Mysterra - Labyrinth Park and Guest House in Montendre (Charente-Maritime)

  • Project type : New Construction
  • Building Type : Other building
  • Construction Year : 2017
  • Delivery year : 2018
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.
  • Net Floor Area : 525 m2
  • Construction/refurbishment cost : 1 522 500 €
  • Number of none : 3 none
  • Cost/m2 : 2 900 €/m2
  • Cost/none : 507 500 €/none


Moderated by : Hassan ABOUZID

Similar case studies

Maison des Yvelines - Nubian Vault

This amazing Nubian Vault* building, inaugurated on Dec 4th 2016, is one of AVN's major recent achievements in Senegal. Financed in part by the French Conseil Départemental des Yvelines, in collaboration with the NGO Le Partenariat (...)

Basuna Mosque

The Basuna Mosque is located in the hot & arid village of Basuna, Sohag, Egypt, over a site amidst a noisy, dusty and densely constructed area with encroaching residential buildings, a cemetery, cattle frequently moving back and forth (...)

Kaza Eco-Community Centre

In partnership with the Spiti Projects Charity, the Auroville Earth Institute has designed and built theKaza Eco- Community Centre with key participation of villagers in Kaza and local earth craftsmen of the Spiti Valley. The centre (...)


  • Published on 23 May 19
    by Philippe Madec|France
    Viewed 1363 times


  • Contest

    Green Solutions Awards 2019 - Buildings

    Energy & Temperate Climates
    Users' Choice


    The project is located in Montendre, south of the Charente Maritime, which has a oceanic and temperate climate.
    Its implementation depends on the site: on one side the lake and the view, on the other the forest and games and the topography of the place, slightly overhanging the lake, it follows the curves of the natural terrain to lead the entrance to the site and open to visitors.

    The bioclimatic design also presides over its design : efficient envelope (and biosourced), crossing building, limited openings to the North, solar protection in the South and on the large gable in the East, natural lighting in all rooms. On the ground floor shutters in the same wood as the cladding form a sunscreen at the same time as they allow night ventilation while avoiding intrusion.

    The building is frugal, ventilation is natural : self-adjusting air inlets facades and turrets of natural ventilation regulated on CO2 probe or presence detection. The hot water production of the snack is ensured by thermal solar panels. Heating by a woodblock boiler . The cooling is assured by air brewers that limit the sensation of heat. Consumption is limited thanks to the bioclimatic design and the use of "passive" architectural devices mentioned above . The unique non-biobased consumptions serve the lighting (limited thanks to the consideration of the luminous contribution in the design) and the power supply of the computer equipment.


    Certification Scheme


    Location

    La Taulette , 17130 MONTENDRE France

    Technicals Features