The 32 Paul Duez street in Lille

Extension + refurbishment

  • Building Type : Office building < 28m
  • Construction Year : 2014
  • Delivery year : 2015
  • Address 1 - street : 59100 LILLE, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 4 600 m2
  • Construction/refurbishment cost : 6 500 000 €
  • Cost/m2 : 1413.04 €/m2

Proposed by :

Certifications :

  • Primary energy need :
    88 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

The 32 is a 3000 m² building, in the Paul Duez street in Lille. It was heavily renovated into a very eficient office from an energy point of view and an ecological perspective. In addition, the program has evolved from a former strictly commercial building on a joint project with offices and 15 apartments.

Data reliability

3rd part certified

Stakeholders

    Contractor

    Nacarat

    Manuel Laplace

    Project developer


    Designer

    DeAlzua+

    Jerôme De Alzua


    Other consultancy agency

    Diagobat

    Bertrand André

    BREEAM eco certification council

Contracting method

Off-plan

Owner approach of sustainability

Priced based on the ISO 26000 standard, the Nacarat commitment to sustainable development is based on a structured eco-design tool, developed by the company on the basis of international work on sustainable city (LEED, BREEAM, HQE, Living Building Challenge, positive Economy). To progress and be successful in this field, Nacarat partners with experts in areas such as biodiversity, energy efficiency, renewable energy, education ...

These initiatives are developing many concrete solutions, on 15 specific topics, allowing especially favor urban intermingling, create links and add a dose of enthusiasm to the concept of living together.

Architectural description

The facade of the building of the old post office is cleaned to reveal the original stone. The roof is adorned with an extra level. A crowning glass which wants quiet day, reflecting the color of the sky, illuminated at night to catch the eye and be part of the dynamism of the Euralille district. The new office building follows the simple and classic aesthetics of the street front building. Their joint service is carried out by the rue Paul Duez.

The housing construction is constituted of a series of layers stacked one on the other in an offset manner. Facades, dressed in a gray-brown siding, assume the monolithic appearance of the building. Access to housing is made from Moulins street Garence after crossing a garden leading to the entrance hall. The proposed typologies are oriented southwest and east. They range from T1 to T4, promoting social mix.

If you had to do it again?

Energy rehabilitation and intensity of the city at the heart of the project and in the heart of Nacarat strategy. So yes, 100 times yes. As we probably pousserions the circular economy more dimension.

Energy consumption

  • 88,00 kWhep/m2.an
  • 99,00 kWhep/m2.an
  • RT 2012

  • 88,00 kWhef/m2.an
  • - Heating: 39.3
    - Air conditioning: 12.4
    - DHW: 2.3
    - Lighting: 17.4
    - Ventilation Auxiliary: 16.6

  • 300,00 kWhep/m2.an

Envelope performance

  • 0,78 W.m-2.K-1
  • Existing facade conservation, inside insulation

    I4

  • 2,20

Systems

    • Heat pump
    • Individual electric boiler
    • Fan coil
    • Double flow heat exchanger
    • No renewable energy systems

    Double Flux recovery; high inertia vintage walls

GHG emissions

  • 3,00 KgCO2/m2/an
  • Thermic Regulation calculation

    Rehabilitation

Product

    Danvent DV, Danvent TIME

    Systemair

    Resp commercial

    HLK / Belüftung, Kühlung

    tertiary double flow ventilation

Construction and exploitation costs

  • 430 000
  • 6 500 000

Urban environment

Lille downtown, located 500m of the Highspeed Railway Station Lille Flandres

Land plot area

1 500,00 m2

Built-up area

80,00 %

Green space

20,00

Parking spaces

Underground - 3
Public Bicycle close

Building Environmental Quality

  • Building flexibility
  • biodiversity
  • works (including waste management)
  • acoustics
  • waste management (related to activity)
  • water management
  • energy efficiency
​The project is located on a parcel adjacent to both Paul Duez and Moulin de Garance streets. The challenge is in the creation of a joint program of 15 multi-family housing, new offices and a rehabilitation including energy offices: one of the first BREEAM certification Lille.
Creation of three adjacent buildings: the rehabilitated former post offices of Paul Duez street, the new office building adjacent to the renovated part and a housing building overlooking Moulin de Garance Street. On the courtside, part of the bulding was demolished to create a series of British style courts in the heart of the block, which illuminates the lower ground floor of the existing building and underground parking.

Contest categories

Bas Carbone

Bas Carbone

Coup de Cœur des Internautes

Coup de Cœur des Internautes

Green Solutions Awards 2017 - Bâtiments


Author of the page

  • Rodolphe Deborre

    Directeur Innovation et Développement Durable


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2017 - Bâtiments