Mosaic

  • Project type : Renovation
  • Building Type : Office building < 28m
  • Construction Year : 1996
  • Delivery year : 2016
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.
  • Net Floor Area : 18 002 m2
  • Construction/refurbishment cost : 24 000 000 €
  • Number of Work station : 1 200 Work station


Moderated by : Sylvain Bosquet

Similar case studies

Thai Health Promotion Center

​This building has been built for the Thai Health Promotion Organization.It is located in Sathorn district in Bangkok. Thai Health Promotion Organization is a non-profit organization dedicated to promote health and well-being of Thai (...)

Administration of nature and forests

A sustainable, environmentally friendly planning concept played a crucial role in this new build for the Luxembourg Nature and Forestry Agency. This energy-plus building, which can produce more energy than it consumes, is one of the (...)

VELUX China Headquarters

VELUX Langfang Office is the headquarters of VELUX China. Located in the Hebei province, around 45 kilometers from Beijing, the building houses management, marketing and the technical department and sales division.The two-storey build (...)


  • Published on 01 June 18
    by Iris PERRUCHAUD|France
    Viewed 1902 times


  • Contest

    Green Solutions Awards 2018 - Buildings

    Health & Comfort
    Users' Choice


    MOZAIK is a building that combines health and comfort of occupants, in accordance with the environmental policy of SCI Rueil Newton c / o DTZ Investors. Indeed, all equipment has been studied to meet the needs of occupants:

    • Regulation of the ambient temperature and the ventilation by the occupants (1 remote control for 4 people maximum)
    • Lighting via presence sensor, sunshine and possibility of remote control
    • Blinds managed by a weather probe and the occupants.
    • CO2 sensor in meeting rooms subject to ventilation
    • Building entirely divisible in 24 lots (3 lots per floor) and systems adaptable to re-partitioning
    • Nearby public transportation, charging stations for electric vehicles, parking places and bike room
    • RIE, cafeteria and concierge service in the building.
    • Indoor Class A + coatings with indoor air emissions
    • No smoking on the entire plot to avoid nuisance to other occupants

    In addition, numerous studies and measurements have been carried out to ensure the comfort and sanitary quality of the building (acoustic measurements, indoor air quality measurements, artificial lighting measurements, natural lighting air, water quality) Finally, a commissioning process has been put in place to ensure the proper functioning of the equipment on reception and thus the satisfaction of the occupants.
    The restructuring project favored the conservation of a maximum of elements still usable on the site to reduce its impact in terms of carbon emissions. Indeed, the stone facade, the concrete structure of the building as well as the aluminum joinery were preserved. The gas boiler and the cold units that were not at the end of their life were kept and restarted as well as a few ACTs. All wood materials in the project are PEFC or FSC certified. The domestic hot water of the RIE is produced by photovoltaic panels located on the roof. No new parking has been created. 90% of site wastes were recovered (80% material recovery). MOZAIK participated in the HQE Performance test evaluating the environmental performance of buildings and its impact in terms of carbon over the entire life cycle of the building, by contributor and component.


    Certification Scheme


    Location

    21 Rue François Jacob , 92500 Rueil Malmaison France

    Technicals Features