Idrija mercury smelting plant

Extension + refurbishment

  • Building Type : Museum
  • Construction Year : 2014
  • Delivery year : 2017
  • Address 1 - street : Arkova ulica 50 5280 IDRIJA, Slovenia
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Construction/refurbishment cost : 2 300 000 €
  • Cost/m2 : INF €/m2
  • Primary energy need :
    kWhpe/m2.year
    (Calculation method : )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

The diverse and unique industrial and technical heritage of Idrija’s 500-year-old mining history was inscribed on UNESCO World Heritage List in 2012. One of the crucial parts of the mercury mine was the smelting plant, which stopped operating in 1995. Its renovation and renewal was a significant challenge in terms of financing and expertise. The energy renovation of the building was carried out in accordance with the possibilities and specifications of the building, which belongs to the technical cultural heritage. The project comprised the reconstruction and extension of the existing ore separation facility and construction of a new building intended for reception of visitors and hosting a permanent exhibition 'From ore to mercury drops'. Two investment phases were planned - the first one is finished, the second one will focus on the furnace, extraction and packaging of mercury in cylinders. In 2020 the refurbushed Idrija mercury smelting plant won the 2nd prize of the ‘Destination of Sustainable Cultural Tourism’ award under category of industrial heritage.

Data reliability

Self-declared

 https://idrija.si/files/other/news/54/599691.pdf
 https://www.hiberatlas.com/sl/idrija-mercury-smelting-plant--2-72.html

Photo credit

Posoški razvojni center
R. Bizjak

Contractor

    Idrija Mercury Heritage Management Centre (CUDHg Idrija)

    Bazoviška 2, Idrija, infohg@cudhg-idrija.si

Construction Manager

    Gea consult

    Aleš Hafner, univ.dipl.inž.arh. - Gea Consult Mestni trg 5, 4220 Škofja Loka

Stakeholders

    Others

    Institute for the protection of cultural heritage of Slovenia

    Delpinova 16, 5000 Nova Gorica, tajnistvo.ng@zvkds.si


    Others

    Ministry of Culture

    Maistrova ulica 10, 1000 Ljubljana

Contracting method

Other methods

Owner approach of sustainability

The goal of retrofitting was to preserve the endangered cultural monument and enrich it with new content, enhance its modernity and attractiveness, revive its heritage with educational content, raise awareness of the importance of preserving cultural heritage, and enhance tourism opportunities in the area. The project began on 30 December 2014 and was completed on 31 January 2017. The goals of the 1st phase of the project, which comprises the reconstruction and new construction of the existing ore separation facility, a new reception and exhibition centre for visitors, and the exhibition 'From ore to mercury drops', were: - to preserve and restore the cultural monument of national importance inscribed on UNESCO World Heritage List, - to finally restore and present the machines and devices in the reconstructed ore separation facility with a demonstration of their functioning within the scope of the exhibition 'From Ore to Mercury Drops', etc.

Architectural description

The project comprised the reconstruction and extension of the existing ore separation facility and construction of a new building intended for reception of visitors and hosting a permanent exhibition 'From ore to mercury drops'. In the following, we will focus only on the building that has been the subject of renovation. The building is built and dimensioned accordingly to its industrial purposes. It is built as a massive concrete frame structure filled with bricks and windows. The extension made on the right side of the existing building is also modeled in the same way as existing structure. There are new connecting stairs between the ground floor, 1st and 2nd floor, which are made of reinforced concrete. There are also external stairs made of the same material, through which evacuation is possible. The stairs connecting the basement and the ground floor are made of steel. The entire building except the basement is additionally thermally insulated on the inside. The roof is made of reinforced concrete beams, to which a wooden substructure is attached. The asbestos roofing has been replaced with a new suitable corrugated roofing. The roof is thermally insulated. The window openings remained the same, and the windows were replaced with ALU windows with double glazing.

Envelope performance

    In reconstrcuted part of the building ther are concrete frame structure with masonry walls in between. All walls, except in the basement, were additionally thermally insulated with EPS panels on the inside of the building, and a cement spray performed over them. The window openings remained the same, windows were replaced with ALU windows with double-layer thermopane glazing. The roof is made of reinforced concrete beams, to which a wooden substructure is attached. The asbestos roofing has been replaced with a new suitable corrugated roofing. The roof is thermally insulated with soft mineral wool 25 cm thick, and the inside is lined with OSB panels, which are treated with cement spray over galvanized welded metal mesh. Existing window U-value Glass [W/m2K]: 0,0 New window U-value Glass[W/m2K]: 1,1

Systems

    • Wood boiler
    • Wood boiler
    • Wood boiler

Construction and exploitation costs

  • 2 300 000
  • 2 000 000
  • The CUDHg Idrija successfully applied to a call for proposals to co-finance the project ‘IDRIJA – SMELTING PLANT AREA OF THE IDRIJA MERCURY MINE – 1st PHASE OF RECONSTRUCTION' under the EEA Financial Mechanism Programme 2009-2014 – B.3. Cultural Heritage, in the amount of EUR 2 million.

Urban environment

The building is situated within the industrial area of Idrija. Part of the larger area was sold to another company after the mine stopped its operations. This changed significantly the former visual identity of the town.

The goal of retrofitting was to preserve the endangered cultural monument and enrich it with new content, enhance its modernity and attractiveness, revive its heritage with educational content, raise awareness of the importance of preserving cultural heritage, and enhance tourism opportunities in the area.

Contest categories

Low Carbon

Low Carbon

Green Solutions Awards 2020-2021

 Gea Consult
 Center za upravljanje z dediščino živega srebra

Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2020-2021