The School of the "Chat Perché" (France)

  • Building Type : School, college, university
  • Construction Year : 2021
  • Delivery year :
  • Address 1 - street : 1 Rue Pierre de Coubertin 56310 QUISTINIC, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 706 m2
  • Construction/refurbishment cost : 1 310 000 €
  • Number of Pupil : 85 Pupil
  • Cost/m2 : 1855.52 €/m2
  • Primary energy need
    -34.9 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

This school located in the town of Quistinic, was built in an integrated design process with future users, thus meeting their needs. With the aim of bringing together the facilities dedicated to children on the same site and pooling the spaces, the school was built as a continuation of the existing children's centre. Oriented around a central courtyard, the classes benefit from spaces common to both entities (school and centre), with a library and a motor skills room.

This equipment is built from biosourced materials, with an untreated wooden frame, chestnut cladding, straw and wood wool insulation, raw earth interior plaster and natural linoleum floors. This particular know-how has been enhanced thanks to participatory projects, in particular for insulation using straw bales and raw earth coatings.

The orientation of the building, the double flow ventilation, the solar protections and reinforced insulation make it possible to obtain a building with high performance, a low energy impact and few energy needs. Large openings to the south make it possible to optimize the contribution of heat and natural light, while solar protections protect the spaces from overheating. The large installation of photovoltaic panels on the roof allows to cover the electricity needs of this school.

Building users opinion

The feelings of the users can be summed up in the testimonies in the press of the director and her team, when they returned to the school:

"This is an exceptional start to the new school year: we are going to explain to the children the design of the school by involving the volunteers and professionals who have worked on this achievement. We will introduce them to the environment. Each window is located opposite a tree !"

"The imposing classrooms of 80m² each have tremendous light. A workshop shared between the classes allows experiments in science, arts, cooking, DIY, etc.). The location of the establishment is pleasant and soothing because we are surrounded by greenery and forest, which allows us to work on the environment."

The figures speak for themselves given this first observation, the numbers are up with 69 students.

If you had to do it again?

The COVID-19 pandemic has made it difficult to maintain the link with future users during the construction period. Initially, it was planned to continue the participatory approach during the construction site, by creating an observatory on site, which would later become a playground, which was made impossible.

A long period without direct exchanges put some distance between the participants and the project management team, but this was later made up for by organizing several open days adapted to different audiences (children, parents, partners...).

We retain this need to create a link from the design to the delivery of the equipment, in order to allow users to better accept new constructions.

See more details about this project

 https://www.devernay-architectes.fr/batimentsbioclimatiques/ecole-le-chat-perch%C3%A9

Photo credit

Devernay Architectes

Contractor

Construction Manager

Stakeholders



    Structures calculist

    Acoustique et environnement nord ouest

    Maxime CAUCHETEUX

    Acoustic


Contracting method

Other methods

Energy consumption

  • -34,90 kWhep/m2.an
  • RT 2012

    • Heating: 14.3
    • Cooling: 0
    • DHW: 2.2
    • Lighting: 11.1
    • Auxiliaries: 12.2
    • Photovoltaic: -74.9

Real final energy consumption

    -13,70 kWhef/m2.an

Envelope performance

  • 0,20 W.m-2.K-1
  • Strong insulation of opaque walls: thermal transmission coefficient Up < 0.15 W/m².K for walls, floors and roofs.

    High performance glazed walls: thermal transmission coefficient Uw < 0.80 W/m².K for joinery.

    Absence of thermal bridges: in addition to the specific performances of the opaque and glazed walls, the latter must be implemented in such a way as to avoid thermal bridges.

    An airtight envelope: the building must benefit from an airtight envelope in order to limit infiltration (cold outside air inlets) responsible for energy overconsumption and to avoid exfiltration (hot air outlets loaded with moisture) resulting in condensation in the walls and thus degradation of the insulation and the frame.
    The control was carried out in 2 stages. A Blower door test during the works and a second at the end of the works (official value). A maximum air change rate of 0.6 volumes per hour under 50 Pascals (n50) should be achieved.

  • 3,03
  • EN 13829 - q50 » (en m3/h.m3)

  • 0,30

Systems

    • Electric radiator
    • Individual electric boiler
    • No cooling system
    • Double flow heat exchanger
    • Solar photovoltaic
  • 132,00 %
  • Ventilation : double-flow central CTA Gold RX 14

    Installation of photovoltaic solar panels by Morbihan Energies

Smart Building

    Installation by the municipality of a GTB to manage the municipal buildings.

Risks

    • Earthquake
    • Snow weight

    Sizing of structures according to the snow and seismic hazards of the site.

Urban environment

    The school is located in a rural environment, on land on the edge of the forest. Pedestrian traffic is planned from the town center via gentle paths, crossing existing and valued sunken paths. Connections with school transport have been studied in order to offer a stop as close as possible to the entrance to the site, while securing pedestrian crossings.

