"Notre Logis" Headquarters

  • Building Type : Office building < 28m
  • Construction Year : 2014
  • Delivery year : 2014
  • Address 1 - street : Rue de la Lys 59250 HALLUIN, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 2 444 m2
  • Construction/refurbishment cost : 4 101 000 €
  • Cost/m2 : 1677.99 €/m2

Certifications :

  • Primary energy need :
    33 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

Located at the entrance of a 100 hectare large eco-neighborhood which Our Logis developed, the new head office aims to embody the mission of this social housing company, which develops a societal vision of its business, contributing to the dynamics of a brownfield site reconversion.

The project installs the head offices along the old railway line, in a pair of two-storeys and three-storeys buildings linked by a cold greenhouse, a bio-climatic answer for the reception area of ​​tenants and buyers, and a place of sharing and conviviality for staff. This orientation allows to connect the street where public access with the heart of the block are, as a link with future housings.
The project maintains the existing house as a trace of the industrial past, by converting it into the house of the eco-district anchored in public space. It implements a semi-entrenched base thus optimizing surface parking, freeing 20% ​​of the land for nobler purposes. The project integrates the building in the green belt of the city through an ambitious landscaping project, unifying the square and mobility hub along the street, and coupling the storm water management to the plot, biodiversity, ground-level parking lots, service accesses and the benefits of south orientation.
Wooden vetures, illustration of the construction method, dialogue with the raw material of the preserved brick walls.

See more details about this project

 http://www.tekhne-architectes.com/projet_archi/nouveau-siege-social-de-notre-logis/

Data reliability

3rd part certified

Stakeholders

    Designer

    TEKHNÊ architecte

    Christian CHARIGNON, 04 78 75 66 66, tekhne@tekhne-architectes.com


    Contractor

    NOTRE LOGIS

    Donatine CIEKAWY, 03 20 68 41 42, dciekawy@notre-logis.fr


    Thermal consultancy agency

    ITF

    Bruno GEORGES, 04 79 75 00 29, bruno.georges@itf.biz


    Structures calculist

    DPI

    Didier PIERRON, 04 78 53 00 84, d.pierron@dpistructure.fr


    Structures calculist

    ARBORESCENSE

    Laurent CLERE, 04 79 07 96 54, bet.arborescence@orange.fr


    Designer

    BP architecte

    Bruno POPIEL, 03 20 50 67 03, brunopopieul@gmail.com

    associate architect, site supervision


    Structures calculist

    PEUTZ

    Sylvain GUITTON, 04 78 39 79 32, s.guitton@peutz.fr


    Others

    ATELIER LD PAYSAGISTE

    Didier LARUE, 04 78 39 09 66, contact@atelierld.com


    Certification company

    maison passive france


    Certification company

    CERTIVEA - ARTELIA GROUP

    Bettina GADEYNE, 06 73 88 98 42, bettina.gadeyne@arteliagroup.com

Contracting method

Separate batches

Owner approach of sustainability

Here is the word of the General Director of Notre Logis: "8 years ago, in 2006, when I arrived at Our Logis, the company's new headquarters were already a long discussed topic with a significant history... Should we extend the offices by requisitioning some additional housings? Should we work on an other site? And if the latter, where? We have come a long way and obtained the agreement of the board because of our shared ambition for our company. To turn the company into an exemplary social landlord in the Lille Métropole area, to look to the future, to acquire 5,000 housings and ensure that our customers are well taken care of.

From an idea, we made a project. It was born from three ambitions:
- Client reception as priority number 1
- Provide the employees with a neat but not ostentatious workspace, friendly yet serious, happy and peaceful
- A showcase of our expertise without glitter, with the seriousness that characterizes us in our expertise to demonstrate our commitment to sustainable development in the broadest meaning, respectful of men and the planet.

After dealing with the competition, the selection, the companies and the construction stage, we moved into a building that strongly matches with our wishes.

We set up a managerial project: association of employees, regular visits, upstream work on many topics (technology, information, operation)".

Our Logis is committed to building energy efficient and quality housings. Here it was to build their headquarters.

