Farm renovation

Extension + refurbishment

  • Building Type : Isolated or semi-detached house
  • Construction Year : 2016
  • Delivery year : 2016
  • Address 1 - street : 52360 NEUILLY L'éVêQUE, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 230 m2
  • Construction/refurbishment cost : 390 000 €
  • Cost/m2 : 1695.65 €/m2
  • Primary energy need :
    67 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building
The project is an overall renovation of an old farm in limestone rubble on the plateau of Langres. The project is passive criteria of the new construction and is being certified.Particular attention was paid to the survival of the old walls preserved and integration into the site which is in the center of the village next to the Church (classified monument). Taking into account the near and distant environment as well as the surrounding nature makes possible to have a comfortable and energy-saving home.The entire building is insulated by bio-sourced materials and the deconstruction materials of the most damaged walls have made it possible to serve for filtering backfilling as well as for the refurbishment of the fence walls for the neighbors.

Data reliability

3rd part certified

Stakeholders

    Thermal consultancy agency

    BE THERMAIR

    ROSA Cédric

    Thermal dimensioning of the building, dimensioning of the VMC DF, summer and winter thermal comfort, acoustics of the CMV

Contracting method

Other methods

Owner approach of sustainability

The objective of this project was to demonstrate that it was possible to make a high-performance renovation while being made from natural or bio-sourced materials. In addition, it was important to reuse the deconstruction materials and to be able to reuse the renovation materials

Architectural description

Due to its positioning in the area subject to the ABF, there were some constraints on the visible facades of the main street of the village. But there was a desire to maintain the state of mind and the volumes of neighboring buildings and typical of the village and the region

If you had to do it again?

If this were to be done again, the choice of the VMC DF would be different because we have put in a high-performance plate heat exchanger but this imposes additional installations for the good operation (preheating battery, air humidifier for the wooden frame and the occupants ).

The choice will therefore be made on a VMC DF with a rotary exchanger with adiabatic cooling.
The will of departure was to put a solar hot water production but this was refused by the ABF.

Building users opinion

The owners are extremely satisfied with the comfort and brightness of their home.
In addition, low energy consumption is very good news.

Energy consumption

  • 67,00 kWhep/m2.an
  • 74,00 kWhep/m2.an
  • RT 2012

  • 35,00 kWhef/m2.an
  • The building is passive and most of the consumption is due to the current electrical consumption, in addition to the VMC DF and the hot water tank

  • 680,00 kWhep/m2.an

Envelope performance

    The walls are in wooden frame insulated by cellulose wadding and rigid wood wool supporting natural plaster.

    The walls serving as support for the existing rubble wall do not have an ITE in rigid wood wool but a complementary insulation in clay ball between the wood frame and the rubble

  • 0,21
  • n50

  • 0,58
  • No home automation installed

Real final energy consumption

    35,00

    2 016

Systems

    • No heating system
    • Individual electric boiler
    • No cooling system
    • Double flow heat exchanger
     Systme Novus de chez PAUL ventilation
    • Other, specify

GHG emissions

  • 17,00 KgCO2/m2/an
  • Calculation by PHPP

  • 100,00 an(s)
  • No LCA calculation on the project therefore no global GHG calculations

Life Cycle Analysis

    No ACV calculation

    All the construction is in wood frame with insulation derived from the wood (cellulose wool, wood wool, ...) it is therefore an important storage of carbon

Water management

  • 45,00 m3
  • 20,00 m3
  • The construction is in use and the results of the recovery of rainwater allow to be used in the sanitary, the laundry and all the consumptions which do not have a direct impact on the direct consumption of the users

Indoor Air quality

    The construction using a maximum of natural materials, the air quality is good. The floors are made of reconstituted natural stone, the walls in placo with natural paints, the furniture is mainly made of solid wood to allow the continuity of the use of the farm

Health & Comfort

    Important work has been done on indoor air quality by appropriately dimensioning the VMC DF. Other important points have been worked as brightness by promoting maximum natural light, using maximum solar contributions. The outdoor vegetation makes possible to have natural solar masks and thus to add to the comfort of summer in order to avoid a maximum the summer overheating

    pas de calcul fait

    450 ppm en moyenne

    Tp° minimal en hiver: 20°C et maximale en été : 25°C

    Tp° minimal en hiver: 20.2°C et maximale en été : 24.7°C

    The arrangement of the parts and the design of the various walls make it possible to avoid transmission noise by contact. Moreover, the design of the CMV does not allow the transmission of noise by intercom

Product

    Traditional timber frame and framework framed by wood wool and cellulose wadding

    PASSIV HOME

    HOCQUARD JULIEN

    Rohbau / Passivsystem

    Wood frame in rigid interior bracing for double use of the panel (bracing and airtight with an external insulation in rigid wood wool in order to be able to receive cellulose wadding inside the framework.) An isolated technical area has been installed to pass the networks so as not to damage the airtightness

    The system is prefabricated in the workshop, which saves considerable time on the construction site so as to be as quickly as possible out of water

Construction and exploitation costs

  • 1 500
  • 390 000

Energy bill

  • 1 500,00

Urban environment

The construction is close to the Church of the village which is classified historical monument. It was necessary to allow the project to respect the wishes of the Architect of the Buildings of France, the wishes of the customers and the thermal and technical performances required

Land plot area

4 000,00 m2

Built-up area

4,00 %

Parking spaces

There is no parking but part of the old farm has been transformed into a garage and the carpentry of the garage was designed to allow to continue to receive the birds that nest in the barns

Building Environmental Quality

  • Building flexibility
  • indoor air quality and health
  • water management
  • energy efficiency
  • building end of life management
  • integration in the land
  • building process
  • products and materials

Contest categories

Santé & Confort

Santé & Confort

Coup de Cœur des Internautes

Coup de Cœur des Internautes

Green Solutions Awards 2017 - Bâtiments


Author of the page

  • Cédric ROSA

    Gérant


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2017 - Bâtiments