CFA BTP in Blois

7645
Last modified by the author on 25/09/2018 - 11:49

New Construction

  • Building Type : School, college, university
  • Construction Year : 2016
  • Delivery year : 2016
  • Address 1 - street : 34 Rue Bernard Darada 41000 BLOIS, France
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 9 570 m2
  • Construction/refurbishment cost : 14 000 000 €
  • Number of Pupil : 1 100 Pupil
  • Cost/m2 : 1462.9 €/m2
  • Primary energy need
    52 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

Wood is the ecological anchor of the project. It represents 100% of the superstructure and constitutes at the same time the supporting structure, the protective envelope, the management of the natural light and the interior architecture.

  • Bioclimatic design> patios, orientation, protection against prevailing winds, large openings.
  • Durable facade cladding, low maintenance> wood, zinc, mineral fiber, prefabricated concrete.
  • Natural ventilation thanks to the patios.
  • Semi-intensive green roof (15cm thick substrate).
  • Infiltration of rainwater to the plot, zero discharge to public networks.
  • Area of ​​evolution invasive sport. Involved vegetated parkings.
  • EP recovery for maintenance and cleaning.
  • Management of natural light.
  • Passive acoustic treatment (noisy activities away from quiet places)
  • EnR> wood boiler, solar thermal, wind, photovoltaic.
  • Passive building. Primary energy consumption below 15kWhep / m2.an
  • Low Carbon Building. 173 kg CO2 / m2 of emission for the construction of the envelope and 1,25 kgepCO2 / m2.year.

Sustainable development approach of the project owner

Wood is the ecological anchor of the project. It represents 100% of the superstructure and constitutes at the same time the supporting structure, the protective envelope, the management of the natural light and the interior architecture.

The building of technical education is major volumes provided with a cladding consisting of projecting vertical chevrons producing a game, evolving with the light of day by offering movement and rhythm to the facades while providing sun protection.

The "all visible wood" also brings an educational and ecological dimension for learners. He reveals himself and exposes himself demonstratively.

The wood allows the use of the advantageous dry chain in the management of the deadlines and the quality of execution. It also allows optimum implementation of thermal insulation, without thermal bridge, with a high performance sealing.

  • Bioclimatic design> patios, orientation, protection against prevailing winds, large openings.
  • Durable facade cladding, low maintenance> wood, zinc, mineral fiber, prefabricated concrete.
  • Natural ventilation thanks to the patios.
  • Semi-intensive green roof (15cm thick substrate).
  • Infiltration of rainwater to the plot, zero discharge to public networks.
  • Area of ​​evolution invasive sport. Involved vegetated parkings.
  • EP recovery for maintenance and cleaning.
  • Management of natural light.
  • Passive acoustic treatment (noisy activities away from quiet places)
  • EnR> wood boiler, solar thermal
  • Passive building. Primary energy consumption less than 15kWhep / m2.an
  • Low Carbon Building. 173 kg CO2 / m2 of emission for the construction of the envelope and 1,25 kgepCO2 / m2.year.

Architectural description

The MOA wanted an innovative building, communicating, largely open on its territory. 30000m2 of land are arranged between the landscape, the organization of flows and the technical operation of the premises.

From the street, spaces of communication and those of life develop along the square thanks to dedicated volumes proposing an architectural sequence offering aqualitative reception. The building offers a strong relationship between the different entities through a transverse and concentric organization allowing to connect the whole.

The functional spaces are located around 2 patios dedicated to the expression of the know-how of the learners. They bring natural light and sunken landscape, at the heart of the built volume lantern. In fact, architecture offers the right balance between the technical expression of functionality, landscape and environmental response.

See more details about this project

 http://btpcfa-centre.fr/index.php/accueil-loir-et-cher

Contractor

Construction Manager

Contracting method

Separate batches

Type of market

Global performance contract

Energy consumption

  • 52,00 kWhep/m2.an
  • 55,00 kWhep/m2.an
  • RT 2012

    primary energy: heating: 10.6 ECS: 1,3 Lighting: 20.6 Ventilation: 20

Real final energy consumption

    26,80 kWhef/m2.an

Envelope performance

    wood frame

Systems

    • Water radiator
    • Radiant ceiling
    • Wood boiler
    • Individual electric boiler
    • Solar Thermal
    • No cooling system
    • Double flow heat exchanger
    • Solar Thermal
    • Wood boiler

    EnR > wood boiler, solar thermal, wind, photovoltaic.

