Giatla house

Heritage renovation

  • Building Type : Hotel, boarding house
  • Construction Year : 1600
  • Delivery year : 2015
  • Address 1 - street : Kalkstein 154 9932 INNERVILLGRATEN, Austria
  • Climate zone : [Dfc] Wet subarctic, cool summer, severe winter

  • Net Floor Area : 411 m2
  • Construction/refurbishment cost : 750 000 €
  • Cost/m2 : 1824.82 €/m2
  • Primary energy need :
    73 kWhpe/m2.year
    (Calculation method : Other )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

The Giatler house, a 300-year-old farmhouse typical of the region, but empty, is situated in the hamlet of Kalkstein, about 4.5 km from the centre of Innervillgraten (Austria) at an altitude of 1625 m. The farm is located in the middle of a group of 8 houses and was probably built in 1682. The year 1682 is found on the groundfloor on a door in the area of the old kitchen and was built over the entrance door during the renovation. A second date was found in the old ridge with 1865, the piece is now used in the loft/attic. The assumption is that the farm was originally built in 1682, then expanded in 1865, finally renovated in 2014/15.

The refurbishment of the "Giatlahaus" enabled a contemporary use of the building fabric. The living comfort of the building was increased to a modern standard through additional insulation, increased air tightness and the installation of a modern heating system. The installation of mechanical ventilation has significantly improved the air quality in the building. The energy efficiency and thus the CO2 footprint of the building were also increased considerably by the refurbishment. Due to the historical building substance, a compromise had to be found between the preservation of the historical values and energy efficiency. The result is a high-quality living space that has not changed the flair of the building and its surroundings.

See more details about this project

 http://www.giatla.at/
 https://www.madritschpfurtscheller.at/projekte/projekt/giatla-apartmenthaus-in-einem-alten-bauernhaus-als-umnutzung/

Data reliability

Self-declared

Photo credit

Lukas Schaller

Contractor

    Arch. DI Reinhard Madritsch

    r-madritsch[a]aon.at

Construction Manager

    -

Stakeholders

    Thermal consultancy agency

    Reinhard Hutter

    Hauptplatz 1, 9754 Steinfeld, AT

Owner approach of sustainability

The project began around the idea of a "house within a house" and thanks to the architect's great commitment and precise planning, the ideas soon became realistic. It was crucial to work closely with local craftsmen and to be on site to take care of the details of the execution.

Architectural description

The block construction corresponds to the type of the valley. However, there is a special feature that needs to be mentioned. At first sight of the house one assumes that both the cellar and the front part of the ground floor are bricked. But the ground floor is, except for a small part, timbered and only plastered on the outside. This is clearly visible at the east corner, where a part of the cellar masonry has collapsed inwards and a part of the block walls above has been exposed. Above the cellar there are 3 more floors rising above a total height of approx. 10 meters (ridge height). The ground floor only has the Söller on the front side, the upper floor on the south and the west side. On the east side a ramp leads from the street to the entrance in the business section. The original floor plan of this house also corresponds to the typical floor plan of the Villgrater house. In contrast to the Högger Hof, the Gietler Hof is a so-called 'simple house', with only a parlour and kitchen on either side of the Labe and a bedroom on the upper floor. However, the courtyard was extended to the east a few decades ago and today there is an additional chamber next to the parlour, or in the cellar and an additional room on the upper floor. On the north side of the house there were 2 granaries under the large eaves, which were also designed in block construction. These were built by the owners some years ago. Also the ceilings and some partition walls in the living part of the house were torn down.

The building has some elements that are worth preserving and have been integrated into the refurbishment concept, e.g. the building proportions, the wooden roof with clapboards, original small windows with old uneven glass, the solid timber walls with dovetail notches, balconies, wheel with transmissions in the attic (used in the past to transfer the energy of the water from the stream to run machines in the building).

The entire building is supported, strengthened and stabilized by means of strip foundation slabs. In the area of the cellar, two rooms are used in succession as a workshop and (wine) cellar. On the ground floor and upper floor, four vacation apartments with four bathrooms were built while retaining the existing (wooden) structure. The former Labe will remain original. At the same time, the house in the area of the north-west corner receives another new staircase, which serves the entire new development. Furthermore, a sauna with a fresh air room will be built in the attic above the area of the Labe, accessible via the new staircase.

If you had to do it again?

It was crucial to work closely with local craftsmen and to be on site to take care of the details of the execution.

Energy consumption

  • 73,00 kWhpe/m2.year
  • 81,00 kWhpe/m2.year
  • Other

    Heating (Referenz - climate) HWB,Ref = 65,4 kWh/m²a
    Heating (Local - climate) HWB,local = 101,22 kWh/m²a
    Domestic hot water (Local - climate) = WWWB = 12,78 kWh/m²a
    HTEB = 48,83 kWh/m²a (Amount of energy lost during heat production and distribution)

Envelope performance

  • 0,38 W.m-2.K-1
  • The old façade was preserved as far as possible. Inside, a new eight-centimetre thick wall structure has been created, which blends into the old walls or wooden walls like a new block. Between the old and the new building the insulation was inserted, whereby local sheep wool insulation was used as a natural building material

  • 0,88
  • DIN 4108-7

  • 1,00

Systems

    • Wood boiler
    • Wood boiler
    • No cooling system
    • Double flow heat exchanger
    • Wood boiler

    After the renovation a stove for wood pellets was used for space heating and hot water. The heat is distributed to the rooms via floor heating. The technical room was built in the new extended basement next to the original house, so as not to reduce the space. The reason for the high performance heating is also the energetically extensive wellness area in the building. It is also possible to connect the neighbouring house to this heating system. The hot water is prepared centrally with a wood pellet stove in a central hot water tank and distributed by circulation to all tapping points in the building.
    The reason for the high-performance heating is also the energetically extensive wellness area in the building.

Indoor Air quality

    Indoor air quality improved thanks to the new ventilation system. The automatically change of air guarantees the necessary hygienic exchange.

Product

    Sheep wool

    Finishing work / Partitions, insulation

    The old log wall façade was preserved as far as possible. Inside, a new 8 cm thick wall structure was created, which blends into the old walls or wooden walls like a new block. Between the old and the new building, the 6 cm thick insulation was inserted, whereby local sheep wool insulation was used as a natural building material. In order to prevent cold outside air from flushing through the insulation, a diffusion-open wind paper was installed between the insulation and the existing block wall. A vapour control layer (Ampatex DB 90) was installed on top of the insulation to reduce the ingress of moisture by diffusion. The vapour control layer has an Sd-value of 20 m.

Construction and exploitation costs

  • 750 000

Urban environment

The Giatler house, a 300-year-old farmhouse typical of the region, but empty, is situated in the hamlet of Kalkstein, about 4.5 km from the centre of Innervillgraten at an altitude of 1625 m.

Building Environmental Quality

  • indoor air quality and health
  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • building process
  • products and materials

Additional insulation, increased air tightness and the installation of a modern heating system.

Installation of mechanical ventilation has significantly improved the air quality in the building.

The energy efficiency and thus the CO2 footprint of the building were also increased considerably by the refurbishment.

High-quality living space that has not changed the flair of the building and its surroundings.

Contest categories

Energy & Temperate Climates

Energy & Temperate Climates

Low Carbon

Low Carbon

Health & Comfort

Health & Comfort

Green Solutions Awards 2020-2021

 Historic building
 Refurbishment
 Farm house
 heritage
 buildings
 green solutions awards
 wood

Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2020-2021