Requalification of the Broussais hospital promenade

  • Building Type : Other building
  • Construction Year : 2010
  • Delivery year : 2019
  • Address 1 - street : Rue Didot 75014 PARIS, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 17 200 m2
  • Construction/refurbishment cost : 25 000 000 €
  • Cost/m2 : 1453.49 €/m2
  • Primary energy need
    0 kWhep/m2.an
    (Calculation method : Other )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

Inaugurated in 2019 on the site of the former Broussais hospital, the Jane and Paulette Nardal promenade is above all a team effort. For nine years, local residents, schoolchildren, high school students, associations and architects have worked together and shared their ideas and know-how around round tables, workshops and interventions in schools. Together, they gave life to a place accessible to all, which echoes the history and imagination of the neighborhood, as well as the biodiversity that surrounds it.

This promenade is punctuated by lounges which are outdoor spaces with equipment adapted according to use. From the start of the project, a consultation process is set up in partnership with local residents, the neighborhood council and local associations. They are the ones who designed and enriched the four lounges by expressing their ideas and expectations. Everyone brought what they wanted to find there. Some have even participated in the design of the furniture for the various lounges.

  • In the children's lounge, a giant bat shelters swings, slides and climbing walls for children from 0 to 12 years old.
  • The discovery lounge is the ideal place to organize meetings or a picnic between neighbors around the large table.
  • In the games room, younger and older players will embark on a tour of the world and Greater Paris, the time of one or more games.
  • Finally, the most athletic will find in the sports lounge multiple pieces of equipment for an outdoor bodybuilding session.

A path of basalt slabs, designed with groups of visually impaired people, leads to the various lounges and serves as a guide for visitors.

4 themes structure the project, they aim to reduce the environmental footprint and improve the living environment for all:

1. Intensify biodiversity:

  • 17,200 m2 of promenade
  • 564 m2 of vegetable garden
  • 8,097 m2 of permeable mineral surface to preserve the local green fabric and enhance the existing ecological corridor

2. A recovery process

  • 240,000 cobblestones reused
  • 230 linear meters of dry stone works completed
  • 2000 m2 of backfill made of recycled materials to respond to the ecological transition and demonstrate the technical and aesthetic potential of recycled materials

3. Equipment co-produced with residents

  • a playground for children
  • an interactive discovery space
  • a play area of the world for young people and adults
  • a gym and a dance floor
  • a shared garden designed with residents to raise awareness of the site's biodiversity and enhance the specificity of the site and the neighborhood

4. A laboratory for the inclusive city

  • 600 linear meters of guidance
  • 2 tactile signage devices
  • to open up a space for everyone in the neighborhood with qualitative and innovative solutions

See more details about this project

 http://ateliernous.fr/downloads/NOUS-NARDAL.pdf

Photo credit

atelier NOUS, setec tpi

Contractor

    Ville de Paris - Direction de la Voirie et des Déplacements

Construction Manager

    setec tpi - Atelier NOUS

Stakeholders

    Company

    Dépôt des matériaux de la ville de Paris

    stone supplier


    Company

    Lycée Hector Guimard

    Manufacture of the “marble game”


    Company

    Centralpose / Segex / Razel

    Laying of paving stones, laying of marbles, construction of dry stone work


    Company

    Fédération Française des Professionnels de la Pierre Sèche

    Business training

    Association «L’oeil et la main - La pierre sèche en mouvement»

    Business training


    Contractor

    Ville de Paris - Direction de la Voirie et des Déplacements


    Construction Manager

    Atelier NOUS (ex OÏKOS architectes urbanistes)

    Concetta Sangrigoli


    Construction Manager

    setec tpi

    Hélène Gavrila

Energy consumption

  • Other

Systems

    • No heating system
    • No domestic hot water system
    • No cooling system
    • Double flow
    • No renewable energy systems

Risks

    • Flooding/Runoff
    • Urban heat island

    The choice of materials and the amplification of living things (vegetation, water) make it possible to attenuate the effects of heat islands. In 40% of the redeveloped public spaces, rainwater will be treated by infiltration. With an innovative sanitation system combining the traditional (pipes) and the alternative (swales and infiltration wells), the surfaces of the rainwater catchment areas that can be infiltrated are around 1 ha.

