City Hall Venlo

  • Project type : New Construction
  • Building Type : Office building < 28m
  • Construction Year : 2009
  • Delivery year : 2016
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.
  • Net Floor Area : 27 700 m2
  • Construction/refurbishment cost : 35 316 112 €
  • Number of Work station : 630 Work station
  • Cost/m2 : 1 275 €/m2
  • Cost/Work station : 56 057 €/Work station


Moderated by : Sylvain Bosquet

Similar case studies

Mohammed bin Rashid Space Centre

​Baptized "UAE's first sustainable autonomous house", this new office building in Dubai, was realized in 2016 as a pioneering “pilot project” for MBRSC, a governmental research body. It is the first one to obtain the certification (...)

Administration of nature and forests

A sustainable, environmentally friendly planning concept played a crucial role in this new build for the Luxembourg Nature and Forestry Agency. This energy-plus building, which can produce more energy than it consumes, is one of the (...)

6 Pancras Square

​BNP Paribas Real Estate presents 6 Pancras Square next to Saint Pancras station. The building was designed by Jean-Michel Wilmotte and will be developed by BNP Paribas Real Estate Property Development UK.The project comprises of offi (...)


  • Published on 22 June 16
    by Ronald Schlundt Bodien|International
    Viewed 10560 times
  • Proposed by :




  • Contest

    Green Building Solutions Awards 2016

    Low Carbon
    Smart building
    Sustainable Construction Grand Prize
    Users' Choice Award


    The Venlo City Hall is not only unique for it being the first public Cradle to Cradle building on this scale in the Netherlands, it is also unique that it filters the surrounding air from pollutants with its green façade while using very little energy in general by harnessing natural airflows and a well-balanced internal climate. The Cradle to Cradle philosophy was part of the whole design and materials where chosen for their sustainability in their full life-cycle. The investments in energy efficiency will be cost effective within three years.

    The office floors are divided into domains, thereby increasing the flexibility. Each domain has a diverse cluster of zones with different qualities and functions. This makes it possible for each individual to find the workplace best suited for their activities. The floors and open spaces are arranged so that each workplace receives the best possible amount of daylight. Green open spaces and stairs that promote interaction create a working environment that doesn’t end at the office floor. “Meeting others” is the heart and soul of the Venlo City Hall.


    Certification Scheme


    Location

    Eindhovenseweg 18 , 5912AB Venlo Netherlands

    Technicals Features