Positive energy vegetal school campus

9036
Last modified by the author on 11/05/2020 - 11:33
  • Building Type : School, college, university
  • Construction Year : 2013
  • Delivery year : 2014
  • Address 1 - street : Rue de la Prairie 07560 MONTPEZAT SOUS BAUZON, France
  • Climate zone : [Csa] Interior Mediterranean - Mild with dry, hot summer.

  • Net Floor Area : 620 m2
  • Construction/refurbishment cost : 1 300 000 €
  • Number of Pupil : 120 Pupil
  • Cost/m2 : 2096.77 €/m2

Certifications :

  • Primary energy need
    49 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

Vegetal architecture for the children of Montpezat.


School in the meadow or meadow in the school?

An innovative and unique architecture mainly composed of plant material inert for its structure and insulation and living for its siding.

In Montpezat sous Bauzon , the meadow is the central space of the village . Place of life and passage, this green space is lined with public buildings of the village. The new school is all on one level and therefore accessible to all is adapted to the size of the village, it had to integrate without being camouflaged.

The " landscape building " project proposed by the architect Jean-François Daures (VISION) will help develop a soft, landscaping attitude by truly "pulling" the green space of the "Prade" below and on the building. This is the creation of a real biotope in constant movement (seasonality of appearance, colors) showcase of the country's plant heritage highlighting the flora and local biodiversity .

A large cold roof , that is to say taken off above the project, forms a "marquee" to shelter the equipment and its immediate surroundings. A garden roof of almost 700m2 is built above a tree structure to improve the thermal balance and summer comfort, while absorbing airborne noise.

Between these two "hills", a local chestnut wood building whose uncertain shapes are reminiscent of farmhouses on the Ardèche plateau is a sign on the meadow. This sun-soaked atrium welcomes children and their parents. This space creates a soft interior circulation through the school and will be the place of exchange between school life and that of the village .

This eco-construction, with positive energy, ie producing more energy than it consumes, competition to the call for projects "demonstrators effinergie +" chaired by the Rhône Alpes region and with the support of the ADEME

Finally, the construction of the new school, will be the opportunity to requalify the way of the meadow, which will also become a vegetated roadway to improve the permeability of the soil and regulate the car traffic for a better security of the children of the college like schools.

Sustainable development approach of the project owner

Small village "corridor" of less than 1000 souls today, Montpezat sous Bauzon near Aubenas, counted in 1950 up to 85 hotels, and draws its wealth from its hydraulic power station. It is a village as there is little that, instead of being built around a square, was built around a meadow, which already existed at the time of the Romans who organized there famous equestrian competitions . Place of life and passage, this communal green space is bordered by all the public buildings of the village. On the site of a former concrete boarding school from the 1970s, which was "nibbled" for recycling, the new wooden school building, which is now fully level to be accessible, is now erected. adapted to the evolution of the size of the village.The population was informed of the assets of their new School City thanks to the municipal bulletin where Jean-François Daures convinced of the value of the "faire-savoir" which he considers as inseparable from that "know-how", proposed for the writing of a written article as a true technical notice of the equipment, explaining to all its fundamental principles and indicating the ecological performances.

Architectural description

This project of construction of the vegetal school campus in the town of Montpezat sur Bauzon is the winner of the Rhône-Alpes Region's call for projects Effinergie +. The architect Jean-François Daures proposed a plant architecture, showcasing local biodiversity and endowed with a strong pedagogical orientation that seduced the municipal team and won the support of teaching teams and the population.

Exergue: An innovative and unique plant architecture mainly composed of plant material inert for its structure and insulation and alive for its siding.