Urban environment

  • 30 000,00 m2
  • The MOA wanted an innovative building, communicating, largely open on its territory.30 000m ² of land are arranged between the landscape, the organization of the flows and the technical exploitation of the premises.

    From the street, communication spaces and living spaces develop along the forecourt with dedicated volumes offering an architectural sequence offering a qualitative welcome. The building offers a strong relationship between the different entities through a transverse and concentric organization allowing to connect the whole.

Product

    PIGMENTO®

    VMZINC

    http://www.vmzinc.fr/nous-contacter.html

     http://www.vmzinc.fr/

    Finishing work / paints, mural, wallcoverings

    PIGMENTO® is a range of colored surface finishes that preserve the natural pattern of pre-weathered zinc.
    It is made from the QUARTZ-ZINC substrate to which mineral pigments are added.


    SOPRANATURE®

    SOPREMA

    https://www.soprema.fr/fr/contact

     https://www.soprema.fr/fr/

    Management / Others

    SOPRANATURE® is a planting process for roof terraces, which uses a plant complex made up of culture materials and plants, combined with a specific antiracin waterproofing complex, in accordance with the current professional rules.

Construction and exploitation costs

  • 15 000 000

GHG emissions

Life Cycle Analysis

Reasons for participating in the competition(s)

Le MOA a voulu un bâtiment innovant, communiquant, largement ouvert sur son territoire. 30000m2de terrain sont aménagés entre le paysage, l’organisation des flux et l’exploitation technique des locaux.

Depuis la rue, les espaces de communication et ceux de vie se développent le long du parvis grâce à des volumes dédiés proposant une séquence architecturale offrant un accueil qualitatif. Le bâti offre une relation forte entre les différentes entités par une organisation transversale et concentrique permettant de connecter l’ensemble.

Les espaces fonctionnels sont implantés autour de 2 patios dédiés à l’expression du savoir faire des apprenants. Ils apportent lumière naturelle et paysage en creux, au cœur de la nappe du volume bâti. En fait l’architecture propose un juste équilibre entre l’expression technique de la fonctionnalité, le paysage et la réponse environnementale.

 

 

 

Le bois est le point d’ancrage écologique du projet. Il représente 100% de la superstructure et constitue à la fois la structure porteuse, l’enveloppe protectrice, la gestion de la lumière naturelle et l’architecture intérieure.

Le bâti de l’enseignement technique constitue des volumes majeurs pourvus d’un bardage constitué de chevrons verticaux saillants produisant un jeu, évoluant avec la lumière du jour en offrant mouvement et rythme aux façades tout en apportant la protection solaire.

Le « tout bois visible » apporte également une dimension pédagogique et écologique pour les apprenants. Il se révèle et s’expose de façon démonstrative.

Le bois permet l’utilisation de la filière sèche avantageuse dans la gestion des délais et la qualité d’exécution. Elle permet également une mise en œuvre optimum de l’isolation thermique, sans pont thermique, avec une étanchéité performante.

 

Conception bioclimatique > patios, orientation, protection aux vents dominants, grandes ouverture.

Revêtements de façades pérennes, à faible entretien > bois, zinc, fibre minérale, béton préfabriqué.

Ventilation naturelle grâce aux patios.

Toiture végétalisée semi intensive (15cm d’épaisseur de substrat).

Infiltration des eaux pluviales à la parcelle, zéro rejet aux réseaux publics.

Aire d’évolution sportive infiltrante. Parkings végétalisés infiltrants.

Récupération des EP pour la maintenance et le nettoyage.

Gestion de la lumière naturelle.

Traitement passif de l’acoustique (activités bruyantes éloignées des lieux calmes)

EnR > chaufferie bois, solaire thermique, éolienne, photovoltaïque.

Bâtiment Passif.Consommation d’énergie primaire inférieure à 15kWhep/m2.an

Bâtiment Bas Carbone. 173 kg CO2/m2 d’émission pour la construction de l’enveloppe

et 1,25 kgepCO2/m2.an.

 

PDF

Share :
Author of the page

jihen jallouli


Other case studies

More