Nianing's church, Senegal

  • Building Type : Other building
  • Construction Year : 2016
  • Delivery year : 2019
  • Address 1 - street : Nianing, Sénégal Sénégal NIANING, Autres pays
  • Climate zone : [As] Tropical dry

  • Net Floor Area : 457 m2
  • Construction/refurbishment cost : 1 059 799 €
  • Cost/m2 : 2319.04 €/m2
  • Primary energy need :
    3 kWhep/m2.an
    (Calculation method : )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

Located on the shells' coast, south of Dakar, the project is imbued with this regional particularity taking as a starting point the spiral shape of a cymbium.

Oriented towards the east and sloping towards the sky, the building closes to the north and the south to protect itself from the sun and the harmattan.

The building opens to the west to capture the freshness of the trade winds by a set of volumes broken down into seven vaults with a bell tower that rises to 45 meters and plays the role of both signal and ventilation chimney.

In order to put in place a natural passive ventilation, the project is inspired by the functioning of the African termite mound which is an extremely efficient model of thermal regulation. It is also inspired by the operation of wind towers in East Africa, which have also been known for centuries for their effectiveness.

Data reliability

Self-declared

Photo credit

King L'enemy

Contractor

    Archidiocèse de Dakar

    Benjamin Ndiaye, archevêque de Dakar

Construction Manager

    IN SITU ARCHITECTURE

    contact@insitu-architecture.net

Stakeholders

    Construction company

    Eiffage Sénégal

    Dominique Job / Sandra Villepontoux / Gérard Sénac

    General Enterprise


    ETECS

    Lucien Santolini

    Office of study structure


    Construction Manager

    GA2D

    Eric Mulot

    executing project management relays

Owner approach of sustainability

Promote the hiring of a local workforce for the construction of the building.

The Eiffage company honored this request and hired more than 50% of the construction team in the Mbour region

Architectural description

The woods all come from Cameroon forest labeled "respect for the environment and sustainable development". All non-reusable formwork timber for other sites was recovered to build the church choir chairs.

Building users opinion

Without knowing the work on the passive natural ventilation, the abbot told us when the final reception of the works in April 2019: What a freshness in this church!

Energy consumption

  • 3,00 kWhep/m2.an
  • 1,00 kWhef/m2.an
  • Nave: emergency block * 5 / Baffles * 10 / Projectors * 28
    Sacristy and sanitary block and technical: 5 ceiling lights / 1 amp

    LED bulb (total consumption: 496 kWh / year)

Real final energy consumption

    1,20

    2 019

Systems

    • No heating system
    • No domestic hot water system
    • No cooling system
    • Natural ventilation
    • No renewable energy systems

    Thermal draft cooling that saves 112% of the energy consumption of the building

GHG emissions

  • 0,30 KgCO2/m2/an
  • 167,00 an(s)

Health & Comfort

    PRO BET Impedance acoustic study

Product

    Concrete

    cimenterie locale (à Kirene, environ 50km)

    Cimenterie du Sahel

    Structural work / Structure - Masonry - Facade

    Reinforced concrete vault, optimization of the material (15cm thick)

    The product was enthusiastically accepted by all stakeholders.


    steel canopy

    Finishing work / Exterior joinery - Doors and Windows

    The product was enthusiastically accepted by all stakeholders.


    Coated coating

    Finishing work / flooring

    Local shell used as aggregates

    The product was enthusiastically accepted by all stakeholders.


    Large cunettes and retention basins

    Outdoor facilities / Rain water management

    At the foot of the vaults were drawn large cunettes that are gravitarily connected to landscaped retention basins located below the site. The retention ponds compensate for the waterproofing created by the building and allow the infiltration of progressive water into the soil during the rainy season.

    The product was enthusiastically accepted by all stakeholders.


    more than 50% of the workforce was hired in the region

    Management / Stakeholders involvement

    The product was enthusiastically accepted by all stakeholders.


    Cooling by thermal print of the bell tower

    HVAC, électricité / ventilation, cooling

    The verticality of the building has been exploited to the maximum to create natural ventilation day by "chimney effect" and at night the system turns by natural convection.

    The product was enthusiastically accepted by all stakeholders.

Construction and exploitation costs

  • 1 059 800,00
  • 1 059 800,00
  • 113 032
  • 1 059 799

Energy bill

  • 99,00

Land plot area

5 691,00 m2

Built-up area

725,00 %

Green space

4 311,00

Parking spaces

655

Building Environmental Quality

  • Building flexibility
  • acoustics

Création d'une ventilation naturelle passive par le clocher pour assurer la fraîcheur de l'édifice et éviter le recours à des ventilateurs électriques et climatiseurs.

Contest categories

Energy & Hot Climates

Energy & Hot Climates

Users' Choice

Users' Choice

Green Solutions Awards 2019 - Buildings


Author of the page

  • Nicolas Vernoux-Thélot

    gérant architecte DPLG


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2019 - Buildings