1 / The project

This unique and living "building-plant", proposed by the architect Jean-François Daures (VISION®) surrounded by a team composed of a thermist, an acoustician, an engineer Gilles Amblard (Altéabois) and the lighting designer, Pierre Morat, makes it possible to develop a gentle, landscaping attitude by truly "pulling" the green space of the meadow on the school campus entirely covered with a vegetated canopy. This is the creation of a real biotope in constant movement (seasonality of appearance, colors) showcase of the country's plant heritage highlighting the flora and local biodiversity. "Montpezat and its meadow are characterized by a very special biodiversity, including an endemic green lizard of about 40 cm and a flora that are threatened by hydrocarbons and heavy metals dripping from paved roads with too much waterproofing," explains Jean-François Daures. As part of my reflection on the requalification of the rue de la prairie I proposed to destroy the existing road (It also nibbled to be transformed into granulate, recycled in the foundations of the school) and replace it with a vegetated road using vegetated honeycomb plates (Niddaplast®). The effect is striking: the meadow has occupied the space totally and cars slow down in front of this unexpected coating, spontaneously below 15km / h which contributes to the safety of children. The resistance of the plates (12 t / axle) allows the passage of the school bus and the fire truck. ". The excellent permeability of this plant road, such as that of the 720 m2 green roof school city responds to flood phenomena that are recurrent in this place, during episodes Cévenols, and have now disappeared through this work.


Exergue: An innovative and unique plant architecture mainly composed of plant material inert for its structure and insulation and alive for its siding.
 

Building users opinion

An excellent feedback from the teaching staff who noticed a noticeable difference in the children's attention, which was increased thanks to the notion of comfort, the acoustic quality of the premises and the quality of the artificial lighting.

See more details about this project

 https://www.archivision.fr
 https://www.construction21.org/france/articles/fr/green-solutions-la-cite-scolaire-vegetale-a-energie-positive-un-batiment-paysage.html

Photo credit

Jean François Daures / Vision®

Contractor

    Ville de Montpezat sous Bauzon

    François Aubert - Ancien adjoint au maire

Construction Manager

Stakeholders

    Altéabois

    Gilles Amblard

     www.alteabois.com

    Design office Structure, MOE (Construction Management)

Contracting method

Separate batches

Type of market

Global performance contract

Energy consumption

  • 49,00 kWhep/m2.an
  • 50,00 kWhep/m2.an
  • RT 2012

Real final energy consumption

    49,00 kWhef/m2.an

Envelope performance

  • 0,23 W.m-2.K-1
  • Wood frame walls insulated with 30 cm of branded cellulose wadding and 4 cm of wood fiber (Actis) - Wood cladding in local chestnut regrowths treated with oleothermy.

  • 0,43

Systems

    • Urban network
    • Wood boiler
    • Wood boiler
    • Double flow heat exchanger
    • Wood boiler

Urban environment

  • 700,00 %
  • Located in a green setting, this school town welcomes students from surrounding villages and hamlets. The low density urban environment is that of a village of about 900 inhabitants. It is built on the edge of largely herbaceous and wooded areas. Bike and pedestrian infrastructures have been created to get there The school city has also had an impact on the urban environment, since the road that goes there is green

Construction and exploitation costs

  • 1 300 000

Reasons for participating in the competition(s)

Santé & confort :

  • Atelier préalable « l'école idéale, un outil ergonomique support de la pédagogie» avec les acteurs concernés
  • Modification du projet initial suite à ce dernier : atrium rajouté au programme
  • Modularité : ajout possible d'une salle de classe
  • Circulation scolaire et péri-scolaire protégée
  • Température régulée par la végétalisation, absorption des eaux pluviales
  • Ventilation soignée
  • Acoustique améliorée
  • Conduite de la lumière naturelle
  • Mobilier choisi en concertation



Autre :

  • Végétalisation des toitures sans entretien
  • Travail avec les ressources locales, notamment pour le bois
  • Construction à énergie positive
  • Voie automobile végétalisée
  • Réseau de chaleur existant alimenté par une chaudière à granulés de bois fabriqués localement

Building candidate in the category

Health & Comfort

Health & Comfort

Users' Choice

Users' Choice

Green Solutions Awards 2019 - Buildings
PDF

Share :
Author of the page
Jean-François Daures

Architecte DPLG


Other case studies

More

Contest

Green Solutions Awards 2019 - Buildings