Petit Jean Building

  • Project type : Renovation
  • Building Type : Collective housing < 50m
  • Construction Year : 1300
  • Delivery year : 2015
  • Climate zone : [Cfc] Marine Cool Winter & summer- Mild with no dry season.
  • Net Floor Area : 279 m2
  • Construction/refurbishment cost : 481 000 €
  • Number of Dwelling : 4 Dwelling
  • Cost/m2 : 1 724 €/m2
  • Cost/Dwelling : 120 250 €/Dwelling


Moderated by : Hassan ABOUZID

Similar case studies

Accent Vert & Accent Eco

​The ACCENT VERT & ACCENT ECO project is located on the outskirts of Warsaw on a former agricultural land, in a neighbourhood that is today rapidly developing and will soon be just next to the new metro line.The buildings are located (...)

House on the Mountain

​The House on the Mountain was conceived as house for one family with three additional holiday apartments.It softly nestles against the slope and it’s size, roof shape and materials are inspired by the traditional „Wälderhaus“. The (...)

The First ECO-SANDWICH House

The First ECO-SANDWICH® House is a unique example of a holistic and innovative approach to sustainable architecture. The house is the first of twelve planned passive house energy standard multi-family houses in the green area of City (...)


  • Published on 10 June 19
    by Florence TALPE|France
    Viewed 913 times
  • Proposed by :




  • Contest

    Green Solutions Awards 2019 - Buildings

    Low Carbon
    Users' Choice


    The challenge of the heritage renovation:
    The Parc de la Brenne, with ADEME and the Center region, conducts a "life-size" experiment on the energy efficiency of inhabited old buildings , with the aim of respecting the heritage, the health of buildings and their inhabitants . The particular energy behavior of the old building requires thermal solutions adapted to its historical, heritage and constructive value (nature of materials, hygrothermal operation). The aim is to demonstrate the effectiveness of "green" thermal improvement solutions in the context of rehabilitation projects, compared to standardized normative insulation. This guided the choice of using biosourced and "geosourced" materials for rehabilitation, this choice being perfectly in line with the requirements of a heritage restoration carried out in a perimeter of historical monument.

    The choice of these materials allows the good conservation of the structures of the old building by the maintenance of the water vapor transfers of the envelope and the grounds, as far as possible in relation to the regulatory norms (it is very difficult for example to make a slab of lime concrete in a public building opposite a control office).

    Carbon balance and IAQ:

    This makes it a particularly powerful demonstrator project in the context of the PCET (Territorial Climate-Energy Plan) of the Parc. The conservation of a building that is almost entirely recyclable and consumes little of gray energy also saves the gray energy of a lambda construction and the space consumption that it represents.

    It is also a step forward in taking into consideration the health of the future inhabitants of the building.

    The coupling of the project with a wood boiler which is partially dedicated to it completes the virtuous circle.


    Location

    rue des dames , 36800 Rivarennes France

    Technicals Features