    • Effective acoustic work in the common areas and in the housings in accordance with themtics AI and AE of the "Habitat & Environnement" referential.
    • The building is fully accessible to people with disabilities and reduced mobility, according to the Accessibility thematic of the"Habitat & Environnement" referential.
    • Outisde areas offer humid zones contributing to summer comfort.

    Controlled global consumptions

    • Consumptions reduced by 10% compared to RT2012 (60% vs the RT2005) or 10,000€/year (50,000€/year for RT2005).
    • The processes implemanted to control the power consumptions (switches with badges) generate 5,000€/year savings.

    Sistema/s de certificación


    Localización

    , 59650 Villeneuve d'Ascq France

    CARACTERÍSTICAS TECNICAS