Architectural description

In response to the program established by the contractor, we identified two challenges:
- to provide a simple and quality architecture to embody the project and the company's image, "a social enterprise for social housing"
- to design architecture scaled with the city to contribute to the dynamics of BODEZ site reconversion and the future eco-district.

We translated that into a building following four objectives:
1. Initiate the structuring of industrial wasteland, future eco-neighborhood of 100 ha, North South axis that is found in the installation of the buildings along the old route railway, with a central street, and with the shared lane beside existing homes;
2. Install the new headquarters in the city with a hollowing readability with its square on the street of the Lys and the relationship to the existing house preserved-as traces of the past and as an urban landmark with its advanced position;
3. bioclimatic design a spatial organization that can offer throughout the year a very good quality of comfort to employees and visitors, all in a sober worries: renewable resources, energy, water, maintenance ...;
4. provide a great landscape quality outdoor spaces by setting up a green frame and a blue frame to give room to the nature in the heart of the project: garden to the south in the continuity of the greenhouse, EP retention system but also by bringing the plant in the heart of the project in the cold greenhouse as a filter for the offices of the DRC over the reception area.

​​We wanted to produce an architecture that is:
simple, legible and functional ;
encourages exchanges through the multiple views and transparencies... between desks and with the outside.
integrates environmental quality in the architecture, from the ground plan, into the implantation, the general morphology of the project, into the performance of the envelope, with a simple objective: to maximise passive capacities of the building (envelope and shape) and to minimise active systems to tend towards "low tech".

The main environmental strong points are:
the cold greenhouse and "low thickness" building concepts: the buffer area of the colhouse creates a balance between temperature and daylight. Ths system is adapted to the local climate (not too hot) and with a summer comfort system in the greenhouse (openings and solar protection);
timber construction: as a bio-based material, timber retains CO2 and allows a balanced insulation of the walls, which is the optimal constructive principle to reach passive performances ;
active slabs: « low tech » system where we heat the mass of the structure. It emits a low temperature on the surface while the surface of emission itself is very large (floors and ceilings), providing a very enjoyable comfort.

The passive level of the building serves its architecture. Our approach integrates the constraint of passive construction as one more element to consider in the design process. The "passive construction" is not an end in itself but a constraint in the service of the quality of living and environmental quality.

Energy consumption

  • 33,00 kWhep/m2.an
  • 77,00 kWhep/m2.an
  • RT 2012

  • 43,00 kWhef/m2.an
  • Final energy consumption was calculated using PHPP calculation
    Hot water 9.69
    Heating 7.40
    Lighting 10.81
    PC 1.88
    Other 0.87
    Split 0.32
    Acs 5.57
    Auxiliary 6.67

    The contractor hasmoved into the building in early December 2014, we have no feedback on a full year, yet.

Envelope performance

  • 48,00 W.m-2.K-1
  • In France, the UBAT no longer exists, we set the value of Bbio = 48
    Paving on full earth: 120mm + 120mm polystyrene under paving polyurethane under screed - U = 0,115W / (m2K)
    Roof: 240mm polyurethane - U = 0,098W / ( m2K)
    Timber frame wall: internal lining 80mm Métisse (recycled textiles), timber frame with 200mm insulation Métisse, high-density outer wooden wool forming rain barrier 52 mm thick - U = 0,130W / (m2K)

  • 0,50
  • n50

  • 0,55

Systems

    • Heat pump
    • Others
    • Individual electric boiler
    • No cooling system
    • Double flow heat exchanger
    • No renewable energy systems

    Heating through and active slab. A pre-insulated pipe network connected to the heating network has been set up and directed to a free space to eventually change heat production mode and install a biomass boiler.

    Cold greenhouse concept largely open to the south between the two buildings to have a temperate space during cold periods.

