Covent Garden

New Construction

  • Building Type : Collective housing < 50m
  • Construction Year : 2016
  • Delivery year : 2017
  • Address 1 - street : 396 rue Gambetta 59000 LILLE, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 5 m2
  • Construction/refurbishment cost : 8 000 000 €
  • Cost/m2 : 1600000 €/m2

Proposed by :

  • Primary energy need :
    55 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

Covent Garden consists of several small residences in the historic center of Lille. These residences develop generous and spacious apartments, duplexes, and also houses on the roof.

See more details about this project

 https://youtu.be/OZMdjIAmLqE

Data reliability

Self-declared

Stakeholders

    Developer

    Nacarat

    Thomas Gasowsky

    sponsor


    Designer

    De Alzua +

    Vanessa Barrois


    Company

    Rabot Dutilleul Construction

    Rodrigue Lecaillet

    https://youtu.be/7fUEuzhMVBA


    Others

    LPO Nord

    Yves Barnabé

    Biodiversity Expertise


    Others

    Briquetterie du Nord

    Contact commercial

    Manufacture of bricks with specific insect nest boxes


    Others

    Piks Design

    Sylvain Taillard

    Design of the brick "bugs shelters"


    Other consultancy agency

    Vivalib

    Muriel Dunoyer

    Development of senior living accommodation for social partner LMH


    Environmental consultancy

    Lille Métropole Habitat

    Contact commercial

    Social landlord

Contracting method

Off-plan

Owner approach of sustainability

Nacarat has systematized eco-design on all its achievements since 2012. The idea is to maximize the performance of sustainable development, to service on territory, as much as possible. For Covent Garden, the idea was, once again not customary, more about the intrinsic quality of the site rather than the technical performance "engineering". Sustainable development innovations, in addition to mandatory RT2012, focused on biodiversity shelter, in partnership with the LPO Nord, with the creation of specific nest boxes and also accessibility with vivalib housing for the social donor.

Architectural description

Based on the analyzes of the program and the context, while adapting itself to the discourses of the current problems of living together, the presented project breaks down into bands, directly induced morphology of the site's history and the street. Indeed, according to the Napoleonic cadastre of 1881, a parcellary in strip was already drawn perpendicularly to the street Leon Gambetta. This typical morphology of the site is revealed by the five bands composing the site: three built bands are implanted and sequenced by two new breakthroughs created from the rue Léon Gambetta. The first is a pedestrian alley, which promotes penetration into the site, leading further into the island, to the gym at the back of the stage. The second, located between the building at the corner of Gambetta / Antin streets and the central strip, is visual: from Gambetta street, you can see the white birch garden in the heart of the site. 77 dwellings make up these bands, including 12 intermediate dwellings, 54 collective dwellings and 11 collective dwellings in the rehabilitated building at the corner of Gambetta / Antin streets. Business premises are located on the ground floor of rue Léon Gambetta, along the street. The site then becomes a link in the commercial chain. Transverse porosities are proposed in rue d'Antin and rue de la Tranquilité towards the interior of the islet. This porous character favors the appropriation of the site by the local residents. The project was also designed to reveal these bands from the rue Léon Gambetta. The proposal builds on and reinforces the character of the street and resumes the alternation of materials and colors of the latter. The use of three different brick assemblages reveal the built-up bands: elongated bricks, tight joints; 3D bricks; Brick of the building at the corner of the Rue d'Antin. To reveal these volumes, another materiality is introduced. White perforated metal panels connect the buildings. As a nod to the emblematic building of the district, the perforations take again the brick patterns that can be seen on the market halls of Wazemmes.

If you had to do it again?

This is done with the neighbor brother program: Camden Garden
http://corporate.nacarat.com/fr/corporate/presentation/actualites/detailactu/75/a-lille-dans-le-quartier-de-wazemmes-nacarat-lance-camden-garden.html

Energy consumption

  • 55,00 kWhep/m2.an
  • 72,00 kWhep/m2.an
  • RT 2012

    Heating: 19,3
    DHW: 25.9
    Auxiliaries: 5.6
    Lighting: 4.6

    Calculated on the BatB, the largest buildings of the operation and characteristic of the residence.

Envelope performance

  • 0,33 W.m-2.K-1
  • I4

  • 1,00

Systems

    • Urban network
    • Urban network
    • No cooling system
    • Humidity sensitive Air Handling Unit (Hygro B
    • No renewable energy systems

Health & Comfort

    Health = triple well-being: health, psychological and social. We believe that the project is more efficient than the average on the psy and social plans given respectively the awareness Nature in town invented for the project with the LPO and with the location such convivial.

Product

    Brick Nichoir

    Briqueteries du Nord

    Resp commercial

    Rohbau / Struktur, Mauerwerk, Fassade

    Specific insect nest box invented by the design agency Piks Design, developed for Covent Garden with De Alzua + for architectural insertion, and the Bird Protection League for biodiversity performance.

    Inevitably favorable since done in consultation with ecologist(LPO), architect and promoter

Construction and exploitation costs

  • 900 000
  • 9 150 000

Urban environment

City center of Lille

Land plot area

4 500,00 m2

Built-up area

70,00 %

Green space

1 000,00

Parking spaces

81 cars cars in basement
100 m² of bicycle premises

Building Environmental Quality

  • biodiversity
  • works (including waste management)
  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • products and materials

Contest categories

Santé & Confort

Santé & Confort

Coup de Cœur des Internautes

Coup de Cœur des Internautes

Green Solutions Awards 2017 - Bâtiments


Author of the page

  • Rodolphe Deborre

    Directeur Innovation et Développement Durable


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2017 - Bâtiments