Eco-construction of the bioclimatic wooden building at the Aubevoye wastewater treatment plant

  • Project type : New Construction
  • Building Type : Factories
  • Construction Year : 2014
  • Delivery year : 2014
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.
  • Net Floor Area : 710 m2
  • Construction/refurbishment cost : 1 775 000 €
  • Number of Installed Kw : 2 Installed Kw
  • Cost/m2 : 2 500 €/m2
  • Cost/Installed Kw : 887 500 €/Installed Kw


Moderated by : C21 France La redaction

Similar case studies

Star Innovation Center passive factory project

The Star Innovation Center is a product development facility located outside of Colombo in Katunayake, Sri Lanka. Intended to be a global model for the entire garment industry, the project sets a new high bar for sustainability, energ (...)

Indospace Industrial Park Vallam

Near major highways and easily accessible to Chennai, the IndoSpace Industrial Park Vallam is situated in an ideal location for the warehousing sector. The park consists of four buildings, one of which has received EDGE certification (...)

Municipal Technical Center - La Roche Sur Yon

On this project, the initial objective of the contracting authority was the partial demolition of municipal technical center and the creation of a new building with a standard thermal performance level (RT2012 for the office and works (...)


  • Published on 12 June 18
    by RUBA ALABED|France
    Viewed 3441 times
  • Proposed by :




  • Contest

    Green Solutions Awards 2018 - Buildings

    Health & Comfort
    Users' Choice


    The entire Aubevoye wastewater treatment plant responds to an innovative HQE® approach, proposing a bioclimatic timber frame construction building made of Douglas fir class 4, combined with natural and high-performance materials that allow for a healthy, comfortable construction. perennial, positive energy by an integrated photovoltaic roof at the heart of a remarkable site.
    The building is oriented on a north-south axis allowing to benefit from an optimal sunshine during the period of the winter and during the summer the heat is dissipated by the ventilation double flux and the devices in roof of brise-soleil. The building incorporates a biogas plant that transforms sludge from the station into biogas and reused as energy, supplying the heat network of public buildings.
    The whole building is part of a green setting. Landscaping is offered through different landscape units that make up an eco-landscape throughout the site, supporting a walkway integrated into the educational pathway and promoting the development of biodiversity. The environmental character of the building is inseparable from its inclusion in the green box consisting of landscaping, but also from the wetland of the treated water to the point of discharge into the natural environment.


    Certification Scheme


    Location

    , 27940 AUBEVOYE France

    Technicals Features