10 houses of hemp concrete

Extension + refurbishment

  • Building Type : Collective housing < 50m
  • Construction Year : 2014
  • Delivery year : 2015
  • Address 1 - street : 9 rue de la Folie 78350 LES LOGES EN JOSAS, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 1 203 m2
  • Construction/refurbishment cost : 2 550 000 €
  • Cost/m2 : 2119.7 €/m2
  • Primary energy need :
    48.3 kWhep/m2.an
    (Calculation method : )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

The project consists of the construction of 10 individual houses for sale, of which 2 are social. The rehabilitation and extension of a built complex to house 10 housing units in the heart of a village of character raises the question of the transformation of an old rural structure and its adaptation to contemporary uses. Mixing both rehabilitation and new construction works, this project was guided by an ecological ambition and strong technical constraints. The method we have developed here is both respectful of the Loges-en-Josas and the landscape of the Bièvre valley, and ambitious in its environmental approach.

Data reliability

3rd part certified

Stakeholders

    Contractor

    SCI Vallée de la Bièvre

    7 Avenue Descartes - 92350 Le Plessis Robinson


    Designer

    Dumont Legrand Architecte

    1 rue du Lieuvin - 75015 Paris

    Project manager


    Other consultancy agency

    LM Ingénieur

    Laurent Mouly - 13, rue Chapon - 75003 Paris - Tél : 01 40 29 96 92

    BET Structure, Thermal and Envelope


    Other consultancy agency

    ATELUX

    13,Rue du Clos d'en Haut - 78700 Coflans-Saint-Honorine

    Fluid Design Office


    Company

    JR BAT

    20 rue Pierre Mendès France - 77200 Torcy

    General Enterprise

Contracting method

General Contractor

Owner approach of sustainability

Energy-efficient construction. Control of the environmental weight of the operation. Quality of interior comfort level

Architectural description

The project consists of the construction of 10 individual houses for sale, of which 2 are social. The rehabilitation and extension of a built-up complex to house 10 houses in the heart of a village of character raises the question of the transformation of an old rural structure and its adaptation to contemporary uses. Mixing both rehabilitation and new construction works, this project was guided by an ecological ambition and strong technical constraints. The method we have developed here is both respectful of the Loges-en-Josas and the landscape of the Bièvre valley, and ambitious in its environmental approach. THE SITE AND THE INSERTION The built complex of the farm called "Bordat", concerned by the operation, is a beautiful ensemble of the village of Loges-en-Josas, which dominates the Bièvre valley. The project is set up on a plot now occupied by several buildings. The whole opens with beautiful open views towards the valley of the bee in the north, and towards the town to the west. The quality of the "farm" spirit of the existing place must persist in the set of constructed dwellings. THE PROJECT The accommodations are accessible from the central common courtyard. The private gardens are located on the other side of the central area, yet with a communal garden in the extension of the gardens to the north. This common garden makes it possible to make disappear the sequence of the private gardens behind a large hedged bocage in boundary. The 20 parking spaces are distributed and skilfully integrated in the outdoor spaces or in covered spaces. The ground floors of the houses organized around the humid rooms leave visual transparencies from the courtyard to the garden.

Energy consumption

  • 48,30 kWhep/m2.an
  • 130,00 kWhep/m2.an
  • 43,00 kWhef/m2.an
  • Heating: 21.8
    DHW: 17.8
    Lighting: 6.2
    Auxiliary: 2.6

  • 48,30 kWhep/m2.an

Envelope performance

  • 0,36 W.m-2.K-1
  • Timber frame, filling hemp concrete
    Exterior lime plaster with Fermacell panels

  • 0,84
  • I4

  • 0,85

Systems

    • Individual gas boiler
    • Wood boiler
    • Individual gas boiler
    • No cooling system
    • Single flow
    • Humidity sensitive Air Handling Unit (Hygro B
    • Wood boiler

    Efficient envelope, bioclimatism.

GHG emissions

  • 7,20 KgCO2/m2/an
  • RT 2005

  • 48,00 KgCO2 /m2
  • 100,00 an(s)
  • 765,00 KgCO2 /m2

Life Cycle Analysis

    Carbon footprint of construction

    Structure and timber framing Complete insulation of the hemp concrete casing Insulation of wooden interior floors

Product

    Tradical Hemp Concrete

    Tradical

    contact@bcb-tradical.fr

    Ausbau / Verbundsysteme, Isolation

    Contrary to what its name suggests, hemp concrete has nothing to do with traditional concrete. Non-structural, it is an insulating and ecological filling material. Its installation on supporting framework (generally in wood) is apparent to the historical constructive principles of dense urban environments: constructions with pan of wood and pan of iron. Conjugating the qualities of hemp and lime, it is projected horizontally on a temporary or permanent formwork bottom. It ensures a distributed insulation of the construction, significantly reducing thermal bridges. The hygroscopic nature of hemp gives the walls a healthy and natural breathing, avoiding the effect "tight box". Its inert character improves the comfort of summer and winter. Finally, hemp concrete is not limiting and allows to realize all types of facade (wood cladding, zinc, plaster ...) The use of hemp concrete allows an energy sobriety, a sobriety constructive and an environmental sobriety . On this building, Tradical Hemp Concrete is used for 2 applications. In a wall with distributed insulation, it constitutes the walls of the exterior facades walls street and side courtyard. It is applied mechanically in filling between slabs. It is also used in roofing with distributed insulation.

    The sensitivity of the developer and the project management team to biosourced materials naturally led them to choose hemp concrete. The skills of the general company in this field have been a real benefit for the project.

Construction and exploitation costs

  • 210 000
  • 2 000 000

Urban environment

ARCHITECTURAL FIGURES The constructions made, with rights-of-way and templates close to those of the existing buildings, are located nearest to the existing site. The North Building Corps is thus located in alignment with the north boundary line leading to rue de la Folie in Parcel 107. The west building is located on the right-of-way of the existing building. This layout preserves the common central space, which then becomes both a serving place and a space shared by the inhabitants. DISTANT VIEW The will is to create a harmonious built front, visible from the bottom of the village, thus agreeing with the neighboring bourgeois house as with the meadow in the foreground. The striking figure of the Grange remains present, by the restoration of its gables between which the new construction is inserted. The maintenance of an unconstructed zone articulating the two building bodies at the bottom of the plot allows to maintain the views towards the village and the valley from the central courtyard. In order to avoid any effect of detached houses, the houses fit into these linear and continuous templates. VIEW OF THE VILLAGE In order to preserve as much as possible the perception of the place from the borough, the garage rests on the stone wall existing on the boundary of property, itself restored. For the same purpose, the gauge of the garage restores to the best the template of the existing building while taking into account the constraints related to its new assignment. The parking spaces are thus covered by a double slope roof supported on the existing wall of enclosure. At the level of the entry on the ground, the roof, higher, is treated in the spirit of a pigeon, recalling the template of the existing building.

Land plot area

5 343,00 m2

Built-up area

22,50 %

Green space

1 480,00

Parking spaces

18 parking spots and 2 visitor spots

Building Environmental Quality

  • indoor air quality and health
  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • energy efficiency
  • renewable energies
  • integration in the land
  • building process
  • products and materials

Contest categories

Bas Carbone

Bas Carbone

Coup de Cœur des Internautes

Coup de Cœur des Internautes

Green Solutions Awards 2017 - Bâtiments


Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2017 - Bâtiments