Urban environment

    The programming of the Nardal promenade, co-designed with the inhabitants, includes four lounges designed to introduce the site's biodiversity to an intergenerational public.

    Sharing public space

    Driven by the dynamic that has woven it, the Nardal Promenade has made it possible to replace an open-air car park, overlooking a tunnel of the Petite Ceinture, with a green space offering fauna and flora an ecological corridor and local residents a place full of different activities.

    Inaugurated in 2019 on the site of the former Broussais hospital in Paris, the Jane and Paulette Nardal promenade is above all a collaborative effort. For nine years, residents, schoolchildren, high school students, associations and designers have worked together and shared their ideas and know-how around round tables, workshops and interventions in schools. Together, they gave life to a place accessible to all in the heart of a popular district bordering the Maréchaux, which echoes the history and the imagination of the site rich in unsuspected biodiversity. A laboratory to collectively design sustainable approaches and innovative devices for the city of tomorrow.

Product

    Dépôt des matériaux de la ville de Paris

    eric.crespin[a]paris.fr

     https://opalis.eu/fr/fournisseurs/plateforme-de-reemploi-des-materiaux-de-voirie-de-la-ville-de-paris

    Management / Others

    A collaboration with the City of Paris depot made it possible to recover more than 240,000 reused paving stones for the construction of the promenade. The City of Paris depot has accumulated hundreds of tons of curbs and thousand-pound slabs that are waiting for buyers. The heterogeneity of these stone “falls” from Parisian construction sites often represents an obstacle in the process of reuse on road construction sites, which requires substantial quantities of uniform materials. Thanks to the help of professionals from the Fédération Française de la Pierre Sèche, the project team recovered 132 tonnes of materials to create the foundations which mark the limits of the lounges equipping the Nardal promenade.

    The platform for reusing road materials from the City of Paris, located in Bonneuil-sur-Marne (94), is a center for the rehabilitation of materials from maintenance and development projects for public spaces managed by the city. Since 1996, this platform of nearly 4 hectares has made it possible to collect, store and prepare around 10,000 tonnes of paving stones and granite curbs per year, and to provide a large part of the City's annual needs for development projects. The platform is equipped with specific installations allowing the stripping, sorting and cutting of paving stones and curbs (loader, paving stone cleaner and sorter, bush hammering workshop, cutter, splitter, etc.). Apart from the natural stone elements, the Bonneuil platform also reuses metal street furniture (trash cans, tree grates, posts, barriers, benches, etc.).

Construction and exploitation costs

  • 25 000 000

Reuse : same function or different function

    • Landscaping

    A re-use approach for the exterior landscaping :

    • 240,000 reused paving stones (2000m²)
    • 230 linear metres of dry-stone work completed

    to respond to the ecological transition and demonstrate the technical and aesthetic potential of recycled materials.

     

    The creation of 5100m2 of mineral soil - ecological and inclusive

    As part of the development of the mineral soil of the promenade, the project team collaborated with the depot of the City of Paris to recover the materials necessary for its construction and reduce the carbon footprint of the site.
    The implementation of more than 240,000 reused paving stones made it possible to concretize this approach and to create a unique and educational development.

    Promoting traditional know-how through the construction of 230ml of dry stone structures

    The City of Paris depot unveiled some surprising objects to the project team: hundreds of tons of curbs and slabs of a thousand waiting to be relocated. The heterogeneity of these "falls" of stone from Parisian construction sites often represents an obstacle in the process of reuse in road construction sites, which requires substantial quantities of uniform materials. Thanks to the help of professionals from the Fédération Française de la Pierre Sèche, the project team recovered 132 tonnes of materials to create the foundations that materialize the limits of the lounges on the Nardal promenade.

    This type of implementation has made it possible to enhance the very varied textures of the stones and to transform constraints into potential. Each element finds its role in the construction of the low walls: the small modules in red sandstone and gray granite for the filling, the elongated elements in yellow granite for the headers and the larger slabs to define the angles. The approach has made it possible to promote qualitative and sustainable traditional know-how.

