,

Renovation

  • Building Type : Other building
  • Construction Year :
  • Delivery year : 2022
  • Address 1 - street : 78 Rue Jeanne d'Arc 76000 ROUEN, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 478 m2
  • Construction/refurbishment cost : 320 000 €
  • Cost/m2 : 669.46 €/m2
  • Primary energy need
    kWhep/m2.an
    (Calculation method : )

Two years after the publication of the law for the orientation of mobilities (which aims to deploy daily transport solutions that are easier, cheaper and cleaner), the Rouen Normandy metropolis commissioned Atelier Infini to renovate a bank and a shop into a bicycle station on the ground floor and into offices for the ecological transition on the upper floors.

The objectives of the project were raised: a qualitative and warm eco-responsible interior design that promotes local craftsmanship and Norman artists. To accomplish this mission while minimizing the environmental impact, Atelier Infini, a young and committed architectural firm from Rouen (winner of the 2018 Créactifs competition), integrated reuse as much as possible into the entire rehabilitation process.

After a thorough inventory of the building's resources, the city reused the radiators, the floor, the railings, the hanging baskets and the toilets. Some of the furniture came from other buildings: an old reception desk, office chairs, lockers, a fridge, sofas and chairs. And the last part was provided by Burod'oc, a Norman company that sells second-hand furniture.

The result of the operation: 3.2 tonnes of waste avoided and more than €25,085 saved.

But this is not the only eco-responsible aspect of the building: all the paints used are VOC-free, the energy-consuming ceiling lights have been replaced by LED ceiling lights made from wood from eco-managed forests (manufactured in France from wood from forests managed by Kraken Lighting). The central suspension, a major element of the project, is also made from eco-managed forests and manufactured by a Rouen-based craftsman, Arturass.

For this suspension, Atelier Infini wanted to show the flight of the companies of the ecological transition, symbolised by paper swallows rising towards the zenithal light of the building.

Explains Léa Credidio, director of Atelier Infini

Credits: Atelier Infini (design), Arturass (photography)


Finally, several artists' frescoes are present in this project in order to enhance the place under the themes of cycling and energy transition.

Photo credit

MATPIXStudio for photos
Arturass for a photo too
Tanguy Brohart for the outlook
Please mention them if you share these images

Contractor

Construction Manager

Stakeholders


    Company

    Arturass

    arturas[a]arturass.com

     https://www.arturass.com/

    Custom-made luminaire made from wood from eco-managed forests and linen thread cable



Product

Reuse : same function or different function

    • Locksmithing-Metalwork
    • Floorings
    • Plumbing
    • others...

    1. Flooring (laminated parquet, clip-on installation): 22 m² + 3 radiators + 2 hanging rails + 2 bodyguards = Reuse in situ.

    2. Furniture lot: Re-use from the city's storage furniture: 

    • Reception desk 
    • Wooden chairs (x4)
    • Pallet coffee table
    • Armchairs (x2)
    • Sofa
    • Wooden rgt furniture
    • Bike rack (x4)
    • Curtain cabinet (x2)
    • Corner desk 
    • Lockers (x2)
    • Bench
    • Wood and fabric chairs (x2)
    • Office chair (x6)
    • Lockers  
    • Letter box set
    • White chairs (x4)
    • Kitchen table
    • Fridge 
    • Large pallet table
    • Plastic sorting bins (x2)
    • Reception desk 
    • Wooden chairs (x4)
    • Pallet coffee table
    • Armchairs (x2)
    • Sofa
    • Wooden rgt furniture
    • Bike rack (x4)
    • Curtain cabinet (x2)
    • Corner desk 
    • Lockers (x2)
    • Bench
    • Wood and fabric chairs (x2)
    • Office chair (x6)
    • Lockers  
    • Letter box set
    • White chairs (x4)
    • Kitchen table
    • Fridge 
    • Large pallet table
    • Plastic sorting bins (x2)

    3. Burodoc furniture lot: Second-hand furniture collected by a local actor: 

    • Office chair (x14)
    • Metal cupboard
    • Meeting chair (x15)

    4. Wood batch: Reuse of pallets for 6 podiums: Reuse of 6 pallets. 

     

    Flooring :

    • Reuse of in-situ flooring (moved to another part of the project).
    • Quantity: 22m².
    • For this project we had to connect an old small shop (22m²) to the premises. The little shop had a different floor covering. In order to standardize the whole, I proposed to the MOA to reuse the floor of a storage space identical to that of the reception (this storage space was 25m²).
    • Bonus: The MOA also hesitated to replace all the flooring because there were signs of wear. I proposed to install signaling stickers at the level of the marks in order to camouflage them and avoid changing the whole floor (major economic gain, ecological gain and time saving on the site).

    Suspensions:

    • 2 suspensions were moved and repositioned in another location.
    • Also in this old shop, there were two designer pendant lights that I reused to put above the reception desk.

    The radiators:

    • Reuse of two radiators.
    • Following the interior reorganization, radiators were moved and then reused on site.

    Metal railings:

    • Two metal bodyguards were reused during the new layout. They were moved from the ground floor to the first floor.

    Reuse pallet wood:

    • Pallet wood was reused to make the 6 podiums for the bikes.

    Furniture:

    • Almost all of the furniture is reused.
    • Some of the furniture comes from other MOA buildings: an old reception desk, office chairs, lockers, a fridge, sofas, chairs. And the last part is provided by Burod'oc , a Norman actor, who sells second-hand furniture. Technical furniture for repairing bicycles does not come from second-hand furniture.

Environmental assessment

    The calculation of the radiators is missing. Some furniture is not present, such as the lockers, the sofa and the two armchairs. Office armchairs have been replaced by chairs in the calculation table.

    Internally we had made an economic and ecological assessment: 3.2 tons of waste saved and 25K€ saved thanks to the reuse of materials and furniture compared to new.

Economic assessment

  • 3 645
  • 25 035

Social economy

    The metropolis wanted the intervention of two artists for mural frescoes around the subjects of mobility, cycling and the greening of the city.

Reasons for participating in the competition(s)

Première mission d'architecture d'intérieur exemplaire pour la métropole en intégrant du réemploi de matériaux de construction : 

  • Réutilisation du sol au RDC d'un espace de stockage (ancien coffre fort de la banque) pour relier une boutique et l'ancienne banque et avoir la continuité du même sol. Auparavant tout aurait été jeté. 
  • Réutilisation des sanitaires (seulement les lunettes ont été changées), idem, il s'agit d'un effort pour la MOA de ne pas tout jeter. 
  • Réutilisation des radiateurs, ils ont été replacés, nettoyés.
  • Lors de la dépose de l'ancienne boutique, des suspensions ont été conservées puis réutilisées pour la borne d'acceuil.
  • Effort aussi de la MOA de réutilisation de leurs propres mobiliers : réemploi d'une borne d'accueil, réemploi de mobilier d'ancien bâtiment : frigo, chaises, table basse, tables, sièges de bureaux etc.
  • Puis la MOA a accepté d'acheter du mobilier d'occasion et non du mobilier neuf ! 
  • Enfin, au delà du réemploi, il s'agit d'un projet collaboratif, avec l'intégration d'artistes et d'artisans dans le projet. 
  • Building candidate in the category

    Users’ Choice

    Users’ Choice

    Green Solutions Awards 2022-2023
    PDF
     circular economy reuse Trophées Bâtiments Circulaires 2022 materials and solutions building renovation waste mobility

    Share :
    Author of the page

    Léa Credidio

    Architecte gérante


    Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2022-2023

    Trophées Bâtiments Circulaires 2022