    The green spaces are managed by the technical services of the municipality, engaged in a Zero phyto approach since 2010. The fence of the site, made of chestnut fence, more durable and requiring no treatment.

  • 7 235,00 m2
  • 15,12 %
  • 5 624,00

Product

    Straw

    Isol’en Paille

    contact[a]isolenpaille.fr

     https://www.isolenpaille.com/

    Finishing work / Partitions, insulation

    Producers of straw bales in different sizes

    This supplier allowed us to supplement the local production of straw on the site of the municipality for the realization of the project of the public school of Quistinic. The Echopaille company regularly trusts this supplier for its isolated straw bale projects.


    Glued laminated timber (BLC)

    MM Masterline

    olsberg[a]mm-holz.com

     https://www.mm-holz.com/en/

    Structural work / Structure - Masonry - Facade


    Wood wool

    Steico

    contact[a]steico.com

     https://www.steico.com/fr/

    Finishing work / Partitions, insulation

    Biosourced insulation, construction systems for roofs, walls and floors

    Easy to install, very high thermal performance


    Wood joinery

    Menuiseries Le Bodic

    Menuiserie Le Bodic - Bieuzy-Lanvaux 56330 Pluvigner - Tél. : 02 97 56 01 76

     https://www.menuiserie-le-bodic.com/

    Structural work / Carpentry, cover, titghtness

    High performance local wood joinery


    Natural linoleum flooring

    Forbo

    Forbo Flooring Systems France - 63, rue Gosset BP 62717 51055 Reims Cedex - France

     https://www.forbo.com/corporate/en-gl/

    Finishing work / flooring

    Marmoleum is a unique linoleum floor covering made from natural raw materials such as linseed oil, wood flour, limestone, resin and jute. Marmoleum has been recognized by organisations, third parties and independents: notably the Nordic Swan, Blue Angel and Nature Plus labels.
    In addition, Marmoleum linoleum floors contribute to meeting the HQE, BREEAM or LEED certification procedures for buildings, or within the framework of a “bio-sourced building” label.

    Ease of installation and long-term maintenance.

Construction and exploitation costs

  • 152 220
  • 1 358 445
  • 800 000
  • The photovoltaic panel installations were taken care of by Morbihan Energies

Reuse : same function or different function

    • Indoor joineries
    • Outdoor joineries

    Exterior joinery: reuse of the 2 existing exterior joinery on the adjoining wall with the Childhood Centre.

    Interior joinery: reuse of 18m² of chestnut cladding located on the north face of the Childhood Centre.

    Exterior wood furnishings :

    • Joinery 1 - Le Bodic joinery in chestnut reusing a 100x120cm tilt and turn leaf - triple glazed
    • Joinery 2 - Le Bodic joinery in chestnut reusing a 100x120cm inward opening leaf – triple glazed

    Interior woodwork: reuse of 18m² of chestnut cladding placed on the north face of the Childhood Centre, to create the interior paneling.

Water management

  • 12,00 m3

Comfort

    Conventional interior temperature "Tic" = 33.7°C, lower than the reference TIC (37.6°C)

Carbon sink

Local wood (regional and national), local straw (grown and harvested in the municipality), local soil

Initiatives promoting low-carbon mobility

Installation of electric charging stations in the bicycle shelter, promotion & securing of pedestrian circuits in the town, installation of occasional school transport on donkeys (“the ânibus”).

GHG emissions

  • 1,80 KgCO2/m2/an
  • Calculations made with ThermACV version 1.5.12 of 04/24/2019
    Calculations made with the Inies Base of 04/23/2019

  • 1 266,00 KgCO2 /m2
  • 50,00 année(s)

Life Cycle Analysis

Reasons for participating in the competition(s)

Ce projet est situé dans la commune de Quistinic, engagée dans le développement durable depuis plusieurs années, à travers la revitalisation de son centre-bourg, et de la construction d’un Pôle Enfance Jeunesse en matériaux biosourcés en 2014, qui a été primé aux Trophées du Développement Durable. L’objectif est de créer un site dédié à l’enfance, autour du Pôle Enfance existant, permettant de mutualiser les besoins (bibliothèque, salle de sieste et salle de motricité).

Ce projet collectif, impulsé par et pour les habitants, s’est déroulé de la conception (ateliers participatifs pour réaliser un programme ambitieux) à la réalisation (chantiers participatifs isolation paille et enduits terre) avec le soutien des futurs usagers.

Cette construction, où l’on prend conscience en faisant, sert d’outil pédagogique, depuis sa conception jusqu’à son usage quotidien, afin de sensibiliser ses usagers aux techniques de la construction durable.

Building candidate in the category

Users’ Choice

Users’ Choice

Green Solutions Awards 2022-2023
PDF
 building energy circular economy materials and solutions Green Solutions Awards Green Solutions Awards 2022 2023

Share :
Author of the page
Florence Devernay


Other case studies

More

Contest

Green Solutions Awards 2022-2023

Competition winner

Green Solutions Awards 2019 - Districts