High school Colbert de Lorient - Buildings B and C

  • Building Type : School, college, university
  • Construction Year : 2015
  • Delivery year : 2015
  • Address 1 - street : 117 Boulevard Léon Blum 56100 LORIENT, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 6 060 m2
  • Construction/refurbishment cost : 2 891 000 €
  • Cost/m2 : 477.06 €/m2
  • Primary energy need :
    74 kWhep/m2.an
    (Calculation method : Other )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

Educational buildings dating from 1959, renovated thermally by implementing prefabricated wooden panel frame for external insulation. Insulation, rainscreen, joinery and part of the external coating are assembled before the installation of wooden panel frame. Mechanical ventilation of interiors is installed in parallel.


  • Intervention in an occupied high school. Noisy works concentrated during school holidays.
  • High speed of execution : 6000 m² of floor area renovated in 10 months
  • Air permeability of the building divided by three.
  • Heat demand of the building divided by three.
  • Summer discomfort reduced.
  • Improvement of visual and acoustic comfort.

Data reliability

Self-declared

Stakeholders

    Thermal consultancy agency

    EGIS

    0299857039

    BET TCE


    Designer

    ANTHRACITE ARCHITECTURE

    0299676221


    Company

    BOUYGUES BATIMENT GRAND OUEST

    02 78 62 28 40

Contracting method

Separate batches

Owner approach of sustainability

The project owner is Brittany Region, which has set up an Eco-referencial system for schools giving them a general framework of sustainable development. On this particular project, the objectives were:
the reduction of buildings' energy needs (class B and - 40% of primary energy consumption)
indoor air quality (low emission paintings and installation of mechanical ventilation )
reducing the carbon footprint through the use of wood

Architectural description

Monochrome and monolithic treatment of floors in black lacquered siding and recreational playgrounds surface in douglas siding. The use of prefabricated wooden coffers was considered from the competition to address the issue of the occupied site and to incorporate a bio-based material, renewable and carbon sinks. Sun protection is threefold:
solar control glazing 70/40 on classes exposed southeast,
black slatted panel forming external shading with horizontal blades
Clear interior screen blinds for the management of glare

Building users opinion

Satisfaction of the high school teams.

Energy consumption

  • 74 kWhep/m2.an
  • 90 kWhep/m2.an
  • Other

  • 62 kWhef/m2.an
  • Heating: 54 Ventilation: 8 Auxiliary: 1 Lighting: 11

  • 161 kWhep/m2.an

Envelope performance

  • 1 W.m-2.K-1
  • Intervention only on the facades (excluding roofs). Thickness of the façade : 300 mm. Thermal resistance of insulation: 6.8 m² K / W. U wall = 0.186 W / m²K

    I4

  • 1

Systems

    • Gas boiler
    • Gas boiler
    • No cooling system
    • Single flow
    • No renewable energy systems

GHG emissions

  • 13 KgCO2/m2/an

Life Cycle Analysis

    Wooden coffers construction (spruce) including Breton woods.

Health & Comfort

    1468 ppm

    Sound insulation between rooms enhanced thanks to works.

Product

    Delta Maxx More

    DOERKEN

    y.baumal@gmail.com

    Structural work / Structure - Masonry - Facade

    PET fleece with PU coating

    The rain screen is used to achieve the airtightness of the facade.

Urban environment

Located in a residential area near the city center of Lorient, the High school is served by 14 different bus lines, urban and suburban. He faces another high school, and is located near a supermarket and a few snack bars.

Building Environmental Quality

  • indoor air quality and health
  • acoustics
  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • energy efficiency
  • building process
  • products and materials
  • ​​Intervention sur un lycée en site occupé. Travaux bruyants concentrés pendant les vacances scolaires.
  • Grande rapidité d'exécution : 6 000 m² de SHON rénovés en 10 mois
  • Division par trois de la perméabilité à l'air du bâtiment.
  • Division par trois des besoins de chaleur du bâtiment.
  • Réduction de l'inconfort estival.
  • Amélioration du confort visuel et du confort acoustique.

Contest

Green Building Solutions Awards 2015



Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Building Solutions Awards 2015