Theater Elisabethain du Château de Hardelot

  • Building Type : Concert or conference hall, theater
  • Construction Year : 2015
  • Delivery year : 2016
  • Address 1 - street : 62360 CONDETTE, France
  • Climate zone : [Cfc] Marine Cool Winter & summer- Mild with no dry season.

  • Net Floor Area : 1 250 m2
  • Construction/refurbishment cost : 3 780 000 €
  • Cost/m2 : 3024 €/m2
  • Primary energy need :
    56.1 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

The Elisabethan theater of Hardelot castle in the heart of the nature reserve of the swamp of Condette. This unique place is part of the project of the Cultural Center of Entente Cordiale, where the Department of Pas-de-Calais brings history and Franco-British relations to life. In the continuity of the vagabond tower and the ephemeral theater, this perennial structure will offer the viewer an exceptional close relationship with the stage.

Data reliability

Assessor

Stakeholders

    Contractor

    Departement du Pas de Calais

    Departement du Pas de Calais 62018 Arras Cedex


    Designer

    Studio Andrew Todd

    Project manager


    Other consultancy agency

    LM Ingénieur

    Laurent Mouly - 13, rue Chapon - 75003 Paris - Tél : 01 40 29 96 92

    BET Structure - Thermal - Envelope - Natural ventilation


    Structures calculist

    Charcoalblue

    Acoustic Technical Studies


    Others

    Laboratoire Aérodynamique Eiffel

    67 rue Boileau - 75016 Paris

    Aeraulic studies

Contracting method

Separate batches

Owner approach of sustainability

The environmental, economic and social criteria used are: - an economy of resources (rational management of energy, water), - comfort for users and staff. The Department of the Pas de Calais insists on a good energy quality of the building according to two points of view: - PASSIVE (bioclimatism, summer comfort, compactness, thermal inertia, insulation of the envelope, treatment of thermal bridges, - ACTIVE, from the point of view of the performance of the systems implemented (double-flow ventilation with Calorific recovery, adapted regulation, efficient boilers, easy to use GTB ...). Limiting summer overheating by streamlining the use of air conditioning is a challenge on this project. The operation meets the requirements of the RT2012.

Architectural description

The building is built in an alluvial plain near the coast. It is thus exposed to the wind, to its very random nature, sometimes even capricious. Instead of being an enemy, the wind becomes the best ally of natural ventilation. The air enters from the bottom of the theater into a zone of masoned plenums running under the stage and the control room. They make it possible to preheat the new air in winter by a set of heating batteries and to temper it during the warm periods thanks to the inertia brought by the masonry. They also provide the high level of acoustic insulation required. Natural extraction is carried out at extraction chimneys, which form a roof crown. The inlet and outlet surfaces of the device which determine the internal air exchange rate of the theater are modulated by a series of registers controlled by a regulating member which has been developed specifically for the project. The Élisabethain theater is thus the first building in France on which the effects of the wind are apprehended. The spaces of the theater develop within a set of concentric cylinders of 4 distinct rays. These hulls are made of cross-laminated panels (CLT) of spruce spruce. They are associated with flat CLT panels arranged in radius or around the stage. These vertical walls are deployed around a series of laminated oak poles that surround the auditorium. The latter support the glued laminated spruce framework subtended by steel cables. The panels and framing support the roof, floors and stairs, all made of CLT panels. The combination of curved and radiant vertical panels with the floors is a highly rigid hull.

Energy consumption

  • 56,10 kWhep/m2.an
  • 132,00 kWhep/m2.an
  • RT 2012

  • 46,30 kWhef/m2.an
  • Heating: 30.1
    DHW: 8.0
    Auxiliary: 7.5
    Lighting: 8.5(KWhep / m2.an)

Envelope performance

  • 0,34 W.m-2.K-1
  • Prefabricated enclosure made of solid wood panelsInsulation wood wool and exterior wood cladding.

  • 0,70
  • I4

  • 1,56

Systems

    • Condensing gas boiler
    • Condensing gas boiler
    • Others
    • Natural ventilation
    • Heat pump

    Performance envelope, internal inertia and all-natural ventilation.

Smart Building

    Controller for interior comfort with natural ventilation

GHG emissions

  • 12,00 KgCO2/m2/an
  • RT 2012

  • 100,00 an(s)

Life Cycle Analysis

    Wood panels Wood wool insulation Exterior wood cladding

Health & Comfort

    T. max Eté : 28°C ; T.min Hiver : 19°C

Product

    LENO curved panel

    Finnforest / Metsä Wood

    construction.france@metsagroup.com

    Rohbau / Struktur, Mauerwerk, Fassade

    LENO structural panels are large panels made of solid wood planks, stacked in 90 ° crossed layers and glued together over their entire surface. LENO structural panels are in the process of making floors, load-bearing or bracing walls, and roofing supports. They can be experimented in their own building or used for several of the targeted functions, in association with other structural elements.
    The LENO structural panels are works for the realization of the structures referred to above in buildings for residential use, Establishments Receiving Public, Office or Industrial Buildings, in classes of service 1 and 2 at Meaning of EUROCODE 5 and in classes of use 1 and 2 as defined in NF EN 335.

Construction and exploitation costs

  • 500 000
  • 3 200 000

Urban environment

The site of the Château d'Hardelot is organized around a central inner courtyard and consists of: - a main building called Le Château, built between towers 5 and 6, comprising Basement, Ground Floor, R + 1 and R + 2, - a secondary building called La Chapelle, built between towers 2 and 3, with a ground floor and an accessible terrace, - an enclosure wall punctuated by 7 towers, - a guard house, located at the entrance of the site, recently restructured and extended.

Land plot area

7 084,00 m2

Built-up area

17,60 %

Parking spaces

The site is fed from the Rue de la Source by the allée des Marronniers, recently rehabilitated and offering a parking lot along its length. It leads to the inner courtyard through the east entrance.
Note that the Château's site is adjacent to a number of car parks fed from Rue de la Source and from Charlemagne Avenue. These car parks are linked to the allée des Marronniers.
The total parking capacity offered on-site and in adjacency is approximately 160 spaces.
Also note, the South entrance, positioned between the Chapel and the Castle, allows to reach Lake of Mirrors and the peripheral walkway.

Building Environmental Quality

  • indoor air quality and health
  • works (including waste management)
  • consultation - cooperation
  • acoustics
  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • energy efficiency
  • renewable energies
  • maintenance
  • building end of life management
  • building process
  • products and materials

Contest categories

Bas Carbone

Bas Carbone

Coup de Cœur des Internautes

Coup de Cœur des Internautes

Green Solutions Awards 2017 - Bâtiments


Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2017 - Bâtiments