Kindergarten "La Ruche " in Perthes, Gâtinais

  • Project type : New Construction
  • Building Type : Preschool, kindergarten, nursery
  • Construction Year : 2018
  • Delivery year : 2018
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.
  • Net Floor Area : 815 m2
  • Construction/refurbishment cost : 1 890 000 €
  • Number of Children : 120 Children
  • Cost/m2 : 2 319 €/m2
  • Cost/Children : 15 750 €/Children


Moderated by : Hassan ABOUZID

Similar case studies

Elementary school extension -Chauconin-Neufmontiers

In october 2017, the municipality of Chauconin-Neufmontiers officially inaugurated the new premises of  "Marianne" school, an unprecedented educational extension for this town of 3000 inhabitants.The project is carried out as part (...)

ISEA Learning Center

​The learning centre was built to help children coming from under privileged families from Suceava. The ISEA Association (intervention, support, education, assistance) had the initiative of creating an after school program for these (...)

Nursery school of Boutours

Kindergarten of 9 Classes made by recycling and extension of a market hall of the year 2000. The building is made of organic wood and straw (caissons, between-uprights and carrier) and earth-level passive and anticipating climate chan (...)


  • Published on 16 May 19
    by jeremy griffon|France
    Viewed 1397 times


  • Contest

    Green Solutions Awards 2019 - Buildings

    Health & Comfort
    Users' Choice


    The new nursery school is set up on the ground floor, and in linear form, which makes it possible to create distinct volumetric identities by space, with varying widths and heights per program. On the inner side, these capable volumes offer a special and generous spatiality to the teaching premises. These volumes are very generously glazed on the playgrounds and in the backdrop of the wooded mall.

    All interior spaces, designed with the ladder of early childhood as a major reference, are lulled by natural light, in bright, bright and warm spaces. The stick siding, which follows the slope line of a 45 ° roof, draws a house like a child could do, simple, iconic, graphic. The symbols of the gables of the classrooms are found inside for the signage and orientation of the children

    -Bio-sourced materials

    -Walls and roof boxes with Wood wool insulation

    -Prefabricated Douglas-fir Class 3 preform structure

    -Acoustic absorbent interior made of wood fiber

    -Prefinished larch carpentry

    -Prefabricated larch wood cladding

    -Ground of courses in BRF (Fragmented Ramalwood)

    -Outdoor furniture from trees felled on site

    -Wood boiler and district heating network for all the city's facilities (Town Hall, Primary School, Technical Services, Multipurpose Rooms)


    Certification Scheme


    Location

    chemin de la Guinguère , 77930 Perthes en Gâtinais France

    Technicals Features