Smart Building

    The BMS is designed to monitor all building consumptions, but also to control the technical installations. It allows: 1.récupérer the weather station information; 2.piloter ventilation, heating, recovery

    The feedback after the first winter is very positive. We made sure, with the BMS, to limit automation to a minimum for systems in interraction with users so that the users remain actors of their work environment. Eg for blinds, depending on sunshine, the BMS orders the closing of the blinds on the facade but only 3 times a day: morning, noon and late in the day to put them in the ideal position. Each desk user can intervene whenever he wishes with local control and set the store as he sees fit.

GHG emissions

  • 0,88 KgCO2/m2/an
  • French Thermal regulation calculation and carbon footprint method and ADEME guide

Life Cycle Analysis

    use of timber, wooden wool and Métise, an insulation material made from recycled textiles

Water management

  • 210,00 m3
  • 152,00 m3
  • The design of the rainwater valuation system tends toward simplicity. Rainwater descents collect half of the East Building and the West building roof areas. They will route collected rainwater to an underground concrete storage tank of 15m3. A pump system coupled to a storage tank redistribute rainwater in the building for use in toilets, local maintenance spaces and watering.

Indoor Air quality

    - Mechanical ventilation is 30m3/h per person while the regulation requires only 25m3/h
    - The air handling units start before the arrival of users to evacuate night emissions and of the morning maintenance
    - All materials with A + classification label
    - All window bays can be opened

Health & Comfort

    The building was designed with wide access to natural light. 2 building wings are narrow, allowing a good penetration of natural light.

    Winter 20°, Max t° in summer 29°, with less than 30h of temperatures above 28° . Dynamic Thermal Simulation done with TRNSYS (version 17).

    Acoustic comfort of the offices is ensured by the implementation of acoustic speakers in the ceiling

Product

    Active Slab "Activ +"

    REHAU

    contact@rehau.fr

    HLK / Heizung, Warmwasser

    Active slab

    active slab implemented in our project in a screed on the wood concrete composite floor.


    METISSE

    LE RELAIS

    metisse@lerelais.org

    Ausbau / Verbundsysteme, Isolation

    recycled textile insulation

    Product easy to implement, safe in handling, produced near the construction site

Construction and exploitation costs

  • 77 000
  • 410 100

Urban environment

The Notre Logis headquarters is the first building of a coming eco-district. It is grafted onto an existing house that connects it to the Lys street. It initiates the structuring of the new district by the orientation of two main buildings connected by a greenhouse forming the reception area. The blue frame and green frame allow implementation to start reclaiming the landscape of the place.

Land plot area

5 851,00 m2

Built-up area

1 128,00 %

Green space

1 684,00

Parking spaces

Landscaped outdoor car park of 54 parking spaces, only the roads are with asphalt, parking lots are permeable crushed. Securee bike room near the straff entrance with 15 places with plugs for electric bicycles.

Building Environmental Quality

  • indoor air quality and health
  • biodiversity
  • works (including waste management)
  • acoustics
  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • water management
  • energy efficiency
  • maintenance
  • integration in the land
  • building process
  • products and materials
​​We wanted to produce an architecture that is:
  • simple, legible and functional ;
  • encourages exchanges through the multiple views and transparencies... between desks and with the outside.
  • integrates environmental quality in the architecture, from the ground plan, into the implantation, the general morphology of the project, into the performance of the envelope, with a simple objective: to maximise passive capacities of the building (envelope and shape) and to minimise active systems to tend towards "low tech".

The main environmental strong points are:
  • the cold greenhouse and "low thickness" building concepts: the buffer area of the colhouse creates a balance between temperature and daylight. Ths system is adapted to the local climate (not too hot) and with a summer comfort system in the greenhouse (openings and solar protection);
  • timber construction: as a bio-based material, timber retains CO2 and allows a balanced insulation of the walls, which is the optimal constructive principle to reach passive performances ;
  • active slabs: « low tech » system where we heat the mass of the structure. It emits a low temperature on the surface while the surface of emission itself is very large (floors and ceilings), providing a very enjoyable comfort.

Contest categories

Bas Carbone

Bas Carbone

Coup de Cœur des Internautes

Coup de Cœur des Internautes

Green Solutions Awards 2017 - Bâtiments


Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2017 - Bâtiments