Nursery school of Boutours

  • Project type : Extension + refurbishment
  • Building Type : Preschool, kindergarten, nursery
  • Construction Year : 2017
  • Delivery year : 2017
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.
  • Net Floor Area : 2 000 m2
  • Construction/refurbishment cost : 5 800 000 €
  • Number of Child : 300 Child


Moderated by : Sylvain Bosquet

Similar case studies

ISEA Learning Center

​The learning centre was built to help children coming from under privileged families from Suceava. The ISEA Association (intervention, support, education, assistance) had the initiative of creating an after school program for these (...)

Modular wood crib with positive energy

Located on the outskirts of the village in an old vineyard, without any natural shade, this eco nursery is called to receive children including under the heat wave of summer. The bias was to create a large photovoltaic cold roof form (...)

Leisure & Education pole: Bouc Bel Air

Construction of a facility to gather on the same site:Primary schoolElementary classes.A youth center consisting of a recreational home without accommodationA youth shelter.The site is on the edge of a natural space which is intended (...)


  • Published on 17 June 18
    by emmanuel pezres|France
    Viewed 3008 times


  • Contest

    Green Solutions Awards 2018 - Buildings

    Health & Comfort
    Users' Choice
    Sustainable Renovation Grand Prize


    1-As a world premiere on this scale, the building was an opportunity to invent a natural double flow ventilation with heat recovery. Inspired by its ancient concept while being avant-garde in the design of heat exchangers, this low tech and resilient solution naturally gives a unique character to the building. Each room is instrumented to know in real time the levels of Co, Co2 to act on the registers.

    2-As a first too, at least at the French level in an ERP and therefore probably at the European level, the extension to the front of the building was made completely in straw carrier, thus saving wood and not impact the forest ecosystem.

    3- The school is already at the moment of its design and construction a change of culture, by the participation of children and teachers in the design but also by an original approach to address the peaks of cold and hot present and to come up. Indeed after an over-insulation by the straw of envelope, a resilient low tech ventilation we tackle this problematic by a cultural displacement For example by the supply of sleeveless vests serving to heat the bodies rather than the spaces
    inspired by Japanese culture (made in French organic wool knitted in a intergenerational dynamic in an associative restaurant) for cold peaks. Or by setting up an "oasis course" where a rainwater collection tank allows low tech and educational water games.


    4- In the context of the low carbon strategy, we compensate for the invention of a manageable forest, not in quantitative terms (Kg for Kg or M3 for M3) but in a qualitative aspect where we recreate a rich ecosystem. in which we draw food, the time that the trees become workable. All accompanied by a social and educational approach.


    Certification Scheme


    Location

    , 93170 Rosny-sous-Bois France

    Technicals Features