The anti-flood pump station building of the Seine, an invisible giant

  • Project type : New Construction
  • Building Type : Other building
  • Construction Year : 2016
  • Delivery year : 2019
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.
  • Net Floor Area : 215 m2
  • Construction/refurbishment cost : 14 500 000 €
  • Number of none : 3 none
  • Cost/m2 : 67 442 €/m2
  • Cost/none : 4 833 333 €/none


Moderated by : Izadora Alcanfôr

Similar case studies

Basuna Mosque

The Basuna Mosque is located in the hot & arid village of Basuna, Sohag, Egypt, over a site amidst a noisy, dusty and densely constructed area with encroaching residential buildings, a cemetery, cattle frequently moving back and forth (...)

Maison des Yvelines - Nubian Vault

This amazing Nubian Vault* building, inaugurated on Dec 4th 2016, is one of AVN's major recent achievements in Senegal. Financed in part by the French Conseil Départemental des Yvelines, in collaboration with the NGO Le Partenariat (...)

Kaza Eco-Community Centre

In partnership with the Spiti Projects Charity, the Auroville Earth Institute has designed and built theKaza Eco- Community Centre with key participation of villagers in Kaza and local earth craftsmen of the Spiti Valley. The centre (...)


  • Published on 12 June 19
    by RUBA ALABED|France
    Viewed 711 times


  • Contest

    Green Solutions Awards 2019 - Buildings

    Low Carbon
    Users' Choice


    The Vitry-Sur-Seine anti-flood pumping station is a low carbon sustainable building designed following an HQE approach and the priority targets mentioned below that have been developed throughout the project:

    Target 1: Harmonious relationship of the building with its environment
    Quality of outdoor spaces for users:
    • The bias is to propose a treatment of the facades of the projected building by the use of biodegradable materials, such as aluminum.
    • Views on natural areas: green roof and vegetated hollow slabs
    • Limitation of visual nuisances caused by the exterior environment
    • Architectural integration of the building into a global project of the ZAC (activity zone) Gare des Ardoines
    • Limitations of the nuisances generated by the operation of the site for residents: optimization of the interfaces

    • Restoration of a biodiversity thanks to the green roof and the bins on plots. The aromatics and sedum planted favor the arrival of insects and birds such as bees, butterflies, beetles.

     

    Target 2: Integrated choice of building products, systems and processes
    • Constructive choice for the durability, adaptability and ease of maintenance of the structure: Oversized aluminum cladding (2/3 of the high façades) and smooth ocher-colored aluminum (1/3 of the basement façades) ) (Métaldesign concept), accessible and vegetated roof terrace (pots on plots aromatics plantations) and roof terrace planted with sedum (ecovegetal), insulation of all facades and wood fiber roof (from Pavatex)

    Target 4: Energy Management
    • Thermal insulation in wood fiber panels (Pavatex) facades and roofing.
    • VMC double flow (ventilation of the building and the buried basin)

    Target 5: Water Management
    • Treatment of rainwater roofing by 2 systems: bins on vegetated plots present around the acroterium. A vegetated cover in sedum covers almost the entire surface of the roof. Rainwater is managed by vegetation and transported to the decent rainwater located at the corners of the building.

    • In case of heavy rains, the waters of the city of Vitry Sur Seine are transported to the Seine; the work buried beneath the building makes it possible to recover the city's rainwater that is led to the Seine by means of a pump. This device can fade against the risk of flooding the Seine in case of rain and flood. Thus the basin allows to return the pumped water in dry period.

    Target 6 and 7: hygrothermal comfort and acoustic comfort
    • Thermal and acoustic comfort is guaranteed by the green roof and wood fiber insulation.

    Target 8: visual comfort
    • Visual comfort is ensured by the glass roof of 8m² located on the green roof. It brings natural light into the building and thus decreases its lighting needs.


    Location

    Rue Léon Geoffroy , 94400 Vitry-Sur-Seine France

    Technicals Features