Logistics Platform DECATHLON

New Construction

  • Building Type : Logistics warehouse
  • Construction Year : 2015
  • Delivery year : 2016
  • Address 1 - street : 59 840 LOMPRET, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 34 676 m2
  • Construction/refurbishment cost : 16 000 000 €
  • Cost/m2 : 461.41 €/m2

Certifications :

  • Primary energy need :
    52 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

Logistics platform for DECATHLON of 5 cells of 6000m2 and 1000m2 of offices.

The supply regional center will supply all the area stores.

HQE certified project level: Very Good.

Highlighting aspects:

  • biodiversity monitoring the design and implementation by an ecologist + differentiated management of the operation site for 10 years minimum
  • Building materials: use of wood in the structure of the warehouse and offices: posts / walls / wooden roof. Implementation of concrete with 28% of recycled aggregates (sand blast furnaces). 1st application of a circular economy with the Carrières du Boulonnais
  • Energy: RT 2012 on the whole: office and warehouse area, with a project Cep <62.6 at baseline Vine.
  • Stormwater Management: 100% infiltration on website

See more details about this project

 http://www.construction21.org/france/articles/fr/rabot-dutilleul-et-les-carrieres-du-boulonnais-sassocient-pour-une-economie-circulaire.html

Data reliability

3rd part certified

Stakeholders

    Contractor representative

    GERIM

    julien BARCET

    General contractor


    Construction Manager

    AGENCE A

    Eric HAUGOU

    Design Work of Master


    Certification company

    CERTIVEA

    certivea@certivea.fr


    Construction company

    Rabot Dutilleul

Contracting method

General Contractor

Owner approach of sustainability

Expand production capacity by improving the quality and comfort for employees while constructing a building concerned about the impact it could have on the environment.

Architectural description

Conduct a pleasant logistics platform in view of the outside and qualitative and comfortable for internal users.
General concern about the environment with the inclusion of residents in landscape amenities (mounds to "hide" the building) and the orientation of the building with truck access north: open orientation on a farm field. Biodiversity, materials (wood): 100% + in offices in the warehouse cells

Building users opinion

Overall satisfaction of the operator on the quality of jobs and working conditions.
Pleasant logistical cells with the amount of natural light and walls painted white, this is very bright.
A mezzanine, added during the project is sensitive to overheating because apprehended end of the operation.
A natural ventilation system open dock doors, coupled with the opening of skydomes overcomes the problem

Energy consumption

  • 52,00 kWhep/m2.an
  • 141,00 kWhep/m2.an
  • RT 2012

    - Heating: 18.9
    - Cooling: 0.5
    - Hot Water: 0.7
    - Lighting: 31.4
    - Auxiliary: 1.3

Envelope performance

  • 0,25 W.m-2.K-1
  • Wooden frame in offices with 200 + 120mm insulation distributed in dubbing for the walls. 120mm Roof Roofing warehouse 130mm. 150mm double-skin wall

Systems

    • Condensing gas boiler
    • Solar Thermal
    • Reversible heat pump
    • Tape
    • Double flow heat exchanger
    • Solar Thermal

Smart Building

    Product of a local start-up: EFFIPILOT

GHG emissions

  • 50,00 an(s)
  • 1 330,00 KgCO2 /m2
  • Study ELODIE

Life Cycle Analysis

    ELODIE software

Water management

  • conventional water supply system.

Indoor Air quality

    Sealing Class C ventilation systems

Health & Comfort

    Turbofan Sealing controlled networks (class C) Knowledge of VOC emissions over 80% of products in contact with air and implemented weakly transmitter product: A +

    Dynamic Thermal Simulation realized for the Office part and logistic cells

    Acoustic measures to reception

    Acoustic studies in design and acoustic measurements at reception on: - sound reduction vis-à-vis the outside - Acoustic Attenuation between offices
    - Noise equipment
    - Noise Impact Results comply with HQE target No. 9 treated Based

Product

    Concrete made of recycled aggregates

    Carrières du Boulonnais

    Mme SCHMIDT

    Rohbau / Struktur, Mauerwerk, Fassade

    innovative concrete containing 30% slag * sand meeting concrete requested specifications for paving (C30 / 37-XF1-S4) * Substitution rate of natural aggregates = 38%

    Concrete tested and complies fully with the requirements and the desired application

Urban environment

Building next to the northern ring of Lille, in a mixed area: rural with few houses around and a garage. road environment undeveloped for alternative transport: no bike paths and bus stop at 500m

Land plot area

182 000,00 m2

Built-up area

33 000,00 %

Green space

126 000,00

Parking spaces

Parking infiltrating 252 seats 3000m2

Building Environmental Quality

  • indoor air quality and health
  • biodiversity
  • works (including waste management)
  • consultation - cooperation
  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • waste management (related to activity)
  • water management
  • energy efficiency
  • renewable energies
  • maintenance
  • integration in the land
  • products and materials
​A project "beautiful, good and innovative"First concrete project resulting from the circular economy in partnership with the Carrières du Boulonnais. 1000m2 of concrete slabs offices with cast concrete made from cement substitution (blast furnace slag).
  • Wood valuation in construction: the wood structure warehouse / office posts / frame / timber roof.
  • Biodiversity: design + construction followed by an ecologist and differentiated management of the site for 10 years minimum. Species selected by the ecologist and pond landscaping100% infiltration of rainwater in basins filled infiltration trench + infiltrating valleys on parking
  • Integration of a local Euratechnologie startups: EFFIPILOT in the management and optimization of the use of technical systems
  • Valuation of natural lighting in the cells for the comfort of employees + artificial lighting on detection and luminosity 1500L 
  • Hot water cylinder preheated with solar panels
  • The entire building: logistics offices + cells reach a Cep RT 2012

Contest categories

Coup de Cœur des Internautes

Coup de Cœur des Internautes

Green Solutions Awards 2017 - Bâtiments


Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2017 - Bâtiments