    This first collaboration between the architects, the Federation and the services of the City opened the doors to new experiences and showed the ecological and aesthetic value of the implementation in dry stone. From the Nardal promenade site, the City of Paris depot has been able to optimize the storage of materials thanks to the numerous requests for stone recovery.

Environmental assessment

    Impacts avoided (calculation made using the calculation tool provided by the reuse booster)

    • 240,000 paving stones reused (2000m²):

    CO2 avoided = 9588 kg, Water consumption avoided = 20 kg, Waste avoided = 121472 kg

    • 230 linear metres of dry stone work carried out:

    CO2 avoided = 2310 kg, Water consumption avoided = 5 kg, Waste avoided = 29266 kg

     

    The re-use operation saved the equivalent of 9,585 kilometres travelled by a small car, or 108 Paris-Nice journeys, 174 rectangular bathtubs full of water and 301 years of household waste for a French person.

Social economy

    A path of basalt slabs which serves the various lounges and serves as a guide for visitors has been developed with associations of visually impaired people.

    Thanks to meetings and shared workshops, residents, associations, schoolchildren, high school students and architects worked hand in hand from the start of the project. Initially, meetings allowed everyone to learn about the challenges of the project and to express their expectations and ideas. Workshops have also been set up to raise awareness among different audiences about the flora and fauna surrounding the promenade. A website and a wall of expression came to extend the various meetings and workshops, allowing everyone to express themselves throughout the project.

    The participatory budget and the design of the various furniture

    The furniture in the various lounges comes directly from the participatory workshops. The pupils of the Pierre Larousse school were particularly involved: from their drawings and imaginations were born the bat in the playground and the insect hotel in the shape of a hedgehog. The pupils of the Hector Guimard high school have meanwhile put their hands directly to work. They participated in the construction of the game of marbles and colored its blue and green wefts thanks to a meticulous laying of mosaics. Residents, associations and schoolchildren also led the campaign together to include the project in the participatory budget: the drawings of students from the Pierre Larousse school were put forward during the creation of posters and the neighborhood associations raised awareness among the inhabitants of the project through meetings and exhibitions. The children of the Pierre Larousse school were valuable partners throughout the project. They are the ones who gave life to the gigantic bat in the children's lounge. They first took part in awareness workshops on the fauna and flora of the promenade. These workshops led to the choice of the shape of the platform: a pipistrelle. Guided by the architects and their plastic arts teacher, they then designed and modeled the games they wanted to find on the promenade.

Reasons for participating in the competition(s)

Circularité : La promenade a été construite pierre par pierre avec des matériaux durables, qui garantissent aux habitants des équipements de qualité. De nombreux matériaux, issus du réemploi, ont trouvé ici une seconde vie. Les pavés et les pierres du dépôt de la Mairie de Paris ont été réutilisés pour le sol et les murets en pierres sèches qui délimitent tous les salons. Les remblais sous la promenade ont été réalisés avec un matériau à base de verre recyclé, et l’hôtel à insectes a été conçu à partir d’arbres déjà élagués. Par ailleurs, des arbres déjà existants ainsi qu’une pergola et sa glycine ont été conservés

Reproductibilité : Le processus développé fonde désormais la manière d'aborder le projet pour atelier NOUS et setec. Il n'y a pas de freins empêchant réellement la reproductibilité. Les réalisations de la promenade Nardal ont inspiré plusieurs groupes de maîtres d’oeuvres et maîtres d’ouvrage qui depuis ont sollicité le dépôt des matériaux de la Mairie de Paris pour récupérer les pierres disponibles.

Innovation : La combinaison des solutions matériautiques (réemploi des pierres, recyclage du verre), de la préservation et le développement de la biodiversité (surface perméable, préservation des végétaux existants) et sociales (participation active des futurs usagers) était innovante. Cette combinaison a permis la co-construction d'un parc à faible impact environnemental et à fort impact social.

Building candidate in the category

Users’ Choice

Users’ Choice

Green Solutions Awards 2022-2023
PDF
 Circular Buildings Trophies 2022 building circular economy reuse waste recycling materials and solutions renovation

Share :
Author of the page

Rafael Simoes

Architecte


Other case studies

More

Contest

Green Solutions Awards 2022-2023

Trophées Bâtiments Circulaires 2022