Rehabilitation of the Chedigny Presbytery

  • Project type : Renovation
  • Building Type : Other building
  • Construction Year : 1600
  • Delivery year : 2017
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.
  • Net Floor Area : 280 m2
  • Construction/refurbishment cost : 390 731 €
  • Number of none : 7 none


Moderated by : Hassan ABOUZID

Similar case studies

Basuna Mosque

The Basuna Mosque is located in the hot & arid village of Basuna, Sohag, Egypt, over a site amidst a noisy, dusty and densely constructed area with encroaching residential buildings, a cemetery, cattle frequently moving back and forth (...)

Kaza Eco-Community Centre

In partnership with the Spiti Projects Charity, the Auroville Earth Institute has designed and built theKaza Eco- Community Centre with key participation of villagers in Kaza and local earth craftsmen of the Spiti Valley. The centre (...)

Maison des Yvelines - Nubian Vault

This amazing Nubian Vault* building, inaugurated on Dec 4th 2016, is one of AVN's major recent achievements in Senegal. Financed in part by the French Conseil Départemental des Yvelines, in collaboration with the NGO Le Partenariat (...)


  • Published on 06 June 19
    by Florence TALPE|France
    Viewed 351 times
  • Proposed by :




  • Contest

    Green Solutions Awards 2019 - Buildings

    Energy & Temperate Climates
    Users' Choice


    The project concerns the rehabilitation of the presbytery and its garden. The garden is open to the public, and the building has a reception area-tea room on the ground floor, a training area, and guest rooms on the floors (1st floor and attic). The use of biobased materials has been favored to help preserve the intrinsic qualities of this building of the seventeenth century stone tufa. The peripheral walls of the ground floor are insulated by a mixture of clay and rapeseed straw and the insulation of the floor and the attic was made with wood wool and hemp wool. the clay / straw mixture on the ground floor is produced as part of a research project under way locally on the development of an insulator based on plant aggregates. (Test of the conditions of implementation, the mixtures used as well as the drying times). The main limitation to the use of this mixture was the very long drying time which delayed the construction of several months. Over-ventilation of the building has been deployed to guard against the risk of entraining water vapor in the walls following their implementation. Another observation, that we were able to do is that the wood wool panels tended to settle over time, we had to pack the materials to the pose to limit the phenomenon. The joinery is manufactured by a company of the municipality that uses wood from a local sector. Wood wools have been favored for their thermal, ecological and recyclability qualities.


    Location

    5 Place de la Mairie , 37310 Chédigny France

    Technicals Features