L6, The Energy and Positive Water Laboratory

  • Projekttyp : Neubau
  • Gebäudetyp : Bürogebäude < 28 m
  • Baujahr : 2018
  • Übergabejahr : 2018
  • Klimazone : [Dfb] Humid Continental Mild Summer, Wet All Year
  • Nettogrundfläche : 5 913 m2
  • Bau / Renovierungskosten : 20 000 000 €
  • Funktionelle Einheit : 120 Arbeitsplatz
  • Kosten/m² : 3 382 €/m2
  • Kosten/Arbeitsplatz : 166 667 €/Arbeitsplatz


Moderiert von : C21 France La redaction

Ähnliche Projektee

Null-Emissions-Green Building Kirstein & Sauer

Das Büro- und Geschäftshaus wurde als Null-Emissions-Gebäude realisiert. Anhand eines hochwertigen Wärmeschutzes und einer sehr effizienten Anlagentechnik, werden die Vorgaben der Energieeinsparverordnung (EnEV 2009) um 65% unterschri (...)

ICADE Premier Haus 1

Im Januar 2011 wurde dem Büroneubau ICADE Premier Haus 1 auf der BAU in München das DGNB-Zertifikat in Gold verliehen. Der Kubus bildet den ersten Baustein eines Gesamtprojekts aus drei aufeinander bezogenen Gebäuden im modernen Münch (...)

ZVE, Zentrum für Virtuelles Engineering ZVE

Das Laborgebäude „Zentrum für Virtuelles Engineering ZVE“ auf dem Stuttgarter Fraunhofer Campus dient zugleich als Forschungsplattform, Testfeld und Demonstrationszentrum. Die Integration des Gebäudes sowohl in den Bestand des Fraunho (...)


  • Erschienen 13 June 18
    von Jérémy GARCIA|France
    Viewed 4926 time(s)
  • Vorgeschlagen von :




  • Contest

    Green Solutions Awards 2018 - Bâtiments

    Energie & Climats Tempérés
    Coup de Cœur des Internautes
    Prix des Etudiants


    Global project

    - Architectural project chosen "compact" to limit soil sealing, and integrating biodiversity

    - HQE programming / design Exceptional level

    - BEPOS out of process pilot approach (Certivea & Effinergie)

    - Experimental approach E + C- (winner call for project ADEME 2018)

    - Construction in 3D BIM model

    - Consumption monitoring by GTB

    Energy / CO2

    - DHW and Heating by the Heat Network

    - Canadian well: Pre-heat or pre-cool outdoor air depending on the season

    - Recuperation of calories from CTA air extraction to pre-heat air entering the building

    - Cooling unit with HFO R1234ze fluid (very low heating capacity)

    - Energy production: 1500m2 photovoltaic panels

    - COBIAX dimpled slab structure: recycled plastic balls are placed between the reinforcements before pouring the slab for more lightness (- ~ 1/3 need concrete, therefore less CO2 emitter)

    - Lift with energy recovery

    - High performance glazing (argon blade)

    Water

    - Recovery of rainwater for sanitary purposes

    - Treatment of activity water by system of filter basins (Phytorestore)

    - Reuse of treated waters for supplementary health food (Laureate France Experimentation, exchanges with the Regional Agency for Health)

    - Parking water treated by a system of hydrocarbon pool

    - Mutualization of two hydraulic structures on the same plot to collect rainwater: creation of a silky canal planted with phragmites, and a landscaped valley of various floristic species (iris, rush, willow ...)

    biodiversity

    - Non-transparent glazing: to limit bird collisions, Refuge LPO site

    - Treatment of water by phytoremediation: presence of many plants, and a basin in water: place of reproduction of odonates

    - External fence with coarse mesh to allow the passage of micro / macro-mammals in limit of departmental green flow

    - Creation of a recirculating water basin, after the treatment of road water: second water point to allow the development of amphibians

    - Mustard planting pending the planting of a "wood edge": home of insects and birds

    - Choice of hotels with natural insects: pile of wood

    - Biophilia concept: view of landscaped areas from workstations and plants inside the building

    Territorial anchorage

    - 8000h of social insertion

    - Use Heat Network of the municipality of Chevilly-Larue

    - Participation in the financing of the fresco sustainable development on the green flow

    - Closing "open" on the outside for biodiversity

    Mobility

    - 60 new spaces including 6 electric covered by photovoltaic shadows

    - new bike parking


    Zertifizierungssystem


    Ort

    188 Rue Paul Hochart , 94550 Chevilly-Larue France

    Technische merkmale