Fourchevielles NLP Residence

  • Building Type : Collective housing < 50m
  • Construction Year : 2013
  • Delivery year : 2014
  • Address 1 - street : 84100 ORANGE, France
  • Climate zone : [Csa] Interior Mediterranean - Mild with dry, hot summer.

  • Net Floor Area : 14 185 m2
  • Construction/refurbishment cost : 4 950 000 €
  • Cost/m2 : 348.96 €/m2

Certifications :

  • Primary energy need :
    53 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2005 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

The social landlord, New Logis Provencal, has achieved a complete rehabilitation of 190 housing in Orange Fourchevieilles neighborhood thanks to the funding program ADEME-Region ERDF.

The six constructions built in 1960, had a negative image because of their appearance and a number of technical problems. The NLP adopted then, an orverall response, in order to respond to 4 objectives:

  • reduce energy consumption to reduce rental costs;
  • change the image of the neighborhood by a complete transformation of the architecture allowed by the insulation of facades;
  • improve comfort through renovation of common areas and equipment;
  • enhance the attractiveness of housing.

These buildings are now reaching the level of thermal performance of the RT2012 (French certification), while providing quality architecture that completely transforms the perception of this neighborhood in the city.

See more details about this project

 http://www.enviroboite.net/habitat-residence-fourchevielles-nlp-orange-84

Data reliability

Assessor

Stakeholders

    Contractor

    Nouveau Logis Provençal

    04 96 20 20 22 / Patrick.joubert[a]nlp.sni.fr


    Construction Manager

    Oliver Seidel

    09 51 70 98 48 - os[a]seidelarchitecte.fr


    Thermal consultancy agency

    BET Durand

    04 67 03 37 44


    Company

    INDIGO Bâtiment

    04 90 83 82 24

    Facades / Insulations


    Company

    Entreprise Pierre Laugier

    04 90 70 32 66

    Facades / Insulations


    Company

    SONIL

    04 37 46 15 39

    photovoltaic panels


    Company

    S.A. JCB

    04 90 32 44 54

    Plumbing / Heating / Ventilation

Owner approach of sustainability

The project is part of the rehabilitation of buildings C, D and E located in "rue du Bellay" and buildings A, B and G located in "rue Descartes" on the perimeter of Fourchevielles District in Orange.

Architectural description

Project management company highlighted the architecture of buildings with a complete redesign of the facades. This allows a simple reading of the buildings components and entrances. A game of superposition and offsets has been possible by varying the insulation thickness.

Energy consumption

  • 53 kWhep/m2.an
  • 100 kWhep/m2.an
  • RT 2005

    - Heating: 19 kWh / m².year - ECS: 14 kWh / m².year - Lighting: 11 kWh / m².year - Auxiliary: 9 kWh / m².year

  • 211 kWhep/m2.an

Envelope performance

  • 1 W.m-2.K-1
  • - Walls: plaster coating + concrete shell (250 mm) + PES (140 mm) + Surface coating - Roof: concrete screed (50 mm) + Rock wool (50 mm) + TC concrete slabs (200 mm) + Mineral wool (300 mm) + False ceiling plaster

    I4

  • 2

Systems

    • Individual gas boiler
    • Water radiator
    • Individual gas boiler
    • Solar Thermal
    • No cooling system
    • Natural ventilation
    • Single flow
    • humidity sensitive Air Handling Unit (hygro A
    • Solar photovoltaic
    • Solar Thermal

    Flat solar panels with individuals extra boilers 3-4 sensors of 2.11 m² (500 l + ball DRC) per cage. One to two installations per building being 10 throughout.

Product

    ITE STO StoTherm

    STO

    0820 20 27 20

    Finishing work / Partitions, insulation

    - External Insulation system of expanded polystyrene, with multiple possible finishes. It is widespread and has been placed on nearly 400 million square meters of facades in the world. - Cladding PARKLEX S - TERREAL THERMOREAL GEBRIK Base papanels, hand molded appearance.

    The external insulation system, is a key element of the performance of this project. It helped make the building more comfortable without reducing the living space. The choice of cladding panels brings a contemporary look to the project that is much appreciated.

Construction and exploitation costs

  • 4 950 000

Urban environment

The buildings are arranged along the streets with parking alignment, creating a certain urbanity. Playback of traffic and access to the buildings is simple. The project contributes to the diversity of housing in the municipality.

Building Environmental Quality

  • works (including waste management)
  • consultation - cooperation
  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • energy efficiency
  • renewable energies
  • maintenance
​Bâtiment ayant obtenu le label BDM, niveau bronze, avec un CEP projet de 53 kWh/m².an (soit un gain de 75 % par rapport au Cep 211 kWh/m².an). L'intervention a porté sur l'enveloppe et les systèmes, avec notamment une production photovoltaïque et du solaire thermique.
Ce quartier étant particulièrement défavorisé, cette opération participe à sa requalification. Une concertation a été menée en amont et une sensibilisation des occupants a été effectuée. Des clauses d'insertion sociales ont permis de faire travailler des chômeurs du quartiers pendant les travaux.

Contest

Green Building Solutions Awards 2015



Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Building Solutions Awards 2015